Telina - o leguma pe nedrept marginalizata. Asa cred, pentru ca prea putine retete o transforma in vedeta. Eu m-am gandit sa va arat macar doua din salatele cu telina care-mi plac mult. Mai am cateva retete, dar am zis sa va arat doua salate de sezon mai intai.
Aceasta reteta este pentru oricare din cele patru zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.Aveti nevoie de:
1 - 1 telina de circa 100 g
sare, piper proaspat macinat
2 caise
marar verde
20 g nuci tocate
1 lingura ulei de masline
1 lamaie, doar zeama
2 - 1 telina de circa 100 g
sare, piper proaspat macinat
1 porumb dulce copt, doar boabele
marar
1 lungura de cubulete mici de ardei iute rosu
1 lingura ulei de masline
1 lamaie, doar zeama
20 g nuci tocate
Prima reteta. O telina curatata
Se taie fasii subtiri cu dispozitivul de curatat legume. Unul anume am folosit eu, dar vi-l arat de-abia sambata, 10 iulie. Caisele se taie feliute subtiri, iar nucile se toaca pe lungime, dar nu foarte marunt.
Se pun fasiile de telina pe un platou, se presoara sare, piper si se stropeste cu zeama de lamaie. Se adauga feliile de caise si miezul de nuca. Pe deasupra presarati o boare de marar tocat. Apoi se stropeste cu ulei de masline.
A doua reteta. Se coace stiuletele de porumb pe un gratar, la foc mic spre mediu.
Se da un praf de sare cand este gata si se pune intr-o punga sa se abureasca nitel. Apoi curatam telina si taiem fasii, la fel ca la prima salata. Presaram cu sare, piper si stropim cu zeama de lamaie. Taiem cu un cutit boabele de pe stiulete.
Le adaugam peste telina. Punem nucile, mararul, ardeiul iute si uleiul apoi amestecam putin.
Punem salata intr-un bol si decoram cu marar verde.
Ei, cam asta este. Simplu, proaspat, gustos si ideal chiar si in ziua de vitamine de la dieta, daca va limitati la cativa stropi de ulei de masline.
Sa aveti pofta si curaj de a incerca!
ambele retete trebuie incercate,salatele sunt slabiciunea mea!cit despre telina,aici ,in moldova,o gasesti peste tot si toata lumea o foloseste,atit la salate cit si in alte mincaruri.
RăspundețiȘtergereElena, foarte interesante retetele tale.Eu sincera sa fiu nu fac decat un singur fel de salata cu telina..........telina data prin razatoare, stoarsa bine de apa care o lasa si apoi amestecata cu maioneza.Dar uite ca astazi am mai invatat ceva.
RăspundețiȘtergereO seara buna!
Alison, ma bucur ca a devenit mai populara telina. Dar, este mai rara vedeta. Se obicei se adauga in mancare la "si altele". Iar salatele se limiteaza la telina rasa cu morcov sau mar si maioneza. Din acest motiv am aratat doua variante simple, la indemana, care sa schimbe parerea unora despre telina noastra traditionala (radacina).
RăspundețiȘtergereMedi, stiu si eu acea salata, care nu este de lepadat, dar eu o imbunatateam cu miez de nuca si ceva morcov ras sau mar, dupa inspiratie. Mai faceam o varianta cu sfecla si maioneza. Va mai rezerv surprize cu telina, cel putin inca doua salate vor urma in curand.
Multumesc pentru aprecieri si va doresc sa aveti pofta si inspiratie in tot ce preparati!
Foarte faina salata Elena.Si eu faceam pana acum doar cea cu morcov si telina, dar am s-o incerc si pe cea propusa de tine.
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doressc un weekend placut.
Yvonne, eu am experimentat si de nevoie, pentru ca la dieta mea unele combinatii nu sunt permise. Asa am aflat multe salate delicioase. Cu unele nu m-am imprietenit, dar nu trebuie sa-ti placa orice. Eu sper ca propunerile testate deja de mine sa placa si altora. M-as bucura daca ti-am dat o idee si tie. Un sfarsit de saptamana cat mai placut!
RăspundețiȘtergereinteresante propunerele tale si cu siguranta fff apetisante.
RăspundețiȘtergereGiovanna , multumesc. Un weekend placut!
RăspundețiȘtergere