Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
150 g grau burgul (pe care-l gasiti la macelariile arabesti sau turcesti)
450 ml supa de legume (eu am facut mai multa chiar cu aceasta ocazie, iar restul voi congela pentru alte retete)
sare, piper proaspat macinat
1 ceapa rosie
1 fir subtire de praz
1 dovlecel mic
1/2 ardei gras galben si 1/2 rosu, dar puteti pune si verde daca aveti
1 fir de telina apio
1 bulb de fenel (din care pe atunci nu puneam, preferam varza!)
2 morcovi
1 rosie mai mare
3 linguri bulion, de preferat facut de voi nu din cel cu 22% rosii in el
1 lingura si 1/2 ulei de masline (noi faceam atunci cu ulei de floarea-soarelui presat la rece gros si verzui)
1 lingurita condiment (facut de mine din cantitati egale de ardei dulci si iuti uscati, rozmarin si menta uscate rasnite impreuna)
1 lingurita ulei de masline aromat cu ardei iute (din asta nu puneam atunci, dar... asta e!)
Am pus uleiul intr-o tigaie adanca si ceapa taiata felii grosute, prazul fasii in diagonala si fenelul tot felii mai grosute, dupa ce a fost taiat in sferturi. Am mai pus sare si piper pe deasupra, apoi un capac. Totul se inabusa la foc mic, acoperit pentru a nu se praji, 3-4 minute.
Se adauga morcovul si telina taiate in diagonala si se mai lasa acoperit 2-3 minute.
Apoi dovlecelul si ardeii taiati cubulete, dar si un praf de piper si sare.
Adaugam rosiile curatate de coaja si taiate cubulete, plus bulionul si lasam sa fiarba putin inabusit. Nu mai mult de 5 minute. Apoi oprim focul. Toate legumele trebuie sa ramana putin crocante, nu flescaite!
Separat infierbantam supa (de data asta eu am facut-o din resturi de legume de la fasonare si ceva bucatele de pe la congelator, dar am folosit doar o parte) si punem graul la inmuiat pentru 5-6 minute.
Il fierbem 10 minute la foc mic, dar sa avem grija sa nu se absoarba toata supa. Daca este nevoie se mai pune putina supa.
Adaugam legumele si condimentul si lasam acoperit 5 minute la foc mic sa se combine aromele si gusturile in tocana. Trebuie sa avem grija, sa fie usor zemoasa, ca orice tocana. Nu trebuie sa rezulte un pilaf!
Este excelenta cu ceva verdeata proaspata tocata. Eu am folosit patrunjel, dar puteti pune si marar sau tarhon, fiecare dupa gust.
Merita sa incercati, chiar daca motivatia este alta. Mie imi evoca amintiri placute, chiar daca nu este un preparat sofisticat prezentat cu punctulete si linii de sos si verdeata aranjata artistic.
Pofta buna!
cred ca e foarte bun,cu toate legumele astea
RăspundețiȘtergereiti sugerez sa adaugi la sfarsit cateva picaturi de ulei de susan,iute sau normal.mananci si plangi,mananci!!!!!
RăspundețiȘtergereIna, este foarte buna si aceasta si varianta pilaf, la care am facut trimitere. Eu ador mancarurile de post...
RăspundețiȘtergerePansy, cred ca este excelenta ideea. M-as mai fi jucat si eu cu aromele, dar mi-era dor de tocana aceea si de asta este asa, mai "taraneasca". Acum c-ai zis de uleiul de susan, vreau sa-ti zic ca am incercat vinetele chinezesti ale Andreei si au fost... de sa-ti bati copiii, cum se spune!