luni, 14 februarie 2011

Pastrama de pui - un test reusit

Pai, cum vine asta? Am vazut pe blogul Danei aceasta incercare. A pornit de la o discutie mai veche, cu prepararea unor bunatati, in alte conditii decat cele traditionale, dar pastrand calitatile. Stiti ca am mai testat - piept de pui si salau afumat, nu? Ei bine, avand incredere absoluta in Dana, am trecut la atac. Deci, sa n-avem vorbe, n-am nici un merit! A, poate unul mititel: curaj. Am avut si conjuctura propice: pieptul de pui pregatit pentru inca o tura de afumare. Asa ca s-a produs o deturnare de proiect si, din categoria "Vazut-placut-incercat", va prezint aceasta pastrama de pui crud-uscata. 
Aceasta reteta este pentru ziua de proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1 piept de pui
2 linguri rase  de sare de mare
2 linguri rase de zahar
1 lingura rasa de boia dulce
1 lingurita rasa de piper de Cayene
1 lingura rasa de boia afumata
1 lingura de cimbrisor uscat
2 lingurite de pasta de usturoi

Impricinatul piept de pui proaspat, curatat de pielite si tendoanele subtiri.








Condimentele enumerate, doar boiaua am comasat-o intr-un singur castronel.









Am amestecat toate condimentele, dar fara pasta de usturoi, si am trecut pieptul ,desfacut in doua bucati, prin acest amestec, presand usor ca stratul sa fie uniform.








Apoi am pus pe fiecare piept cate o lingurita de pasta de usturoi si am frecat usor, pe ambele parti. Apoi am mai dat o data prin condimente. 








Am impachetat bine de tot in folie alimentara, dar pastrand forma pieptului de pui, fiecare bucata separat.









De aici, pe o farfurie, direct la frigider pentru 3-4 zile. Eu am lasat trei zile. Apoi am scos pachetele, am desfacut, am spalat cu apa rece si am tamponat, sa se zvante bine. 









Este un pic sarata, dar nu mult. Este foarte frageda, aromata si taiata feliute subtiri mananci pana nu mai poti.








Cert, voi mai testa si alte arome, dar si alte carnuri. Sunt in asteptare pestele alb (poate salau!) si vita. Pasarea cea mai buna, adica porcul, este ultimul pe lista, sa nu va fie cu suparare!








Este cred foarte buna si intr-o salata usoara... Tre' sa incerc!

13 comentarii:

  1. Vreau sa incerc si eu,probabil nu e recomandata pentru copii,deci mananc pe ascuns!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce bine povestest aici ! am sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce fain ti-a iesit !
    Cred ca-i frageda si aromata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mitinita, depinde de copii! Pai, daca sunt mici, nu cred, din cauza sarii. Chiar daca in carne nu ramane asa de multa, cred ca trebuie sa te feresti de cei mici. Eu n-am nici o strabatere pentru ca fiul meu are 28 de ani!

    Pansy, o sa-ti placa la nebunie. Mi-a zis Dana ca merge si cu somon si este o nebunie. Nu rezist, va trebui sa incerc...

    Lia, este stravezie, in feliute subtiri, frageda si aromata. Este grozava. Si mult mai buna decat alte chestii de cumparat, pentru ca ei mai adauga procesului de "fragezire" si diverse alte substante pentru a se putea pastra "umede" mai mult timp si a se conserva...

    RăspundețiȘtergere
  5. imi place schimbarea de fundal pe blog :) O saptamana usoara, va doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ana, multumesc mult. Eu inca nu sunt foarte incantata de fundal, mi se pare prea incarcat. Ma mai gandesc... desi contine cam ce-mi doream: condimente.

    RăspundețiȘtergere
  7. somnul iese de minune. am gasit la monu acum un an o reteta pentru somn, minunat.procedeul se numeste gravlax-graflax ,folosit se spune in tarile nordice. cu siguranta pe net veti gasi multe date despre asta si idei cum se face. puiul arata demential.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. sarumana de incredere tiza mea :) nu imi dau seama daca e buna sau nu pentru copii (sarea mi s-a parut ca a extras umezeala fara sa se simta, dar cum am citit la Radu, unde mi-ai lasat link, e posibil sa depinda si de sare).


    trebuie sa cautam idei si pentru copii, are dreptate si mitinita. ca pana acum in afara de puiul "afumat" restul sunt cam cu porci si cam picante.


    te tzuk si sanatate multa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Boscodina, stiu, pentru ca si sursa mea de incredere, Dana, o are si a pus si trimitere la site-ul care a inspirat-o pe ea, inca din 2009. Va fi primul, in ordinea urgentelor, pe care il voi incerca. Dar, aceasta, de pui, mi s-a parut mai incitant de incercat datorita preferintelor fiului meu pentru specialitati din astea crud-uscate. Multumesc mult pentru aprecieri.

    Aphextwinz, cum sa n-am incredere, ca eu incerc retete sugerate de tine inca de pe vremea cand nici nu visam la blog? Si eu cred ca depinde de sare, dar o sa mai testez diverse variante. Pai, eu cred ca trebuie sa fie pentru toate gusturile, de la caz la caz. Eu daca n-am decat adulti in casa, deocamdata, pot testa cat de picant permite tubul lor digestiv, iar pe unele din acele retete cu porci le putem incerca si cu alte carnuri. Stii cat conteaza o idee buna? 99%. Restul este curaj+exercitiu. Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sotul meu cumpara pastrama...
    Am sa fac si eu dupa reteta ta - cu siguranta va fi mult mai buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. fetelor, daca va vad ca tot faceti pastrama, ia sa vedeti ca incerc si eu :D. oare cum o iesi cu curcan?

    RăspundețiȘtergere
  12. Alina, este grozava, mult mai buna decat cea preparata in sistem industrializat. Ii lipseste nite E-uri, dar eu nu plang dupa asa ceva. A fost foarte apreciata si sunt imboldita sa incerc si cu somon. Acu' daca au vazut ai mei ca toata lumea lauda varianta cu somon, io tre' sa ma execut!

    De ce sa nu iasa si din curcan? Cred totusi, dat fiind marimea lui ca trebuie ajustat, sa nu fie prea gros... Sunt tare curioasa cum o sa fie. La curcan cred ca merge si din pulpa dezosata.

    RăspundețiȘtergere
  13. Wow, that's what I was searching for, what a data!
    existing here at this webpage, thanks admin of this site.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails