duminică, 6 martie 2011

File de cod la abur cu sos de mustar

Am vazut, dupa ce am facut reteta deja si faptul consumat, discutia despre prospetimea fileurilor de peste de prin supermarketuri. Da, se pare ca de aceasta data am avut noroc! Credeam ca numai eu am "norocul" asta, dar se pare ca situatia este generalizata si cumpararea pestelui in stare corecta de prospetime si calitate a devenit similar cu jucatul la ruleta! Cu exceptia cazurilor in care il prind eu, restul este risc. Ei, se pare ca de data asta am avut noroc. Am pregatit aceste fileuri pentru azi, ziua 21 la dieta, deci Proteine. Sursa de inspiratie? Bucatica de emisiune "Ce se intampla, doctore?" de la pro tv (am scris intentionat cu litere mici, pentru ca eu cred ca sunt din ce in ce mai mici privind calitatea!) in care a aparut Radu Popovici. Am avut aceste fileuri de cod, asa ca am zis sa incerc varianta mea la abur. Pentru ca nu am prins din emisiune decat cadrele in care arata impachetarea, m-am descurcat singura.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie pentru trei portii de:
pentru peste
6 bucati potrivite de fileuri de cod
sare, piper proaspat macinat
3-4 frunze de lamai
3 -4 catei de usturoi usor zdrobiti cu latul cutitului si tocati
cateva fasii de ardei gras galben (de mai multe culori, daca aveti!) 
1/2 lamaie
1 lingura ulei de masline
cateva fire de patrunjel, cu tot cu codite

pentru vinegreta
2 lingurite mustar clasic (facut de mine din faina de mustar, sare, otet si putina apa calduta)
2 lingurite mustar iute (cu hrean am facut eu!)
2 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa
3 linguri ulei de masline
patrunjel verde pentru decor

Fileurile de peste puse frumusel pe hartie de copt, presarate cu sare si piper.







Am pus deasupra usturoiul, ardeiul gras, feliutele de lamaie taiate subtiri, frunzele de lamaie, si crengutele de patrunjel verde.








Am stropit cu uleiul de masline si am impachetat bine pestele. Am pus apoi pachetul in vasul cu sita, ce se pune peste cel cu apa care fierbe, apoi am acoperit cu capacul. Eu am un vas traditional de fiert la aburi, cel modern este doar pe lista de dorinte! Dar, important este principiul!









Am lasat asa circa 20 de minute, la foc mediu. Am scos si desfacut pachetul:









Am lasat sa se linisteasca asa, descoperit, in vasul de aburi, dar fara foc, inlaturand frunzele de lamaie si crengutele de patrunjel, ca sa stea la cald pana fac vinegreta. Asta se face foarte usor adaugand la mustar zeama de lamaie si turnand uleiul in fir subtire, in timp ce frecam cu o lingurita amestecul.








Asezam pe o farfurie pestele si il servim cu sosul vinegreta. Am putut folosi mustarul, pentru ca nu continea adaos de amidon. S-ar putea sa gasiti gata preparat asa ceva in magazinele naturiste, daca nu va faceti singuri mustarul care va place si care are un termen de pastrare mult mai mic.









Deci, pestele si sosul sau. Este asa de simplu de facut si repede, fara complicatii, ci doar cu o varietate de condimente si arome. Totul este sa aveti mintea deschisa si sa nu va lasati pe tanjeala, pentru ca eu am facut doar o propunere.









La cina o sa fie o portie mai mica, o singura bucata. Sa aveti pofta!

3 comentarii:

  1. Surprinzator de buna pentru o mancare dietetica din toate punctele de vedere, Ina. Am zis sa ma joc, fiind duminica, si eu cu punctuletele de sos... Altfel, nu ma prea omor dupa "tablourile" facute din preparatul pe care ar trebui sa-l consum si nu doar sa-l privesc. Admir ingeniozitatea, dar, daca vreau sa si mananc ce e in farfurie, imi place un decor frumos, o prezentare armonioasa coloristic, dar nu tot felul de turnulete care risca sa se darame, sosuri intinse ca si cum ai trage linii cu o pensula subtire... chestii din astea care tin de "haute coutoure" in domeniul culinar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cineva cu un singur neuron si acela e pe duca imi tot trimite mesaje comentand aceasta reteta sau alta. Nu mai spun ce parere am descre cei care n-au curajul sa-si asume propriile pareri, nedumeriri si intrebari stupide. Dar daca n-ai curaj, n-o sa incerci nimic nou, neobisnuit si atunci de ce te mai obosesti de pomana? Cauta-ti un alt partener de "joaca"!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails