Ziua 43 - Amidonuri. Daaa, asa cum am promis, va arat ce-am facut pentru aceasta zi, un preparat despre care am pomenit la ziua anterioara de amidonuri. Pai atunci am facut de test si a fost agreata chestia asta, asa ca azi am trecut la reloaded. Bine, se poate imbunatati, mai ales de cei care nu tin aceasta dieta si deci pot adauga ceva iaurt ca dressing. Ce pot sa spun? Este surprinzatoare si excelenta la gust, iar umplutura poate fi folosita si la niste sarmale in foi de vita, stevie, podbal.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
5 dovlecei potriviti
1 ceapa rosie
1 fir de praz
2 cartofi
150 g orez
2 linguri marar verde tocat
4-5 frunzulite de menta proaspata
1 lingurita plina de paprika, dulce cu iute amestecata
sare, piper proaspat macinat
300 + 50ml supa de legume
50 g alune (arahide am avut eu, dar cu alune de padure este mult mai bun!) crude
1 rosie pentru decor
1/2 lamaie
cateva frunze de leurda
2 linguri ulei de masline
Cartofii curatati, feliati, i-am pus la fiert la steamer, pentru 10 minute, ca sa ramana usor al dente.
Ceapa, prazul, curatate si tocate marunt sunt puse cu o lingura de ulei, sare si piper la inabusit, cu capac pentru 2 minute, cat sa devina translucide.
Se adauga orezul si se lasa sa devina si el transparent, amestecand usor, ca la risotto.
Se adauga 1/2 din supa si se lasa la foc mic, amestecand usor, apoi se pune si restul supei, continuand pana se absoarbe tot lichidul.
Se adauga in orezul fierbinte arahidele zdrobite (dar nu macinate!) si se amesteca.
Cand s-a mai racit compozitia se adauga cartofii fierti tocati cubulete, mararul, menta si paprika. Se potriveste de sare si picant, adaugand ceva paprika sau piper, dupa gust.
Dovleceii se taie pe lungime in jumatate si se ajusteaza, sa fie cam de aceeasi dimensiune. Se scobeste cu o lingurita miezul, ca sa ramana ca niste corabioare. Se pun intr-o tava cu lingura de ulei ramasa si 50 ml supa, 1 lingura zeama de lamaie, sare.
Se umplu corabioarele cu umplutura, cu mot, se acopera cu frunze de leurda si se da la cuptor preincalzit, dar la temperatura medie, circa 20-30 de minute. O sa va spuna frunzele de leurda coapte cand este gata totul, pentru ca devin faramicioase (si foarte bune, ce-am mai rontait la ele!).
Se pun doua corabioare la portie pe o farfurie, se pun feliute de rosii proaspete deasupra si feliute de lamaie, pentru cazul in care se doreste mai acru preparatul.
Sunt... foaaaarte buni si aromati. Vorba mamei: nu stii ce mananci!
Orezul este evident, dar daca nu vezi, aproape nu poti ghici ce este. De aia mi-am pus doua linguri de umplutura in salata aia de fasole. I-a dat un gust de "je ne sais quoi".
MMmmmm, delicoooooous!
RăspundețiȘtergereImi place, foarte frumos realizat...
RăspundețiȘtergereElena? Sarmalute ın foi de sfecla ai ıncercat vreodata? O minune!
RăspundețiȘtergereLaura, sunt deliciosi intr-adevar si mai ales o alta varianta la ceva cunoscut. Toata lumea se asteapta ca la post totul sa fie monoton si fara gust, ca o penitenta alimentara, pe langa cea privind sufletul si spiritualitatea noastra. Ei bine, degeaba faci penitenta alimentara si mananci o mancare fara gust, daca faci pacate cu duiumul...
RăspundețiȘtergereMiodrag, sunt bucuroasa ca-ti place.
Edebi, n-am incercat. Dar umplutura asta te tenteaza sa o incerci si in alte variante. Eu am mancat sarmalute in foi de vita facute cu ea, dar ce ai propus suna mai interesant, asa ca o sa folosesc ideea cu prima ocazie.