Aceasta prajitura este o varianta cu dovleac a "checului" din albusuri. Mama avea intotdeauna albusuri de la cozonac sau de la alte foi in frigider, in borcan inchis, a doua zi. Asa ca eu treceam imediat la experiente si variante de chec cu albus: cu unt sau cu ulei, cu mere sau cu alte fructe, cu nuci sau rahat? Va dati seama ce dileme existentiale aveam? Fugeam la matusa mea draga, pret de 5 minute si ea, ca sa scape de mine pentru ca eu picam intotdeauna ca pacostea(ca broasca pe gratar era vorba ei!) cand avea treburi, imi raspundea: incearca asa! Eu experimentam. Tata era cobaiul uneori: l-am silit intr-o primavara sa guste mancare de stevie cu urzici - desi el spunea mereu ca nu e rata sa manance toate tocaturile alea verzi! Norocul meu era ca la dulce nu dadea inapoi niciodata! Asta cu dovleac am imbunanatit-o in arome mai noi, dar atunci o faceam doar cu vanilie. Baton, cu toata saracia care incepuse sa-si arate coltii!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
4 albusuri
100 g zahar tos
80 g zahar pudra
250 g dovleac ras
1/2 lingurita nucsoara
1/2 lingutita ghimbir pudra
150 ml ulei
250 g faina
100 g curmale
un praf sare
pentru sirop
100 ml suc de la dovleac
50 g zahar
Peste dovleacul ras se pune zaharul pudra si se lasa pana cand sunt aproape gata albusurile.
Se preseaza bine, iar sucul rezultat se pastreaza. Peste dovleacul stors se pune nucsoara si pulberea de ghimbir.
Albusurile, de la rece se pun in mixer cu un praf de sare si se bat pana se face o spuma tare. Se adauga zaharul cate putin si se mai bate ca sa ajunga ca o bezea.
Se adauga uleiul cate putin, la viteza mica.
Se adauga dovleacul si faina cate putin, amestecand usor.
Se tapeteaza o forma cu hartie de copt pe care o ungem putin cu o pensula cu ulei. Se toarna compozitia si se aseaza deasupra curmalele tocate fasii lungi.
Se pune la cuptor incins, dar la foc mediu, circa 30 de minute. Facem o verificare cu o scobitoare, daca avem dubii ca nu e copt suficient, adica sa iasa curata.
Cat este la copt prajitura se fierbe siropul. Daca nu doriti, puteti doar sa presarati cu zahar pudra desertul, dupa ce se raceste. Dar este mult mai gustos asa.
Numai ca, la dieta, se consuma doar o feliuta in ziua dedicata carbohidratilor. Nu abuzati, desi tentatia este mare!
Este usoara, pufoasa, nu extrem de dulce daca renuntati la sirop... Pofta buna!
super reteta,felicitari,uneori si eu ma intreb ce sa fac cu albusurile
RăspundețiȘtergereelena,as inchina o oda acestei felii!:)
RăspundețiȘtergereBuna Elena
RăspundețiȘtergereCe bine arata, este foarte buna, am facut si eu ceva asemanator, se mai poate face si cu morcov in loc de dovleac.
Iti doresc o zi buna.
dovleacul e pasiunea mea, as putea zice :))! mi se pare atat de bun si de versatil, adaptabil si la mancaruri sarate dar si la prajituri! multam fain de reteta, notat!
RăspundețiȘtergerearata minunat dar, elena, unde gasesti tu dovleac in aceasta perioada a anului? eu nu am mai vazut de multisor si mi-a ramas gandul la chipsurile acelea! :)
RăspundețiȘtergereElena,eu deja am lins farfuria si degetele.
RăspundețiȘtergereSaru-mana pentru felie.:)
si mie imi place mult dovleacul si ghici cine are doi mari si frumosi in bucatarie?
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata!!...
RăspundețiȘtergereCe reteta minunata.
RăspundețiȘtergereIna, ma bucur ca te-am ajutat cu o idee.
RăspundețiȘtergereAlison, dovleacul ii da un ceva aparte, mai ales daca din sucul lui faci si acel sirop, ca sa fie complet gustul si aroma.
Daniela, si eu faceam si cu morcov... Ce bine ca mi-ai reamintit sa fac zilele astea. Dar asta este un pic mai aromata cred. Bine, daca tii la silueta, trebuie sa te multumesti cu o feliuta.
Zazuza, ma bucur ca suntem amandoua fane ale dovleacului. Mai am o reteta ne-dulce, niste verrine foarte speciale pe care o s-o fac, sper cat de curand.
Margot, in piata exista dovleac de toate soiurile. Ba chiar si in unele supermarketuri, ca Auchan de exemplu.
Lia, sa-ti fi de bine, daca mai vrei cred ca trebuie sa incerci ca eu nu mai am. Din pacate.
Mitinita, ma bucur ca esti cu dovlecii la indemana. Pai, testeaza cateva retete care ti-au facut cu ochiul! Fie desert, fie mancare, antreu... Are Zazuza o reteta de mancare cu cartofi, varza si dovleac... hmmmm, o bunatate. Am testa-o, asa ca stiu ce vorbesc!
Felis, ma bucur ca-ti place.
Maria, incearca, pentru ca nu e greu deloc si este un dulce deosebit.
O sambata placuta, atat cat mai este din ea si o duminica asemenea!
Mmmmm...cred ca este tarrrreeee bunaaaaa!!!Merita incercata!multumesc ..
RăspundețiȘtergere