N-am talent si n-am rabdare, deci n-am ce-mi trebuie ca sa fiu un documentarist acceptabil. Las asta pe seama celor care se pricep! Deci, despre chutney, fara informatii inutile sau abracadabrante, gasiti la Radu Popovici pe blog. Bineinteles ca nu numai despre chutney gasiti la el, ci si despre foarte multe alte elemente interesante privind gastronomia! Si pareri pertinente, avand multi cititori avizati.
Pentru ca la puiul ala afumat am garnisit cu chutney de ceapa, m-am gandit sa va arat cum l-am facut, acum ceva vreme. Eu folosesc acest "sos" de vreun an si ceva, mai ales la carne de pui sau vanat. Are o aroma deosebita si m-a incitat. Este unul din elementele noi descoperite, deci n-are nimic de-a face cu gastronomia romaneasca. A fost preluat in Europa de englezi, adica adus din India natala. Desi nu este chiar una din combinatiile noastre traditionale - dulce si sarat impreuna la o masa - mie mi-a placut. De mango fac mai rar, pentru ca folosesc fructul mai mult la deserturi, dar vreau sa incerc in toamna asta din gogonele, acesta fiind la fel de popular in Anglia ca si cel de mango. Partea proasta este ca avand continut de zahar ridicat, nu prea este potrivit la dieta. De aceea il consum in cantitati mici de cand sunt la dieta, dar nu ma pot abtine. De data aceasta, alaturi de carne (Proteine) este o greseala, dar ce pot sa fac? Puiul ala afumat si picant mergea teribil cu acest sos!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina (dar cu mare moderatie!) - Dieta de 90 de zile.Va trebuie:
500 g (3 bucati aproximativ) ceapa rosie
200 g zahar brun
150 ml otet (de zmeura am folosit eu!)
75 ml suc de portocale proaspat stors
20 g stafide aurii
1 steluta de anason
1/2 lingurita seminte de schinduf
1/2 lingurita seminte de fenicul
1/2 lingurita seminte de coriandru
6-7 cuisoare intregi
1 ardei iute mic si verde am pus eu, dar poate sa fie si rosu
1 lingura ulei (nu de masline!)
Deci, am curatat si tocat ceapa, cubulete, dar nu marunt . Chestie de gust, daca vreti sa iasa ca un gem, tocati ca sa vedeti cubuletele cu lupa!
Am pus uleiul si condimentele intr-un vas mai adanc si le-am incalzit putin.
Apoi am pus ceapa si am inabusit-o la foc mic-mic.
Otetul
Am dizolvat zaharul in otet si sucul de portocale si am turnat peste ceapa.
Am fiert la foc mic, adica sa bolboroseasca tot continutul.
Am adaugat stafidele si ardeiul iute.
Si am fiert pana se leaga compozitia ca la o dulceata mai fara sirop, dar nu devine gem.
Apoi se pune fierbinte in borcan curat, posesor de capac ce se inchide ermetic. Ca la dulceata, se lasa borcanul intors, pe capac, circa 20 minute, ca sa se etanseizeze de la caldura. Apoi se pune invelit undeva, ca sa se raceasca incet.
Iar langa puiul afumat a fost o combinatie excelenta, dupa opinia mea.
tu as raison avec le poulet fumé ça ne peut être qu'excellent, j'aime beaucoup
RăspundețiȘtergerebonne journée
Elena unde ai gasit anason stelat? Eu am cautat ca bezmetica degeaba, nu am gasit decat seminte la Plafar.... Apropo, reteta arata foarte bine :)
RăspundețiȘtergereaceasta reteta n-o stiam deci lesne de inteles ca habar n-am ce gust are dar asa curioasa sunt ca trebuie neaparat sa incerc.revin cu opinii.intrebare intrebatoare:cat timp rezista dupa preparare ca sa stiu ce cantitate fac?pupici
RăspundețiȘtergereexcelent! eu maine vreau sa incerc o fantezie cu coacaze, sa vedem ce iese ;))
RăspundețiȘtergereFoarte interesant si incitant.. am tot auzit de chutney, dar nu am incercat, da' nu-i niciodata prea tarziu.
RăspundețiȘtergereElena, scuze ca ma bag ca musca in lapte :D Lira, eu am vazut anason stelat in Piata Matache, dar in mod sigur Elena stie mai multe locatii :)
Un weekend placut iti doresc, draga Elena!!
Fimère, merçi. Un agréable week-end à vous!
RăspundețiȘtergereLira, draga mea, in Cluj nu stiu unde ai putea gasi. Un magazin naturist cu produse bio nu se gaseste? Eu am luat din Bucuresti de la K-Life, un magazin cu multe mirodenii, aflat in Piata Amzei.
Sarah, rezista ca si o dulceata, circa un an, daca nu se umbla la borcan des si nu se lasa descoperit. Este si picant acest chutney si are un gust greu de definit. Trebuie incercat, eventual cu jumatate din cantitati. Dar, dupa aceea vei repeta, iti garantez.
Zazuza, astept cu placere fantezia ta, pentru ca mie imi plac mult coacazele (cele rosii, ca dupa cele negre nu ma prea omor!).
Un weekend minunat, doamnelor!
m-am intors dupa raspuns.saru-mana si merci fain ca m-ai lamurit.pupici
RăspundețiȘtergereanason stelat la AUCHAN- BUCURESTI, sau un plafar mai dotat , sau CORA! reteta e mortala, o sa incerc si eu !
RăspundețiȘtergere