joi, 22 octombrie 2009

Seitan cu legume

Hei, dupa ce mi-am facut o groaza de nervi, am gasit in diverse locuri, pe google, metode de preparare a seitanului. De ce m-am enervat? Pai, teoretic, ar trebui sa se afiseze posturi care dau diverse sensuri si moduri de folosire a cuvantului cautat. Dar, la seitan, dupa definitia incompleta din DEX, si atat, urmeaza pagini intregi de ce a spus, scuipat sau... mai stiu eu ce, o persoana politica!
Deci, seitanul este proteina vegetala din grau(gluten); mai simplu spus, este o masa vegetala proteica ramasa dupa inlaturarea amidonului dintr-un aluat simplu din fainuri de grau. Este des folosit in Asia, ca si tofu de altfel. Eu, fana a blogului Laurei Adamache, mare amatoare de alimente de post, am fost placut suprinsa ca pe acest blog sa gasesc o reteta pe intelesul tuturor. Bineinteles ca am reinventat-o eu, am umblat putin la aluat si la legumele sotate. Sper sa nu se supere pe mine si sa va tenteze sa o incercati, mai ales ca din 15 noiembrie incepe postul Craciunului!
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
Pt.aluat:
250 g faina alba de grau
250 g faina integrala de grau
1 lingurita rasa de sare
2-3 linguri ulei
1lingurita plina de seminte usor coapte de in si rasnite
250-300 ml apa calduta
Pt.garnitura:
50 g radacina fenel
50 g ridiche alba daikon
1 dovlecel mediu
2 catei de usturoi
1 ceapa
1 fir de praz
1 rosie
1 ardei gras
1 lingurita de cimbrisor uscat
2-3 linguri ulei
sare, piper
Pt. supa:
50 g fenel
50 g morcov
50 g ceapa
100 g telina


Se curata legumele pentru supa, se toaca grob, se adauga sare si se pune la fiert la foc mediu pentru 15 minute. Se intrerupe focul.










Apoi va apucati de facut aluatul din ingredientele mentionate, pastrand uleiul pentru la sfarsit.










Dupa ce este aluatul framantat bine, se formeaza o bila, se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit 1 ora.










Se ia dupa o ora bila si intr-o sita, deasupra unui vas, in chiuveta, va apucati de spalat cu apa rece aluatul, framantand, ca sa se elimine amidonul. Va rezulta o bila mult mai mica, amorfa, ca un burete
Se pune bila in supa si se fierbe circa 45 de minute, acoperit, la foc mediu spre mic.  Se scoate, se portioneaza si se readauga in supa, in asteptare, pana la prepararea legumelor din garnitura.










Se toaca rondele ceapa, prazul feliute subtiri in diagonala, usturoiul de zdrobeste, se adauga in uleiul rece, cu sare si piper intr-o tigaie tip wok.
Se inabusa, amestecand, se adauga apoi bastonasele de ridiche si fenelul rondele

Dupa alte 2-3 minute de inabusire se adauga rondele de dovlecel, care a fost taiat pe jumatate, curatat de miez si apoi rondele si se mai lasa alte 5-6 minute









Se adauga seitanul si 1 ceasca de supa in care acesta a fiert, ardeiul gras taiat fasii si rosia felii subtiri. Se presoara cimbrisorul si se lasa sa fiarba toate inca 10 minute.









Pentru dieta se poate consuma o portie din acest preparat doar cu ceva seminte de in rasnite.









Daca nu esti la dieta se poate consuma langa o portie de orez fiert ca si garnitura la acest preparat extrem de gustos.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails