Aceasta reteta mi-a fost in mare parte inspirata de aici. Am cautat sa fac ceva cu vita si retetele pe care le-am gasit nu ma atrageau din doua motive: fie erau combinatii nepotrivite, fie nu aveam ingredientele necesare. Cel putin nu le aveam pe cele care n-ar fi alterat originalitatea. Si la aceasta am avut ceva contributii, dar care mie mi se pare ca au contribuit in bine la reusita.
O precizare importanta: din experienta mea, noi nu crestem vitele potrivite pentru preparare rapida, in stil asiatic. Cu exceptia muschiului, restul cu greu se preteaza la asa ceva, iar acesta este exagerat de scump. Dupa parerea mea! Discutia este mult mai lunga si argumentele pot fi multe, dar nu-si au restul aici.
Dar exista alta discutie care merita mentionata: cea privind lipsa de timp pentru a gati asa ceva. Eu pun carnea la marinat seara si a doua zi imi ia 10 minute sa prepar totul. Deci, unde este consumul exagerat de timp pentru a prepara asa ceva? Si nu-ti trebuie un doctorat in gastronomie ca sa faci asa ceva! De cand cu internetul aceasta scuza cu lipsa de timp mi se pare mai degraba o lipsa de respect pentru propria persoana,. Ironia este ca de lipsa de timp se plang oamenii de cariera, educati, care au acces la internet, nu tanti Floarea de la coarnele plugului!!! Dansa nu se va plange niciodata ca nu are timp sa-si hraneasca familia cu o mancare, al carei secret il detine de la stramosi de cele mai multe ori, sau se mai inspira de la vecine si prietene, pe care copiii le tin minte pana devin adulti cel putin daca nu toata viata.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
350 g carne de vita taiata fasii (muschi sau vrabioara in cel mai rau caz!)
1 lingurita sos de stridii
1 lingura ulei de arahide
legume
1 ceapa galbena
1 ceapa rosie
5 catei de usturoi medii
2 morcovi medii
1 tija de telina apio
2 ardei kapia sau grasi, rosu si galben (sau verde)
2 cm rizom de ghimbir proaspat
1 lingurita pasta de curry (eu folosesc de la Mega Image, din cel la borcanel)
1 lingura ulei de arahide
pentru marinada
1 lingura sos de peste
1 lingura sos de soia light
1 lingurita sos de soia dark (cu ciuperci ar fi de preferat!)
1 lingurita pudra de curry
1 lingurita piper proaspat macinat
1 lingurita ulei de susan
1/2 lingurita amestec uscat de lemongrass si coriandru - optional
In primul rand, nu va speriati de numarul de ingrediente, pentru ca daca va place aceasta gastronomie le aveti deja in camara. Mai ales sosurile. Deci, indemnul este sa va faceti curajul sa incepeti sa gatiti usor si bun.
Preparati marinada, amestecand lichidele cu pudra de curry, piperul si amestecul uscat de coriandru si lemongrass.
Puneti carnea in marinada, acoperiti cu folie alimentara si lasati la frigider cel putin o ora. Eu fac seara si las la frigider pana a doua zi. Parca este mai buna, mai ales carnea de vita.
Scoatem carnea din marinada, o presam usor cu o paleta, recuperand marinada pentru mai tarziu. Punem lingura de ulei intr-o tigaie incinsa si adaugam carnea.
Se soteaza 2-3 minute, amestecand mereu sau rasturnand continutul din miscarea incheieturii. mainii. Dupa care o scoatem pe o farfurie si o lasam la cald.
Taiem ceapa in jumate si apoi felii, usturoiul il zdrobim usor cu latul cutitului si-l taiem. Morcovii ii taiem in felii in diagonala si apoi betisoare. Telina o taiem in diagonala, iar ardeii grasi un cuburi. Ghimbirul curatat il taiem feliute subtiri si, daca sunt prea mari in fasii. Punem o lingura cu ulei in tigaie adanca incinsa (de preferat wok!) si adaugam ceapa, usturoiul si morcovii.
Eu am pus in tigaia in care s-a facut carnea, dar fara sa o mai sterg, dar nu e bine. Asa ca, inainte de a adauga legumele stergeti bine sau clatiti tigaia si o puneti din nou la incins. Dupa 2-3 rasturnari ale continutului sau amestecand cu o paleta 1 minut, adaugam ardeii si telina.
Dupa ce se inmoaie putin legumele, se adauga carnea, ghimbirul taiat, lingura de pasta de curry si restul de marinada in care am amestecat o lingurita de sos de stridii.
Se mai lasa putin, amestecand continutul, ca sa se scada sosul. Cam asta e tot! Eu am pus pe farfurie si am ornat cu cateva fasii de ceapa verde taiata in diagonala.
Este foarte bun si aromat, iute doar cat trebuie pentru un gust normal.
Eu am simtit nevoia de ceva iute in plus si am adaugat o ploaie de fulgi de chili rasniti proaspat peste preparat. Mergea, cred, adaugarea si a unei lingurite de zahar de palmier in marinada recuperata si adaugata la sfarsit in preparat.
Voi testa si acest lucru cu proxima ocazie! Pentru cine nu este la dieta si simte nevoia, poate face o garnitura de orez jasmine simplu, fiert fara alte arome.
excelent! ca am niste carne de vita in frigider, de la o supa!
RăspundețiȘtergere