V-am mai spus despre hrisca aici. Am uitat insa o precizare importanta pentru cei ce folosesc Dieta Rina: am trecut mancarea de hrisca la ziua de Amidonuri, din acelasi motiv pentru care face parte graul boabe, orezul din aceasta grupa. Desi sunt alimente cu multi carbohidrati, sunt separate din cauza continutului mare de amidon. Fainurile din aceste alimente si preparatele realizate cu aceste fainuri sunt in ziua de Carbohidrati. Este o discutie destul de controversata, mai ales pentru cei care numara caloriile sau vor o dieta law carb. Dar autoarele dietei au facut aceasta distinctie si ea functioneaza.
In fine, nu din cauza ca nu am ce face va fac aceste precizari! M-am gandit sa va mai arat cateva retete cu hrisca. Astazi o salata, iar maine un desert!
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.Va trebuie:
150 g hrisca uscata (va ajunge pentru doua portii babane!)
2-3 fire de telina de frunze, din miez (apio)
50 g bulb de fenel
1 fir de praz subtire si fraged
sare, piper proaspat macinat
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 lingura ulei de masline
2 linguri zeama de lamaie (sau limette)
450 ml supa de legume
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras galben
Telina si fenelul se taie julien subtire si se stropeste cu 1 lingurita zeama de lamaie.
Hrisca spalata si scursa foarte bine de apa se pune cu uleiul de floarea-soarelui intr-o tigaie cu fundul gros la foc mic si se inabusa cam 5 minute, amestecand mereu cu o paleta.
Intre timp se incalzeste supa de legume. Se opreste focul la tigaie cu semintele de hrisca si se toarna in supa fierbine, se acopera vasul si se fierbe la foc mic, acoperit, 10 minute.
Se lasa inca 10-15 minute acoperit dupa cele 10 minute de fierberea si dupa oprirea focului. Semintele se umfla frumos, absorb lichid atat cat trebuie si "infloresc".
Se scurge restul de lichid si se scoate hrisca pe un platou sa se raceasca. Peste telina si fenel se adauga hrisca racita, prazul taiat feliute subtiri in diagonala, ardeiul gras rosu si galben taiat julien. Se asezoneaza cu sare, piper, uleiul de masline si zeama de lamaie dupa gust.
Se amesteca si se lasa sa stea 10 minute sa-si imprumute gusturile legumele amestecate.
Se aseaza pe un platou, decorand cu frunze de fenel si frunzulitele de la telina apio.
Salata aceasta este foarte gustoasa, mai usoara decat pare si aromata.
Hrisca ii dau un gust vag de nuca, deci nu va feriti de ea, incercati!
Eu astept cu mare interes desertul.. recunosc ca salatele nu sunt tocmai slabiciunea mea, dar deserturile cam da :D
RăspundețiȘtergereChiar si asa, salata arata foarte bine si e si foarte sanatoasa ;)
Arata foarte bine!
RăspundețiȘtergereMai facut curioasa, ce este fenelul!
Chiar acum caut pe net, trebuie sa-l cunosc dar cu alt nume.
Pe curand!
Olgutza, eu sunt fascinata de salate. Mai consistente sau mai simple, mai aromate sau mai neutre, eu devorez salatele. Maine vine si desertul cu hrisca. Este foaaarte complicat! Hi, hi, hi!
RăspundețiȘtergereDaniela, este foarte buna, aromata... Fenelul (feniculul) este bulbul acela alb si aromat, crocant. Eu sunt moarta dupa el in salate, dar si langa fripturile facute la cuptor in sos, sau copt pe gratar cu sare si o picatura de ulei de masline...
Hola.
RăspundețiȘtergereVisito tu blog por 1° vez y me ha gustado mucho.
Un abrazo desde chile
edith
La brujita
Mmmm!!! ce bine arata!!! voi incerca!
RăspundețiȘtergereInca nu am gasit hrisca, dar dupa ce voi cumpara fac si mancarea de hrisca si salata.
RăspundețiȘtergereMi-ai facut pofta.
Sa ai o zi cu soare.
Edith, gracias por su visita y la evaluación. Una semana más hermosa!
RăspundețiȘtergereTasha, ma bucur. O sa-ti placa sigur, pentru ca nu are gluten si nici efecte 'secundare'.
Yvonne, exact ca cea din imaginea mea, este la Real. Acolo o gasesti, langa fasole, mazare, linte, arpacas... Azi o sa pun si desertul promis.
RăspundețiȘtergereMai raman datoare cu blinai, de care nu ma indur sa ma apuc... sunt tare calorioase si la dieta nu prea merg. Dar o sa fac o exceptie, pentru ca putina lume in Romania le prepara ca originalul rusesc.
RăspundețiȘtergereInteresanta salata asta...eu , recunosc , nu prea le am cu salatele...si de obicei imi cumpar gata preparata...
RăspundețiȘtergerebuna si arata super...felicitari
RăspundețiȘtergereAnother healthy and delicious salad.
RăspundețiȘtergeremie imi plac salatile si asta a ta ,pare deosebita
RăspundețiȘtergereMultumesc de aprecieri. Cel mai bine testati-va gustul! Eu am rasnit si ceva fulgi de chilli, ca-mi place un pic iute!
RăspundețiȘtergerecred ca este buna o voi face multumesc pentru aceasta idee .
RăspundețiȘtergerecu drag Mari
Interesanta reteta, Elena! Votat!
RăspundețiȘtergere