Va dati seama ca nu detin o reteta infailibila, nu? Ei bine, reteta asta e singura de care am fost multumita totdeauna cand am vrut sa fac un cozonac spectaculos. Cand am fost in criza de timp am incercat si alte variante, dar au fost doar incercari, mai ales pentru cozonacul simplu, neumplut.
De data aceasta am vrut sa rasfat cele doua pasti, programate: una cu branza si una cu smantana. In urma unui sondaj s-a renuntat la cea de ciocolata. Deci, am avut exces de aluat pentru un cozonac umplut.
Indiferent de care ar fi, cozonacul este o "bomba" calorica, deci nu faceti excese! O felie, de pofta, este suficient!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.Aveti nevoie de:
pentru aluat
6 galbenusuri si 1 ou
1 lingurita sare
1 kg faina alba de cozonaci
300 g zahar
50 g drojdie proaspata
400 ml lapte cald
zahar vanilat (cu seminte din pastaia de vanilie, nu esenta!)
esenta de rom, dupa gust
100 ml ulei
100 g unt
1 lingurita coaja de portocala (sau lamaie, dupa gust!)
pentru umplutura
100 g alune prajite putin si macinate
50 g alune putin prajite si zdrobite
1 lingura cu cacao
2-3 linguri lapte
2 albusuri
100 g zahar
250 g rahat asortat
30 g stafide hidratate
Faina se cerne intr-un vas incapator. Separat se amesteca drojdia cu 1 lingura de zahar, 2 de lapte si 2 linguri de faina, lasand la loc protejat de curent de aer, sa creasca.
Galbenusurile se pun intr-un vas cu sarea, zaharul vanilat cu baton de vanilie (daca aveti!) si esenta de rom.
Se freaca bine, sa rezulte o crema.
In laptele incalzit se dizolva zaharul si coaja de portocala rasa.
Untul se topeste si se lasa sa se racoreasca, sa devina caldut.
Se incepe framantarea aluatului, incorporand, maiaua crescuta de drojdie, galbenusurile si laptele, putin cate putin.
La sfarsit se "trage" cu ulei. Adica se toarna in palme cate putin ulei si se bate bine aluatul, sa faca basici, adica bule care sa tinda a se sparge. Se formeaza o bila si se pune la crescut circa o ora intr-un loc ferit de curent - eventual in cuptorul incalzit in prealabil si fara foc.
Cat timp creste, faceti umplutura. Amestecati alunele, cacao, laptele si bateti spuma albusurile cu zaharul. Adaugati bezeaua de albus peste alune.
Separat taiati rahatul cubulete, pe care le treceti prin putina faina.
Stafidele puse la hidratat se scurg bine.
Ei, cat ati facut astea, aluatul a crescut frumusel.
Cum, acest aluat era pregatit pentru pasca, intai le-am facut pe ele. Ce mi-a ramas am impartit in doua si am intins cele doua bucati in foi si am pus pe una din ele compozitia de alune
iar pe cealalta rahatul si stafidele.
Am facut doua rulouri, stranse, le-am impletit si am pus rezultatul in tava de cozonac unsa cu unt cald. Am pus tava la crescut, pentru ca in cuptor se cocea ultima pasca (cea cu smantana). Dupa ce a crescut, riscand sa dea pe de laturi, am uns cu oul batut si amestecat cu 1 lingura de lapte, am presarat zahar brun si am dat la cuptorul incalzit, dar la foc mic, pentru circa 40 de minute.
Se face testul scobitoarei, sa fie copt in mijloc.
In sectiune
Ei, ce parere aveti? Nimic nou, nu? Chestia cu impletirea a doua rulouri de umpluturi va salveaza, rezultand un cozonac pufos si bogat de umplutura.
Asa il fac si eu,ati uitat sa amintiti ingredientul cel mai important,dragostea...sunt convinsa ca puneti foarte multa.
RăspundețiȘtergereSuper cozonac , Elena! :)
RăspundețiȘtergereCu exceptia rahatului , pe care eu l-am cumparat gata taiat cubulete si a stafidelor pe care le-am tinut intr-o bautura alcoolica , restul am procedat ca tine , cam aceleasi cantitati fiind.Si eu tot alune macinate am pus in loc de nuci...ma rog,am pus si olecuta de nuca...insa preponderente au fost alunele de padure macinate de ajutoarele mele.
Minunat ti-a iesit...apetisant! :)
Buna Elena! Ti-a iesit un cozonac excelent! Felicitari si o zi buna!
RăspundețiȘtergerefrumosi cozonaci! ai mei au doar 5 galbenusuri, dar in rest suntem pe-o pagina... anul asta am umplut unul cu alune de padure, si unul cu smochine+stafide+caise uscate, gatite cu putin zahar si lichior de portocale pana am obtinut o pasta omogena. bune amandoua, dar tre sa-mi miantesc data viitoare de rahat, am uitat cu totul de optiunea asta!
RăspundețiȘtergerefoarte frumosi cozonacii tai ! arata bine sectiunea.si eu folosesc cam aceeasi compozitie,doar la oua e diferenta si nu pu n ulei,doar unt.
RăspundețiȘtergeren-am mai mancat cozonaci de vreo cinci ani.arata super bine,salivez pe tastatura :))
RăspundețiȘtergerepupici
superb cozonacul tau Elena, tare imi place, pap de la tine o portie virtuala ca e tot cu ce pot sa ma multumesc anul acesta. Cu drag
RăspundețiȘtergerece bine arata,felicitari
RăspundețiȘtergere