luni, 12 iulie 2010

Salau afumat

Am promis la reteta de Piept de pui afumat ca voi incerca si cu peste. Pestele astfel preparat este foarte bun in salate. Cum la peste oceanic nu am incredere prea mare in prospetimea lui, mi-am propus sa afum peste de apa dulce de pe la noi. Mi-am zis sa folosesc salau pentru ca altfel este un peste destul de fad, dar are o carne alba si foarte buna si, fiind un rapitor, nu este nici prea gras. Ce pot sa spun, la combinatia de afumare puteti incerca si alte variante, dar aceasta pe care am folosit-o eu a fost neasteptat de aromata, fara sa fie exagerata. Chiar foarte potrivita pentru un astfel de peste. Ma gandesc ca ar merge bine cu ceva fileuri de macrou proaspat, cod sau dorada, pentru cine are acces la ele.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1 salau de circa 1 kg, deci nu vreo fata, ca nu se intelege nimic la afumat
sare, piper proaspat macinat
boia dulce de calitate
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri ulei de masline
pentru sursa de fum
2 linguri orez
6-7 boabe de ienibahar
2 frunze de lamai rupte
2 linguri de ceai verde
3-4 tulpini de marar uscat
1 crenguta de brad, nu numai ace, ca sa aiba rasina


Pestele curatat, decapitat, spalat si sters, se taie longitudinal, scotand coloana vertebrala, dar lasand coastele. Am lasat pielea si coastele pentru a fi mai usor de manevrat pe gratar. L-am condimentat, masandu-l energic si lasandu-l la frigider vreo doua ceasuri (a se citi ore, ca nu era sa iau ceasurile sa ma uit la ele!).










Am pregatit amestecul pentru fum. 








Am impachetat dupa metoda invatata in folie. Apoi am dat cu o scobitoare vreo zece gauri, ca sa iasa fumul, pe toata suprafata pachetului.
De data asta am folosit o tava de placinta, si am invelit-o in folie, am pus pachetul de fum si gratarul de copt pe flacara (care este parca dupa masura tavii!).









Am pus pestele cu partea cu pielea pe gratar, inclusiv coloana, ca sa ciugulesc toata carnita care a ramas acolo dupa ce se afuma bine.









Am impachetat totul bine si am pus la cuptor preincalzit, la temperatura de cel putin 200 de grade, circa o ora. Dupa o ora am desfacut cu mare grija sa vad cum arata pestele. Mai trebuia sa stea si nu era nevoie de a fi intors. Am strans la loc si am mai lasat 30 de minute. La cuptor totul decurge mai lent, dar pe flacara vasul in care am facut puiul a fost afectat. Ce bine ca am folosit vechitura aceeea!











Dupa o ora si jumatate am desfacut totul cu grija si am lasat sa se racoreasca.









Am taiat feliute si am facut o salata verde simpla cu ardei gras si ceapa verde pentru mine. Insa pentru ceilalti a mers excelent cu garnitura de orez basmati salbatic. 











Avea un gust aromat, putin cam iute (de la brad!) fierbinte, dar cand s-a racit era excelent. Pestele si-a pastrat textura (fara sa se usuce prea mult), culoarea alba si finetea, iar condimentarea a fost suficienta.











Pentru un peste fad ca salaul, a fost o experienta de imbunatarire a gustului grozava. O sa repet neaparat, eventual cu pastrav. Numai ca pastravul pentru altii, eu peste cu multe oase nu pot manca, de aceea nici stiuca nu manac. Un os cat de mic daca a ramas, se opreste in gat la mine! Poate cu burta de crap sau somn ar fi mai bun?



22 de comentarii:

  1. Nu prea am inteles de ce ii spune afumat. Am citit modul de preparare, dar n-am priceput de ce este afumat, fara fum. Nu a fost prea uscat? O saptamina minunata iti doresc. Cami

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar am citit, cum intra fumul prin folia impaturita de la peste???

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai, ii spune afumat pentru ca este afumat. Cami, pachetelul cu ingredientele de fum, impachetate, dar lasand gauri, se incalzeste si se coace, scotand fum. Dar fumul nu iese in camera pentru ca este acoperit tot vasul cu gratarul pus peste pachetelul care produce fum (dar sa nu-l atinga!). Fumul afuma pestele sub cupola de folie. Este fum cald si aromat, in comparatie cu fumul rece folosit industrial si in care se folosesc multe substante de conservare nesanatoase. Sper ca am fost explicita. Daca nu m-am exprimat prea bine, te rog sa intrebi, este numai vina mea. O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi mult. Eu sint grea de cap. Acum am inteles

    RăspundețiȘtergere
  5. elena de cand cu pieptul de pui afumat am ramas pe idee fixa ca trebuie sa il fac.acum cu pestele s-a schimbat ideea,trebuie sa il fac urgent!!!!daca folosesc o oala din aluminui nesmaltuita este bine?eu am numai oale din teflon dar gasesc pe la soacra o oala din aia de aluminui de cand lupul era catel.numai sa se poata folosi.pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamna Elena,cum sa va fi jena? cadoul a aratat foarte foarte bine, radia pace si caldura , era plin de ganduri si dorinte bune ingramadite unele peste altele, asa cum e si normal. Se bateau care sa iasa mai repede,care sa fie primul gand bun. era necesara bandajarea , sa nu care cumva sa fi fugit vreunul...daca fuge,nu-l mai prinzi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. tare tare bine arata si pestele, trecut pe lista :) felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sarah, sigur ca e buna! Nu intra in contact cu alimentele, este invelita in folie, carnea sta pe gratar si se acopera cu folie, ca sa se formeze spatiul de afumat. Asa ca, de ce sa nu mearga?

    Boscodina, draga mea, vorba lui Leo Flori, poate facem "repetir" la aceasta idee. A continut multe din ce-am vrut eu, dar au si lipsit unele. Acum as sti cum sa procedez ca sa nu am regretul ca am omis ceva din mesajul meu de prietenie. Esti draguta ca ai observat doar lucrurile bune. Te pup cu drag si sper sa ma revansez alta data.

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga doamna draguta!!!Am venit sa va multumesc ca sunteti asa de amabila(voiati sa-mi faceti un cadou sa nu raman pe dinafara),foarte dragut din partea dumneavoastra!!!Nu era pentru ca voiam neaparat cadou...era, ca am vazut cu se bucura toata lumea si cum eu sunt inca un copil care vrea sa se bucure de orice(chiar daca era numai o scobitoare)voiam si eu....si mai ales ca era din Romania!Dar nu sunt trista,din contra ma bucur pentru voi toate!!!Multumesc din suflet,sunteti o adevarata prietena!!!!
    Va imbratisez!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Judy, scumpa mea, mie mi-a facut mare placere campania, ca si tie. M-am oferit pentru ca mi s-a parut absurd sa se intrerupa un gest de prietenie la tine. Nu stiam de incurcatura. Probabil ca cine trebuia sa trimita cadouasul la tine a inteles gresit. Furnicuta s-a implicat in promovarea evenimentului si poate s-a inteles ca la ea trebuie trimis. Zic si eu! Bine ca a fost o eroare si va ajunge coletul si la tine. Sunt sigura ca, dupa atatea peripetii, surpriza va fi mare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am facut, dupa reteta ta muschiulet de porc. yammy.
    musai sa imi gasesc sun gratar compatibil cu tavile. imi place metoda ca nu stai langa cratita scl. iar gustul e foarte rafinat.
    ma bucur ca nu am aruncat oala aceea (speram sa o transform in ceva ghiveci de flori :LOL )

    RăspundețiȘtergere
  12. Ralus, ma bucur ca-ti place. Eu vreau sa incerc, dar nu pentru mine, sa fac jambon de porc. Insa vreau sa-l fierb vreo 30 de minute in zeama de castraveti de vara si dupa aceea sa-l dau cu mirodenii si sa-l afum. Sa vedem daca si cum reuseste. La cuptor, cum am facut pestele, si sa stea ceva mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am fost pe bucataras si am votat salaul!!!Succes!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. si eu m-am gandit la fiert/oparit, dar nu cred ca are rost. bine pentru bucati mai groase...
    oricum se fierbe in aburul prooriu. Las' ca iti trimit la paste jambon afumat de casa, ca la Maramu'
    http://piticiculipici.blogspot.com/search?updated-max=2010-04-22T22%3A08%3A00-07%3A00&max-results=8

    RăspundețiȘtergere
  15. Judy, multumesc mult pentru vot! Se pare ca voi avea ceva mai multe sanse sa intru in finala de 10 cu Fresh spring rolls. Dar nu se stie inca, pentru ca pana pe 28, cand se incheie votarea mai sunt multe zile si se poate vota zilnic. Eu mi-as dori sa ajung in acea finala sa vad ce se intampla la juriul specialistilor, care se presupune ca va alege dupa criterii foarte "serioase"!?!

    RăspundețiȘtergere
  16. Tare imi place cum mai arata, si puiutul am spus ca am sa-l incerc, insa ma tot intreb cand am sa tin pasul. Oare cu peste mai gras cum s-ar comporta povestea cu afumatul? O zi frumoasa si pupicei

    RăspundețiȘtergere
  17. Carissima amica, la tua ricetta è molto gustosa e originale! Bravissima, un bacio

    RăspundețiȘtergere
  18. Bravo, arata ca la restorant,felicitari....

    RăspundețiȘtergere
  19. foarte interesanta reteta...cred ca gustul e pe masura...felicitari si pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Chinezoaica mea draga, am scapat cu bucurie. Azi dimineata intrat in spital, la ora 18 mi-a dat drumul acasa. HURRA! si pare ca nu e nimic grav, altfel nu-mi ddadea drumul. Tre sa astept rezultatele de la miom, Te tzuc dulce si cind faci iar cu cadurile , particip si eu!

    RăspundețiȘtergere
  21. Arata de nota 24!imi place tare mult pestele afumat....in special scrumbia,are o dulceata aparte ,fata de alt fel de peste!Salau ...chiar ca nu am mincat nici o data!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  22. Elena, sigur iese de minune cu pastrav, si sa stii ca daca il filetezi corect nu ramane nici urma de os, promit sa fac (incerc, nu se stie niciodata ce surprize imi rezerva incercarile :D ) si iti pozez si dezosarea (nici eu nu am stiut multa vreme pana nu mi-a aratat cineva) care lasa pastravul si dorada, de exemplu, curata de oase complet.


    Gatite, bineinteles, ca nu ma bag sa le filetez de crude. Acum mi-ai pus-o de o noua tema :)


    Te tzuk tizo


    Dana


    (scriu ca anonim ca am un calculator tampit in timpul zilei care nu ma logheaza pe wordpress)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails