joi, 1 iulie 2010

Piept de pui afumat


De ceva vreme am incercat sa ma hotarasc la o modalitate de a face piept de pui afumat. Stiu! Cea mai simpla era o afumatoare, dar n-am curte, nici casa "pe pamant" cum se zice acum (parca blocurile ar pluti pe perna de aer!). Deci, am cautat ceva moduri de amagire a procedeului cunoscut. Au venit alte retete peste mine si am uitat. Apoi, am vazut la Dana pe blog o modalitate de a face acest pui afumat. Ea a a ajuns la concluzia ca timpul putea fi mai scurt, dar ca experimentul este demn de a fi incercat cu ceva piept de porc sau peste. Eu am vrut sa incerc cu peste, dar inca n-am prins salaul potrivit pentru niste fileuri demne de a fi afumate!
Asaaa, aceasta reteta este din ciclul "Vazut-placut-incercat" si nu pot decat sa va spun sa treceti cat de des puteti pe blogul Danei, pentru ca n-o sa va para rau deloc!
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Deci:
1 piept frumos de pui (frumos, adica = proaspat si mare!)
boia dulce de ardei
sare, piper proaspat macinat
cimbrisor uscat
2 lingurite usturoi praf
2 linguri ulei de masline
pentru sursa de fum:
2 linguri orez
2 linguri ceai verde
3 frunze de lamai verzi
3 tulpini uscate de lemongrass
1 pumn de ramuri de brad
folie de aluminiu

Pieptul de pui dezosat, desfacut in doua bucati (de la care am scos "aripioarele" de dedesubt) l-am condimentat cu sare, piper proaspat macinat, boia dulce din aia buuuuuna (nu va zgarciti sa luati colorant ieftin cu nume de boia!), niscavai praf de usturoi si cate o lingura ulei de masline.









Ei, si i-am facut un masaj, ca daca avea gura sa strige ar fi zis: "Ajunge!" L-am lasat nitel la frigider, acoperit cu folie alimentara, ca aveam ceva treburi urgente de rezolvat.










Apoi am pregatit sursa de fum. Intr-o bucata de folie de aluminiu am pus cele pregatite: orezul, frunzele rupte in doua, ramura de brad, ceaiul verde, tulpinile uscate de lemongrass.










Am impaturit, formand un pachetel in care am dat vreo 8-9-10 gauri cu o scobitoare. 










Am pregatit o cratita mai adanca, de vreo 6 litri, ceva mai batrana, deci expulzata la "si altele de nearuncat inca". Adica i-am pus folie de aluminiu pe fund si pereti, am pus pachetelul pentru fum si gratarul de la cuptorul cu microunde (fara piciorusele de cauciuc!).










De ce vasul mai adanc? Pai, ca sa nu se lipeasca folia de carne, cand o sa sigilam toata "cosmelia". Am pus carnita pe gratar.










Si m-am apucat frumos si am acoperit totul cu folie, strans bine pe marginea vasului.










Am pus vasul astfel pregatit pe aragaz, la foc foarte mic circa 40 de minute. Cum se auzeau zgomote ciudate, iar Dana spusese ca ar ajunge vreo 30 de minute, m-am ingrijorat si am desfacut. Totul era in regula, zemos, nu uscat, dar parca mai trebuia sa stea. O fi fost de la bradul verde? Deci am acoperit la loc si am mai lasat 20 de minute. 
Cam asa arata:









Mirosea imbietor, era zemos, nu iasca, si avea o culoare frumoasa. Pai sa va arat:









Am mai lasat sa se racoreasca si am taiat usor cu un cutit subtire felii grosute si am pus alaturi 1 lingura plina de chutney de ceapa si o frunza de verdeata. Asta mai mult de "hasparolis", cum zicea fiu-miu cand era mai mic.









Fata de ce se gaseste in vitrinele frigorifice din market-uri este o minunatie, adica fara E-uri si alte litere ciudate pentru metabolismul si sanatatea noastra.









De-abia astept sa fac si cu peste!

30 de comentarii:

  1. asta da postare de nota 10++++++.eu stau la curte dar tot n-am avut niciodata curajul sa ma apuc de afumat carne.voi incerca cu siguranta reteta dar nu stiu de unde sa gasesc ramura de brad.oare merge si fara?sau mai bine zis,oare cu ce le-as putea inlocui?pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta procedura! Nu stiu de unde sa iau frunze de lamai verzi si tulpini uscate de lemongrass...in rest le am pe toate.
    Cat despre pieptul de pui- apetisant!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce minunatie..desi am nasul infundat simt asa un iz de afumatura,pofta mare pe capul meu...no,si nu am cui :) asa ca vom sapa in cautare de brad si lemongrass,frunze de lamai ..jumulimun copac pe strada:) intrebari : de ce cratita cea mai batrana,se arde?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sarah, eu am facut in bucatarie si nu a iesit pic de fum! Merge si fara brad, poti alege ceva condimente locale, dar din cele nu foarte aromate. Daca te uiti la Dana pe blog, o sa vezi ca ea nu a pus. Dar aroma de brad este vaga si delicioasa. Poti alege un alt pom care are ceva rasini, ca sa formeze un fum aromat. La tine se gasesc niste frunze verzi, ale unui soi de bananier care sunt aromate si se pot folosi cred.

    Liana, eu am jupuit ceva frunze care incepussera sa se ofileasca la lamaiul din ghiveci. Nu arunc nici o frunza de la el, le usuc si le pun ca si condiment la peste sau friptura. La lemongrass, ce sa zic, am avut pentru preparatele asiatice si am folosit doar "inima" tocata. restul, care era prea lemnos, nu m-am indurat sa arunc, asa ca am uscat, tot asa sa pun pentru aroma. Poti incerca folosind frunze verzi de dafin sau uscate dar tinute putin in apa, ca sa fumege la caldura. Menta, sau lamaita cred ca ar merge pentru aroma citrica, nu stiu.

    Boscodina, nu stiam daca se va arde sau nu, dar nu se intampla asa. Aia avea fundul cel mai gros si era mai adanca, ca gratatul sa fie sub nivelul gurii, cu tot cu puiul pe el. M-am gandit sa nu se lipeasca folia de pui si sa se usuce prea tare. Am fost surprinsa, pentru ca am depasit timpul specificat de Dana, si a fost zemos, nu uscat. Dar cred ca smecheria a fost uleiul acela care a "hidratat" putin carnita. In rest, nu iese fum in casa, nici miros, nu stie nimeni ce este pana nu desfaci si le arati.

    RăspundețiȘtergere
  5. Elena , ma uimeste , ca de obicei...tare curajoasa esti... :))
    Am poftit si eu la o bucatica! :)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Se pot pune si boabe de ienibahar pentru aromarea carnii, dar nu prea multe. Am inteles ca ar da un gust deosebit, asa ca o sa incerc la peste.

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte buna ideea,eu stau la curte,asa ca e mult mai simplu sa afumam carnita,are tata un procedeu special cu un butoi,nu ma puneti sa va exlic,ca nu stiu cum,insa stiu ca afuma de Craciun SUNCULITA SI CARNATI DE CASA si tare buni sunt...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ana-Maria, nu pofti doar, ia o bucatica virtuala! Este parfumat si bun, doar cu arome naturale.

    Goldie, metoda aceea o stiu si eu si imi este foarte dor de ea acum, cand stau la bloc. Dar aceasta, in casa, este foarte buna pentru cantitati mai mici si arome mai speciale, mai ales ca nu face fum si miros in bucatarie. Nici macar nu e nevoie de hota! La peste vreau sa incerc folosind tava de friptura.

    RăspundețiȘtergere
  9. Impresionanta metoda si cu siguranta o voi incerca si eu cand o sa am din nou bucataria functionabila. Te pup cu drag, Elena si iti doresc o vara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  10. Narnia, ma bucur ca ti-a atras atentia! O vara minunata si tie! Mi-e dor de tine pe blog, dar cand s-or termina pregatirile te astept cu drag, cu o floare in prag.

    RăspundețiȘtergere
  11. bai, nu astine pasul cu voi nici intr-un secol! io cumpar pastrama de pui cu nitriti!
    tz tz tz. Gata!
    sarna, coana Elena!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ha , ma bag si eu la asa afumatura, chiar interesanta metoda, iti dau vesti dupa ce am adunat toate minunile si am facut carnita.Puuuupppp

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari mari!!!!Si mie imi place pieptul afumat dar nu am nici unul din ingredientele pentru fum....notez reteta si cand merg acasa peste o luna o sa incerc!!!!Arata super si cred ca are un gust incredibil de bun!!!
    Spor la tot ce faci draga doamna!!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Elena, minunata reteta. Ai incercat sa pastrezi mai multe zile carnea afumata ? Cam cat o rezista?

    RăspundețiȘtergere
  15. Ralus, este foarte bun si nu e cine stie ce efort. Deci, fara nitriti!

    Yafa, astept vesti despre cum ti-a reusit afumatura!

    Judy, multumesc si de-abia astept vesti daca ai facut si daca ti-a placut. Spor in toate si tie!

    Brandusa, sta la frigider, la fel ca si orice preparat afumat din comert, desi nu are conservanti. Adica mai mult de 2 zile n-am testat ca s-a terminat! Dar, nici nu sugerez pastrarea mai mult de 2-3 zile.

    RăspundețiȘtergere
  16. da,o experienta notabila !cit mai natural si bun,ma bucur ca am gasit asa o reteta!multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  17. ELENA,APRECIEZ MULT TOT CE SCRII SI TOT CE FACI,AI ASA MULTA RABDARE...BRAVO!

    RăspundețiȘtergere
  18. am vazut si io reteta la dana si mi s-a parut interesanta.am s-o incerc dupa ce ma intorc din concediu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte interesant articol, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  20. Alison, eu am mai gasit retet, dar nici una nu mi s-a parut aplicabila. Poate nu am avut eu imaginatia la mine! Aceasta metoda de la Dana este insa grozava. Toata lumea a laudat si ma intrebau din ce magazin de delicatese l-am cumparat... Nu ma credeau cand le-am spus!

    Tasha, multumesc frumos de apreciere! Si tu ai rabdare, cu oamenii cu toate, draga mea cu inima mare.

    Panseluto, n-o sa-ti para rau deloc. Ideea Danei este si practica si buna! Am mai vazut multe lucruri interesante la ea, dar asta m-a cucerit, vrand sa evit atatea substante chimice folosite la prepararea acestui produs in mod industrial.

    Radu, multumesc. Venind de la tine aprecierea, este ca un premiu! Indraznesc sa te intreb: la "fresh spring rolls" am facut multe greseli de tehnica a prepararii? Am incercat sa aleg o reteta potrivita cu gusturile mele si dieta, iar sosul a fost foarte bun, dar engleza mea de balta nu m-a dumirit daca am facut erori grave la reteta originala.

    RăspundețiȘtergere
  21. arata tare bine...ai un vot de lamine

    RăspundețiȘtergere
  22. Salutari tizo, nu am mai trecut de o vreme pe la tine, ce voiam sa iti spun e ca am vazut pe blogul Anishoarei (anishoara.blogspot) un vas special de afumat in casa, cu gratarul, capacul, inox, o frumusete.


    Dar ea sta in republica Moldova, mi-e jena sa o abordez, daca ai pile pe acolo poate facem rost :)


    Te salut (am vazut si salaul, super).


    Dana

    RăspundețiȘtergere
  23. Dana, am periat blogul Anisoarei, pe care-l cunosc, dar nu am vazut vasul... Dar, pot sa incerc contactarea cuiva din Republica Moldova pentru achizitie, numai ca trebuie sa-i dau date clare ale produsului. Cred ca intai o sa iau legatura cu Anisoara, poate-mi spune ea mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  24. Vazut si facut! Am facut piept de pui afumat conform retetei dvs. si a iesit foarte bun. A iesit foarte aspectos si apetisant, cu un gust excelent.A placut tuturor din familia mea!Multumesc pentru reteta. Intrebarea mea este, chiar nu se poate fara lemongrass? Eu am cumparat si l-am pus in amestecul de fum, dar daca nu ai? Pot sa scriu pe blogul meu despre aceasta reteta de la dvs? Multumesc, va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  25. Lexysv, ma bucur ca ti-a placut! Reteta nu-mi apartine, dupa cum am si mentionat, a fost preluata si adaptata gusturilor mele. Normal ca daca nu ai lemongrass te poti orienta spre alta aroma sau fara ea. Cred ca poti incerca ceva cimbru uscat sau testa alte ierburi. Sigur ca poti posta orice reteta, chiar daca o respecti aidoma ca la mine, daca faci propriile tale fotografii si cuvinte, adica propria experienta. Singurul regret este ca as fi vrut sa-ti vad blogul si n-am putut, fiindu-mi restrictionat accesul la profil...

    RăspundețiȘtergere
  26. buna interensanta reteta vreau sa fac si eu dar vreau sa te intreb in cuptor nu merge sa stea 30 minute

    RăspundețiȘtergere
  27. Si totusi, nu! Nu poti sa-i zici... Piept de pui afumat!

    RăspundețiȘtergere
  28. Anonim, ce sa zic eu despre lipsa de curaj pentru a te semna? Treaba ta! Dar este afumat, pentru ca din pachetelul ala, rasinile si frunzele, orezul scot fum si pieptul de pui sufera tratamentul de afumare. Fumul nus iese afara pentru ca este sigilat totul. Nu e cea traditionala ca metoda, dar asta e, nu toti avem curte si afumatoare. Iar daca ma gandesc la cate substante contin produsele afumate din comert, prefer sa fac asa, indiferent daca-ti place sau nu!

    RăspundețiȘtergere
  29. Elena draga,azi am experimentat reteta ta cu peste,a iesit
    senzational!Am luat peste macrou,,l-am sarat,l-am tinut o zi in balcon sa se usuce un pic,am pus intr-un vas de aluminiu(acelea in care se face mamaliga)ceva mai mare,,jos talaj,si punga descrisa de tine ,cu orez,crengute de brad,scoarta de crusin...atat am avut,spre final am pus malai si zahar care i-a dat o culoare superba! eu l-am tinut la foc mic,spre mediu,aproximativ 50 min

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Sunt curios, Aur....a iesit fum?
      Felicitari Elena pt. reteta...o voi incerca si eu...curând...

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails