luni, 5 iulie 2010

Tort special

Ei, cu tortul acesta e o poveste. Povestea este ca eu n-am talent la decorat, iar cele acoperite cu pasta de zahar sau martipan nu prea au mare trecere in familie. Asta e, trebuie sa avem si noi un defect! Doar nu credeati, cu tot optimismul meu, ca suntem perfecti? Ei, acum, vorbind serios, da fac si eu torturi. Rar, dar fac. Numai ca nu merita a fi postate intre operele de arta facute de unele dintre voi! Am insa doua retete, care, chiar daca nu sunt perfect realizate si pot fi "ajutate" sa arate mult mai bine, sunt valoroase ca idee. Una din acele retete este cea prezenta. Este un tort pe care-l facea o prietena de-a mamei mele, o doamna cu experienta mare gastronomica si cu mare placere de a prepara dulciuri si mai ales torturi.  Stiu ca pare stereotip, dar pentru ca nepoata acestei doamne traieste vreau sa-i spun ca am facut acest tort, de ziua mea onomastica, in amintirea dansei, Margareta D. L-am postat de-abia acum, pentru ca mi-a trebuit ceva curaj.
Va avertizez sa nu aruncati cu rosii dupa mine, ci sa incercati prepararea pentru ca este deosebit de bun.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
pentru foi
2 oua mari
100 g zahar
3 linguri ulei
3 linguri miere 
1 lingura smantana sau 1-2 linguri lapte
100 g nuca macinata
1 lingurita bicarbonat de sodiu
500 g faina
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita nucsoara rasa
pentru crema
800 ml smantana dulce pentru frisca
160 g  zahar pudra cu aroma de vanilie (care contine si amidon)
1/2 lamaie, coaja rasa fin
50 g susan
200 g nuca macinata
pentru sirop
200 ml apa
50 g zahar


Foile, simplu de tot: se bat ouale cu sarea, nucsoara si zaharul sa faca spuma.











Se adauga uleiul, mierea, smantana.










Puneti nuca macinata si bicarbonatul.









Se adauga faina cate putin, pana se face un aluat compact. Se face o bila care se acopera si se da la frigider cel putin 30 minute.


















Se imparte aluatul in doua parti egale, se ia una din ele si restul se da la frigider. Aceasta jumatate de compozitie se imparte in 3 parti egale. Din fiecare se face cate o foaie de marimea unei forme de tort cu diametrul de 24 cm. Totul se face pe un blat infainat si se umbla repede, ca sa nu se incalzeasca. Se pudreaza cu faina fundul exterior al tavii se aseaza pe foaie si se rastoarna blatul, ca sa cada foaia pe forma. Se indeparteaza surplusul si se da la copt in cuptor preincalzit. Prima foaie are nevoie de 15 minute sa se coaca, dar urmatoarele nu mai mult de 10!










Foile coapte se desprind imediat cu un cutit subtire cu lama lunga, foarte atent ca sunt fragile, asezandu-le pe o suprafata neteda sa se raceasca. Se continua, pana se coc toate cele 6 foi.















Preparati un sirop simplu din apa si zahar, fara alte arome, care sa influenteze gustul ulterior. Doamna Margareta nu insiropa foile deloc, erau crocante putin, dar celor din familie le plac insiropate. Asa ca le insiropez putin atunci cand fac montajul.
Susanul se pune intr-o tigaie fara grasime si se coace putin la foc mic, amestecand sa nu se arda, ci doar sa se coaca usor.









Jumatate din el se macina fin, iar jumatate se lasa asa.
Sa trecem la crema. Se bate bine smantana cu zaharul pudra, formand o frisca densa dar spumoasa. Eu am folosit din astea.









Se adauga in ea coaja rasa de lamaie, o parte din nuca, susanul macinat si cel nemacinat.










Se amesteca usor cu o paleta, ridicand de jos si rasturnand. Se adauga si restul de nuca. Toata crema trebuie sa ramana spumoasa, dar si consistenta.










Se incepe montarea tortului pe o tava rotunda, suficient de mare. Se insiropeaza usor, cu o pensula prima foaie pe spate, se aseaza pe tava, se da cu pensula cu sirop si pe fata si se intinde pe ea 3 linguri de crema.
Stratul trebuie sa fie relativ subtire pentru ca vor fi multe foi, alternate de crema.










Cand se termina, se intinde toata crema ramasa ca sa imbrace tortul complet, intr-un strat generos. Tortul se da la frigider pentru cel putin 4 ore!
V-am spus ca sunt anti-talent la decorat torturi, asa ca nu sariti la mine daca l-am decorat asa de simplu cu niste sticksuri din foaie de napolitana umplute cu crema de cacao.








Ei si acum sa va arat o felie!








Este delicios la gust, nu este greoi, nici foarte dulce, este mare... Bine, ma opresc aici, dar va rog sa-l incercati!








A, aluatul pentru foi este delicios si pentru biscuiti! Sunt crocanti imediat dupa coacere, dar dupa ce mai stau sunt moi, aromati si deliciosi la un pahar cu lapte.

35 de comentarii:

  1. Elena, ai talent si ai rabdare si chiar daca nu l-ai ornat intr-un mod excentric si alambicat, e de-ajuns ca e simplu, dar elegant. Si foarte bun si gustos si tb neaparat sa-l fac... am inteles ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena draga pai daca tu spui ca esti anti-talent la ornat de mine atunci ce zici?ai vazut ce caricaturi de ornamente fac eu.fomistul meu este multmit sa aiba gust bun nu prea da mare importanta aspectului.una peste alta,reteta este noua pentru mine dar sunt foarte tentata sa o incerc.pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte fain tortul....mie imi place...plus reteta pare interesanta:)

    RăspundețiȘtergere
  4. of, ce-as vrea si eu o feliuta! tare bine arata!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. o ,esti modesta elena,felia aia mi-a ramas pe scoarta deja!

    RăspundețiȘtergere
  6. da' nu inteleg de ce te plangi! tortul arata minunat si delicios!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună dimineaţa draga mea Tiză(a doua)!
    Suntem atât de aproape şi totuşi departe una
    de alta,poate candva ne vom întâlni..
    Arată superb tortul tău şi nu degeaba i-ai
    dat numele "Tort special"...cred că este un deliciu şi cam migălos de făcut,eu aşa văd..
    Să ai o săptămână frumoasă cu multe bucurii!
    Te pup şi îmbrăţişez cu mult drag!
    Te mai aştept în paradisul meu...
    Pe curând...

    RăspundețiȘtergere
  8. Liana, asta este singura lui calitate, reteta deosebita! Eu am doua maini stangi la chestia asta cu decoratul.

    Sarah, draga mea, este altceva fata de retetele cunoscute de blat si de crema. Iar la ornat, nici macar "carliontii" sau gramajoarele obisnuite de frisca nu-mi reusesc! La crema asta nici sa nu incerci, pentru ca aceasta crema nu se preteaza sa o treci prin sprit.

    Juste Me, multumesc, chiar este interesanta si este altceva fata de ce ne-am obisnuit.

    Ana, te rog sa te servesti cu o feliuta virtuala! Tortul fiind generos, este pentru toata lumea!

    Alison, scumpa mea, sunt realista, pentru ca fata de ce face Giovanna de exemplu... acesta este tortul Cenusaresei! Dar este deosebit la gust, garantez!

    Zazuza, pai, as fi vrut sa arate mult mai frumos! Ma multumesc si eu cu gandul ca este deosebit si are un gust bun, special.

    O saptamana frumoasa tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  9. fac si eu torturi cu pasta de zahar...dar parca-s mai frumoase astea ornate mai simplist...frumos tort....cred ca si gustos...

    RăspundețiȘtergere
  10. Geta, este gustos si un pic altfel decat suntem obisnuiti ca blat si crema.

    RăspundețiȘtergere
  11. ELENA, tiza mea draga din paradisul verde, pare migalos, dar nu e. Trebuie doar sa fii putin atent, ca sa nu farami blaturile, ca sunt fragile si se coc pe spatele tavii. Restul este foarte simplu, dar bun.

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata exceptional, iar gustul sunt sigura ca e demential.
    Te pup si-ti doresc o saptamana frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Elena!Pot sa ma servesc si eu ? Foarte interesanta reteta si dupa cum arata felia..mmmm.. sunt sigura ca e un deliciu.
    Te pup si o saptamana frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Uau , ce bine arata arata tortul asta...apetisant de-a dreptul!
    te pup , am luat si eu o felie , virtuala!

    RăspundețiȘtergere
  15. Elen,ei Na cum sa aruncam cu rosii in tine!!!se poate???pentru nimic in lume!
    Asa,citind reteta (si având ceva experiență din tineritele mele,he,he când făceam foarte multe prajiturii și torturi - acuma mi-a trecut si nu se mai maninca asa multe dulciuri de "poporul " meu)mi-am dat seama ca reteta trebuie sa fie una foarte,foarte buna...cind ma hotarasc am unde veni sa iau reteta,da am sa te anunt!
    Felicitări !
    O săptămâna plăcută si cu realizări!

    RăspundețiȘtergere
  16. Pfff, modesta ca de obicei, tortulica arata foarte bine, nici prea impopotonat nu e bine, conteaza sa fie bun. Al tau este foarte apetisant.:))))

    RăspundețiȘtergere
  17. foarte bun.....frumos si gustos.....o saptamana buna

    RăspundețiȘtergere
  18. Elena,
    Nu te plange ca nu te pricepi la ornat.
    Esti o perfectionista si totul a iesit impecabil.
    Cu atatea foi si crema aia fina ,cred ca a fost delicios.
    Am copiat reteta.
    Mutumesc.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce spui draga mea doamna...ca nu-i frumos?Dar nu-i adevarat!!!
    Tortul arata perfect!!!
    Si de gust sa nu mai vorbim....cred ca este un deliciu!!!!
    O saptamana frumoasa va doresc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. SUPERB!!
    Nu pot decat sa inghit in sec.. cand ma gandesc cat de mult imi place nuca in prajituri.. Mai bine ma duc sa beau un pahar de apa :D
    Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Mie chiar i-mi place cum ti-a iesit,si nu-i trebuie nimic in plus"simplu si bun"!Am sa incerc si eu reteta ta,dar nu acum ca e prea cald,sigur ai sa o vezi la mine pe blog cand ma hotarasc sa o fac!o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
  22. "Chinezoaica" mea draga, in primulrind La multi ani cu multa sanatae!, chiar daca este ceva tirziu-ziua respectiva nu am prins-o...Nu stiu ce tot ai cu- nu stiu sa decorez torturi?! Zau, sint citeva bloguri care pun niste poze, vai de cap, zic numai...Ar fi fericite sa aiba asa o felie. Imi place ca are numai 2 oua. Prietenul nostru nu este siropul, dar copilaria tot cu prajituri insiropate am petrecut-o. Iti doresc o saptamina minunata! Te imbratisez cu drag si vino iarasi la scaldat in apa mistoaca...sti tu. Mai am de pus inca o serie si mai grozava. Cami

    RăspundețiȘtergere
  23. Cei de la Romtelecom au facut teste, asa ca net... pauza. Asaaa.
    Yvonne, multumesc frumos de aprecieri si urari. O saptamana frumoasa si tie!

    Lissa, mersi de cuvintele frumoase, dar nu ma compar cu ce faci tu. Am vazut eu pe la tine niste creatii... mama-mama!

    Ana-Maria, multumesc pentru aprecieri, dar, daca as sti ca nu se depune unde nu trebuie, as zice sa mai iei o felie. Poate o imparti cu Luana!

    Mariana, ce de cuvinte frumoase! Multumesc, draguto pentru incurajari, iar cand te hotarasti, ia de aici reteta si incearca.

    Laura, daca as fi putut, l-as fi facut cu un decor pastelat, doar asa cat sa acopere supriza din interior! Dar, de unde nu e... nici Dumnezeu nu cere! De bun insa, garantez!

    Alina, multumesc. O saptamana asa cum iti doresti sa fie!

    Lia, ma bucur ca te-a impresionat. Sa-mi spui impresiile atunci cand o sa-l prepari, te rog.

    Judy, multumesc frumos, dar putea sa arate mult mai bine, numai ca... n-a avut cine sa faca asta! Gustul insa merita din plin.

    Olgutza, scumpa si draga, ia o felie virtuala, desi stiu ca nu trece pofta asa.

    Gabriela, ma bucur ca ti-a trezit interesul! De-abia astept sa-l vad incercat. Multumesc de urari, o saptamana grozava si tie!

    Cami, draguta mea, multumesc de urari, chiar daca sunt trimise si acum! E ca si cum ar fi fost azi pentru ca au venit aceste cuvinte frumoase de la tine. Cat despre sirop, nu l-am folosit pe tot, dar fiul meu nu vrea tort "sec". Poti insa sa incerci cu foile neinsiropate, pentru ca foile se mai inmoaie putin si nu sunt excesiv de crocante. De-abia astept sa vad ce imagini mai pui din calatoria asta grozava! O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  24. este ornat clasic si oricum sectiunea aia ma face sa salivez efectiv,dar nu pot decat sa-mi imaginez cat de bun e,asa ca nu-ti face griji,nu o sa arunc nimeni cu nimic dupa tn :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte bun tort, si frumos!
    P.S. Elena, deci si tu ai fost in probe de net... Si eu :) Sper sa nu mai avem probleme ;)
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna Elena
    Arata super tortul, iad daca tu lai ales pentru onomastica ta sigur este nemaipomenit de bun.
    Apropo, iti urez La multi ani draga mea, trebuia sa ne anunti si pe noi, asa fac prieteni... totusi ma servesc cu felia de tort, in sanatatea ta caci bine mai arata.
    Pe curand, si-ti doresc un an bun.

    RăspundețiȘtergere
  27. Arata nemaipomenit! Nu te-am mai vizitat de ceva vreme pentru ca tot am fost ocupata dar daca stiam ce minunatie postezi, imi lasam toate treburile. Imi place dulciurile si tortul asta e foarte apetisant!

    RăspundețiȘtergere
  28. Am votat , am copiat reteta ,zilele acestea il prepar ,arata super cred ca este bun , multumesc de reteta .
    Va imbratisez cu drag
    Mari

    RăspundețiȘtergere
  29. Oh, multumesc! Mi-ar placea mult sa stiu impresiile. Eu sunt destul de detaliata in explicatii, dar daca ceva nu am explicat cum trebuie te rog sa intrebi pe mail - bucatariaelenei@gmail.com. N-as vrea sa las ceva neclar. Iar daca ai votat pe gustos.ro, iti recomand sa testezi clatitele acelea cu ciocolata. Sunt... deosebit de bune, chiar daca nu esti fan clatite.

    RăspundețiȘtergere
  30. Sotul meu este fan clatite ,numai am deschis gura ...si a trebuit neaparat sa le fac .
    a avut si ajutoare, asa ca in cateva minute ,nu mai erau.Sarutari de maini de la sotul meu! Pentru reteta si pentru ca mi-ati dat ideia ,va multumesc!
    Va imbratisez cu drag.Mari

    RăspundețiȘtergere
  31. De incercat! Multumim pentru reteta detaliata!

    RăspundețiȘtergere
  32. Silvia, trebuia sa explic, mai detaliat, pentru ca tot meritul acestui tort este gustul. Cu aspectul stau cam prost, dar aici tu ai putea sa gasesti solutii excelente sunt sigura!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails