joi, 17 martie 2011

Stevie usor de facut cu mamaliga aromata

Ziua 32 la dieta, Carbohidrati. Ce sa mai pierd timpul, va spun direct de ce am ales reteta asta: pentru ca am fost intr-o mica escapada si am cules stevie proaspata si tanara, adevarata trufanda. Nu foarte multa, pentru ca nu a fost destul timp soare si cald, iar daca ma uit la ziua de azi cred ca vom mai avea de asteptat primavara. dar am gasit suficienta pentru doua portii. Cel mai mult a durat spalarea si curatarea, decat prepararea lor. Am ales o astfel de varianta pentru ca este preferata mea si la spanac si la stevie. Cu urzicile este alta treaba - alea cel mai mult imi plac ciorba (poate va arat odata cum o fac eu) si pilaf. Am zis ca sunt concisa si iar m-am luat cu vorba!
Va trebuie:
pentru stevie
500 g frunze de stevie
1 ceapa galbena mica
4-5 catei de usturoi potriviti (nu va speriati, nu sunt multi, iar daca nu va place puteti pune mai putini!)
1 lingura ulei de masline
sare, piper proaspat macinat
1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa
cativa fulgi de chili pentru decor si gust, optional

pentru mamaliga
1 cana apa
1/2 cana malai
sare
1 ceapa rosie mica
1 lingurita ulei de masline
1 lingura de marar verde tocat

Deci, punem apa la infierbantat cu putina sare, iar cand clocoteste punem tot malaiul si amestecam bine cu un tel para. Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, sa iasa o mamaliguta moale. O dam deoparte, o lasam cateva minute si adaugam ceapa rosie tocata si inabusita in lingurita de ulei si mararul tocat.










O punem in forme, bine presata si o lasam cateva clipe sa sa racoreasca, ca sa se desprinda frumos. Am ornat-o cu doua feliute din ceapa rosie, inabusita si ea odata cu cea tocata marunt, si un firicel de marar.











Cat se face mamaliga, punem ceapa tocata marunt condimentata cu sare si piper in lingura de ulei la inabusit, sub capac, pentru 1 minut.








Adaugam usturoiul tocat si mai lasam 30 de secunde.








Adaugam toata stevia dintr-odata, piper si zeama de lamaie. Intoarcem cu o paleta usor, pana stevia se incalzeste si se inabusa, la foc mediu. Nu se lasa mai mult de 2 minute! Ea trebuie sa ramana verde, un pic crocanta. 








Se condimenteaza cu sare abia acum si se pune pe farfurii, langa mamaliga, presarand un norisor de fulgi de chili, daca va place un pic picant.








Ei, cam asta-i tot! V-am zis ca este gata foarte repede.








Si ca este foarte buna stevia preparata asa, pastrandu-si toate calitatile, aromata si fara adaos de faina etc. A, uitasem: nu sunt fan mamaliga, deci fac tot ce pot sa o reinventez!

8 comentarii:

  1. numai la bunica am mancat eu stevie,acum multi multi ani...o sa ma multumesc cu spanacul,care a aparut si la noi!multumesc ptr urarile de insanatosire,suntem in perioada de recuperare.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce mincarica delicioasa,trebuie sa o incerc in acest anotimp!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. stevia este printre preferatele mele,asa ca in mod sigur am sa fac si varianta ta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mitinita, ma bucur ca sunteti in perioada de recuperare. Eu nu pot sa zic ce prefer, dar imi place si panacul foarte mult. Il pap si crud in salata.

    Alison, uite a fost o intamplare, pentru ca imi propusesem sa debutez cu urzicile primavara asta. Dar vine si randul lor! Sper sa-ti placa asa, eu o ador. Eu nu fac piure din ala cu lapte si faina ca nu agreez gustul, dar asa, mai cu toata calitatile pastrate... as manca oricand.

    Pansy, ma bucur. O sa te surprinda cat de buna este asa, acisoara si verde-fresh. Eu asa fac si spanacul. Bine, as vrea sa incerc si varianta cu ardei iute si ghimbir, dar trebuie sa ma aprovizionez maine seara cu rizom proaspat, ca eu pudra de ghimbir nu folosesc decat in amestec de condimente si la prajituri uneori.

    RăspundețiȘtergere
  5. stevie... prima mancare pe care am gatit-o de la cap la coada acum multi ani :) as manca niste mancarica de stevie acum, arata bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am trecut sa te salut,şi sa vad cu ce te mai lauzi.Aşadar Salut!
    Arata super mamaligutza cu ştevie, nu ştiu cum o fii şi la gust ınsa o sa ıncerc zilele acestea.
    Numai bine draga Elena,
    Tot ala, EdebiMevzulaR:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Edebi, sa incerci neaparat! Este altfel decat pireurile obisnuite, gustul este mai pregnant, usor acrisor... Mersi mult de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu fac si sarmalute in foi de stevie, sunt delicioase!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails