luni, 21 martie 2011

Chili con carne surpriza si o provocare

Hm, dragii babei, aceasta reteta este pentru ziua de ieri de la dieta, ziua 35 - Amidonuri. Dar... este si propunerea mea pentru Provocarea "Dulce Romanie", gazduita luna aceasta de Carmen. Mai multe despre aceasta actiune v-am spus aici. Cum din noiembrie 2010 particip in fiecare luna la aceasta idee cu o reteta preparata special, nici acum nu vreau sa ma dezmint si aduc o reteta reinventata. De ce este surpriza? Pentru ca este facuta cu "carne" vegetala, adica soia texturata, de o calitate foarte buna, o noutate pe care cei de la Inedit o aduc pe piata, pe langa celelalte produse oferite pana acum. Tofu de la ei este cel mai bun pe care l-am mancat pana acum, deci am fost increzatoare cand am pornit la drum. 
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
50 g soia granule (de la Inedit sunt foarte bune!)
cateva tije de verdeata din care aveti la indemana (eu am pus patrunjel si marar)
200 g fasole rosie fiarta
2 linguri ulei
2 cepe rosii medii
4 catei de usturoi
1 ardei iute
2 lingurite zahar brun
1 lingurita plina de seminte de chimen macinate
1 lingurita de frunze de oregano uscate (daca aveti proaspete e si mai bine!)
1/2-1 lingurita de chili uscat rasnit proaspat, dupa gust
3 linguri pulpa de rosii
2 linguri bulion de rosii (de casa e cel mai bun!)
sare, piper proaspat macinat
2 foi mici de dafin
150-200 ml vin rosu demisec, bun si tare
1 lingura de zeama de lamaie
ardei gras rosu si galben pentru decor
1 lingurita paprika dulce si iute in amestec (este preparata de mine prin uscarea ardeilor si maruntirea lor!)

Am pus cam 500 ml apa la fiert cu sare, piper si tijele de verdeata legate, pentru a fi scoase cu usurinta.



Cand fierbe apa se pun granulele de soia la fiert, la foc mediu spre mic 10-12 minute.



Dupa fierbere se pun la scurs si se trece la prepararea legumelor. 

Ceapa taiata cubulete si usturoiul maruntit, ardeiul iute tocat se pun cu sare, piper, uleiul, la inabusit, pana devine ceapa translucida.

Se adauga granulele si se mai amesteca putin, sa se evapore apa care a mai ramas pe ele.

Se pun condimentele: chimenul, paprika, oregano, dafinul, zaharul, fulgii de chili si se mai soteaza 2-3 minute.

Se adauga rosiile si bulionul si se fierbe putin, asezonand cu sare daca mai este cazul.

Se adauga vinul si fasolea, apoi se da la cuptor, incins in prealabil, pentru 25-30 de minute.



Se serveste dintr-un vas mai mare, impartind impreuna cu partenerul sau prietenul bunatatea.

Sau in portii individuale. 


De voi depinde sa savurati ceva bun, picant atat cat va place, aromat si consistent. Chiar daca este un preparat adecvat pentru aceasta dieta, este si unul de post foarte gustos pentru oricine doreste o mancare savuroasa si aromata, deci nu fiti carcotasi si incercati!



Precizare: nu sunt fanul folosirii de soia texturata, deci recurg la ea foarte rar, numai ca aici era cea mai buna solutie a inlocuirii carnii de vita.

4 comentarii:

  1. Mi sa facut foame instant .... sunt un gurmand si nu ma pot abtine mai ales de la cili con carne .... asta niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexandrina, merita! Are un gust excelent.

    Adrian, s-ar putea sa nici nu simti ca nu e carne de vita in preparat. Gustul este identic, ba chiar mai bun. E prima data cand n-am rezerve la gustul dat de soia texturata intr-un preparat.

    Mihaela, este delicios! Totul poate fi dat peste cap de calitata ingredientului vinovat de lipsa carnii - soia texturata. Daca este de calitate este extra la gust, daca nu, este un dezastru.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails