Aceasta reteta face parte din "mostenirea" familiei mele. Am locuit o vreme alaturi de familia tatalui meu adoptiv. Am invatat acolo cateva retete pe care nu le-am mai regasit pe nicaieri. Le-am denumit, destul de pretios, "mostenirea" mea gastronomica. De curand insa am aflat o varianta putin diferita, in Oltenia, tot intr-o zona restransa. Explicatia pe care am avut-o eu e ca provenienta este comunitatea de gradinari bulgari care exista in cele doua zone diferite.
Aceasta reteta este pentru oricare zi de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Iata ce ne trebuie(cantitatile sunt dupa gustul fiecaruia):
-castraveti proaspeti
-ceapa
-usturoi
-sare
-apa rece (daca e nevoie se pot pune cubulete de gheata)
-zeama de lamaie
Se curata castravetii de coaja si se taie felii pe lung si apoi betisoare subtiri si transversal ca sa iasa cubulete mici sau feliute mici
Se curata ceapa si usturoiul. Ceapa se toaca foarte marunt si usturoiul se zdrobeste fiecare catel in parte.
Se pun intr-un castron castravetii tocati, ceapa si usturoiul, se adauga sare si apa rece. Apoi se potriveste de gust la sare si acru cu zeama de lamaie.
Este foarte buna vara. Este o salata racoritoare la orice friptura, tip de mancare de legume, picanta, dulce sau neutra. Incercati-o, nu va lasati impresionati de faptul ca arata ca o supa, nu ca o salata!
Doamna Elena, asa mancam noi la mama acasa salata, dar fara usturoi. Vai ce buna era! :)
RăspundețiȘtergereOh, ce ma bucur ca am mai gasit pe cineva care stie de ea. Nu este foarte cunoscuta, dar cei care nu o incearca nu stiu ce pierd!
RăspundețiȘtergere