duminică, 20 martie 2011

Vinete chinezesti cu tofu

Ieri, Ziua 34 - Proteine. Aceasta reteta este o adaptare sau o completare a unei retete preluata ad literam de la Andreea. Bine, aproape identic, pentru ca n-am avut ulei de ardei iute si am pus 3 lingurite ulei de susan si fulgi de chili. Am facut reteta de mai multe ori si am combinat pentru fiecare din cele 3 zile ale dietei in care se pot consuma. Ieri am servit vinetele astea minunate alaturi de tofu aromat. Multumesc draga mea Andreea pentru detaliile prepararii acestei retete, care a placut tuturor foarte mult.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie pentru doua portii:
pentru vinete
1 vanata mare si frumoasa
50 ml ulei de arahide (daca nu aveti, folositi de floarea-soarelui, dar nu de masline si nici de palmier!)
1 lingurita ulei de susan
1 lingurita plina de amidon si 3 linguri apa
3 catei de usturoi

sosul pentru vinete
2 linguri sos de soya light
1 lingurita sos de soya dark
3 lingurite ulei de susan
1 lingurita fulgi de chili
2 lingurite zahar
1 lingurita otet
1 lingurita vin alb sec si tare (ar fi trebuit vin de orez!)
1/2 lingurita sare
pentru tofu
100 g cubulete de tofu scurse bine
1 lingura sos de soya dark
1 lingurita ulei de susan
1 lingurita boia amestec dulce cu iute (productie proprie)
ceapa verde pentru decor

Nu va speriati de lista de ingrediente, pentru ca nu este asa de greu de procurat si daca va place bucataria asiatica le aveti deja in camara.
Vinata o curatati de coaja si o taiati cuburi potrivite. Puneti in wok la incins uleiul de arahide si aruncati cuburile de vinete in el,








sotand rapid pana se rumenesc usor cuburile. Vor absorbi rapid uleiul, dar insistati putin ca sa fie vinetele usor rumenite.









Puneti (cu atentie!) 1/2 de ceasca apa rece, iar uleiul se va ridica la suprafata. Punem vinetele la scurs intr-o sita si apoi pe prosop de hartie absorbanta.








Cat se scurg vinetele, preparam sosul din toate ingredientele amestecate si dizolvam amidonul in apa, fiind pregatiti pentru ce urmeaza.








Tocam usturoiul si-l punem in wokul curatat si sters cu lingurita de ulei de susan. 








Se soteaza doar 30 de secunde la temperatura medie, apoi adaugam vinetele.









Se mai lasa 30 de secunde, rasturnand de 2 ori amestecul, din incheietura mainii, apoi se adauga sosul.










Se amesteca de doua-trei ori si se toarna amidonul dizolvat. Avem grija sa amestecam incontinuu, ca sa se lege sosul, apoi se da deoparte. 
Tofu pe care l-am folosit de aceasta data








Pregatim tofu intr-un castron, unde punem cubuletele dupa ce le-am zvantat cat se poate de bine. Stropim cu sosul de soya si uleiul de susan. Adaugam apoi boiaua.









Punem cubuletele de tofu in mijloc, iar de jur imprejur facem o coronita din vinetele picante. Decoram cu ceapa verde.









Cam asta este tot! Desi pare migalos, daca le pregatiti pe toate in jur, la indemana, totul decurge foarte repede.









Este o mancare de post cu note exotice, picanta atat cat va place, altceva decat sunteti obisnuiti in astfel de cazuri. Deci, incercati!

7 comentarii:

  1. Mmmmm! Ce bun e! O sa fur si eu reteta!
    Pupici si multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina, cu cea mai mare placere! O sa va arat si asociate cu alte elemente pentru alte zile la dieta. Am facut cu orez jasmine fiert, simplu, pentru ziua de amidonuri. Este excelenta combinatia si gustul acestor vinete este grozav.

    Pansy, ma bucur ca-ti plac vinetele astea. de cand le-am vazut la Andreea le-am facut de vreo 3 ori pana acum, pentru ca am luat din Kaufland vinete excelente pentru asa ceva la pret bun. Am si copt cateva, dar salata a avut un gust cam fad, pentru ca nu-s in sezon, dar reteta aceasta a fost excelenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eggplant and tofu is a combination I've yet to try.

    RăspundețiȘtergere
  4. totul pana la tofu! n-am incercat pana acum si nu stiu de ce nu ma trage papila gustativa :)). dar vinetele, ah, vinetele! preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  5. Shirley, the two ingredients are really like! Eggplant cooked it may be associated with rice or rice noodles, after preferences. But I liked the combination of the two and worth trying. Have a nice day!

    Zazuza, multa lume se fereste ca de avocado. Nu este foarte special la gust, doar ca el are calitatea de a lua gustul si aroma ingredientelor cu care este asociat. Mie imi place, nu-l ados, dar imi place. Salate, supe, legume stir fry... Frigaruile alea cu susan au fost mancate de unii din invitatii mei care n-au stiut ce este si au ramas mirati de gustul bun. Dar, nu e nevoie sa le asociezi, cele doua. poti pune vinetele astea langa niste orez fiert bob cu bob sau noodles. Sunt de vis vinetele astea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Superbe! Felicitari! Arata minunat! O sa le incerc si eu in varianta cu doufu.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails