marți, 8 martie 2011

Paste integrale proaspete - in zodia sfeclei

Ziua 23 la dieta - Carbohidrati. La cina am voie, cu masura, ceva dulce si 3 bucatele de ciocolata dark (75% cacao, cel putin!). Pai, asa mai zic si eu dieta, nu? Sa lasam glumele si sa va arat ce paste am facut la pranz si de ce in zodia sfeclei. Aveam niste sfecle rosii care se ofileau in camara. Cum n-am gasit din cele rozalii, cu cerculete, care nu pateaza si care sunt dulci, numai bune de salata, le-am atacat pe astea. Una am curatat-o si razuit-o (dupa ce mi-am pus manusi!) si am recuperat sucul. Iar cealalta, dupa spalare, am pus-o la fiert si am taiat-o cubulete dupa ce s-a racit si am curatat-o de coaja. Eu  prepar uneori paste proaspete, facute de mine in casa, simplu, folosind doar un ingredient sau doua. Sa va arat ce am facut de aceasta data.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati(pranz) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de:
pentru paste (va ies multe, dar pe care e bine sa le uscati la curent de aer si sa le pastrati in camara pentru o alta reteta!)
250 g faina alba 480
250 g + 50 faina neagra de grau
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 lingura de otet de mere
2 linguri ulei de masline
3 linguri suc de sfecla
circa 150 ml apa calduta

pentru garnitura
3 catei de usturoi pentru o portie de 125 g paste proaspete
1 lingura ulei de masline
sare, piper proaspat macinat
fulgi de chili proaspat rasniti, dupa gust
patrunjel verde pentru decor
2 linguri cubulete de sfecla fiarta
1 lingurita ulei cu chili - facultativ

Am pus 250 g faina alba si 250 g faina neagra, sarea, zaharul, otetul, uleiul, zeama de sfecla si am inceput amestecarea, adaugand apa cate putin. 









La sfarsit adaugam din restul de 50 g de faina neagra, framantand bine si viguros vreo 5 minute, pana rezulta o bila elastica si densa de aluat.









O impartim in doua si intindem pe rand cate o foaie, apoi taiem fasii. Fasiile le trecem prin masina de paste, folosind faina neagra in permanenta.









Le taiem tot cu masina de paste. Eu din jumatate am facut taietei 







si din cealalalta spaghete subtiri.








Le-am pus pe suprafete plane acoperite cu panza curata si presarate cu faina la zvantat. 
Dupa cel putin 30 de minute am trecut la prepararea pranzului, iar restul au ramas la uscat pentru a fi pastrate. De ce am facut asa de multe? Pai nu voiam sa ma mai murdaresc si alta data de sfecla, asa ca asta a fost ocazia prielnica.
Am pus in apa multa cu sare la fiert 125 g paste. Nu le lasati mai mult de 2-3 minute, ca sa ramana al dente. Cat fierb pastele tocati usturoiul si-l puneti cu lingura de ulei intr-o tigaie, la foc mic spre mediu, 30 de secunde, doar cat sa se dezvolte aroma in uleiul incalzit.









Se adauga pastele scurse bine, se adauga piper macinat proaspat si se scutura putin, amestecandu-le cu uleiul aromat cu usturoi. 








Se aseaza pe farfurie, se garniseste cu sfecla taiata cuburi, verdeata si fulgii de chili proaspat rasniti, in ploaie. Tot acum adaugati lingurita de ulei cu chili, pentru o aroma si condimentare mai pregnanta.









Este usor de facut, daca ati facut deja pastele, si combinatia este una foarte potrivita. Dupa parerea mea.








Dar, ca sa va convingeti, trebuie sa incercati, nu?

4 comentarii:

  1. te faci ca nu e 8 martie ? un buchet de lalele albe,virtual din pacate, pentru tine! sa fii sanatoasa!!!!! azi am fost la metro si aveau bokchoi din plin. in raionul cu salate si le zice salate coste !azi a fost 6,9 lei/ kg.dar sunt plante mature nu baby.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumos si eu cred ca e potrivita combinatia

    RăspundețiȘtergere
  3. Pansy, am incercat si eu sa fac abstractie de ziua asta. Desi in alte dati m-a bucurat, de o perioada de vreme nu ma simt in largul meu. De data asta, harnicia nu a fost intentionata, asa mi s-a pus pata - sa fac paste! Neaparat trebuie sa ajung la Metro, pentru ca s-a mai spus ca este bok choy la ei, dar nu-mi este prea la indemana. Am legitimatie la Selgros, de unde mai iau carne proaspata, dar la astia n-am ajuns.

    Ina, ma bucur ca este cineva de parerea mea. Vanez si poate gasesc la Metro si asa ceva, desi nu stiu cu certitudine, niste sfecla mai putin comuna la noi (aveam cand eram copii in gradina, dar cred ca s-a pierdut samanata!)care este roze si dulce, care are niste linii ca cercurile la copaci si este foarte buna cruda in salate. Am eu o reteta pe care vreau sa o readuc in atentie...

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails