joi, 4 martie 2010

"Trandafiri" cu nuca

Acest dulce l-am vazut facut in multe feluri, denumit altfel de fiecare data. Si am vazut multe confuzii la mijloc. "Cuib de viespi" este altceva, desi ca metoda se aseamana. "Melci" sau "melcisori" este poate mai aproape, dar nu este acelasi lucru. Acest dulce se numeste de fapt cozonac trandafir la origine, pentru ca seamana cu bobocii unui trandafir. Si se face cu diverse umpluturi, chiar si cu branza am vazut. Si nu se insiropeaza. Ei, de aici incolo totul e istorie. Daca metoda de preparare s-a amestecat cu aluatul care constituie baza la toate aceste variante, care este cel de cozonac, a iesit un amestec de retete si o multitudine de prajituri. Nu mai stau sa dezleg misterul, mai bine va arat rezultatul. 
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Deci, luati:
400 g faina alba
200 g faina integrala de grau
300 ml lapte
100 g unt
150 g zahar
2 galbenusuri
1 praf sare
coaja de lamaie
pentru umplutura:
150 g nuci zdrobite
120 g zahar brun
25 g drojdie proaspata


Faina se cerne intr-un vas. La mijloc se sfarama drojdia, se toarna 2-3 linguri lapte cald si se amesteca usor cu o lingura. 










Se acopera cu un prosop si se lasa la cald sa creasca. Intre timp, se topeste untul, se toarna laptele in el si zaharul sa se topeasca.










Dupa ce maiaua din mijlocul fainii a crescut cam asa:










Se incepe prepararea aluatului, adaugand cate putin din amestecul de unt si lapte indulcit. N-am rezistat tentatiei sa nu va arat galbenusele, ce frumoase si proaspte erau.










Se adauga si ele in compozitie, sarea si coaja de lamaie. Cand lingura nu mai permite, framantam cu mana (sau cu mixerul daca nu va convine asa!), adaugand restul de lichod. Se formeaza o bila de aluat. 










Se pune la crescut in loc ferit si acoperit cu un prosop curat. Eu v-am mai zis ca pun in cuptorul cu microunde, incalzit in prealabil. Dupa ce si-a dublat volumul aluatul se trece la faza doi. Tot acum e momentul sa porniti si cuptorul, sa fie bine incalzit.
Apoi se imparte aluatul in parti egale (eu nu am facut asa si rau am facut!). Sau se ia cate o bila de aluat si se intinde o foaie de cam 20/18 cm. Se presoara cu nuca si cu 2 linguri de zahar, avand grija sa ferim marginile.









Se ruleaza si se taie in 3 bucati egale. Bucatile se pun in picioare intr-o tava rotunda, unsa cu unt (cam de 26 cm diametru). Se procedeaza asa pana se termina aluatul si se umple aproape tava. Nu le puneti inghesuite, pentru ca vor mai creste!










Se mai lasa 15 minute la crescut si se dau la cuptor, la foc mic spre mediu, circa 45 de minute. Cat se coc se face un sirop usor din 100 ml apa si 2 linguri de zahar. 










Se ung trandafirii cu acest surop, cu o pensula de bucatarie si se acopera cu un prosop sa se racoreasca. Dupa vreo zece minute se mai ung o data cu acest sirop pe deasupra. Atentie, nu se toarna lichidul in tava!










Desi au in compozitie faina integrala sunt foarte gustosi! Si pufosi!









Vedeti ce pufosenie? Voi face si cu branza neaparat. Eu n-am mai facut de mult timp, dar imi aduce aminte de momentele cand imi facea asa ceva matusa mea.
Si inca una, ca sa vedeti mai bine!









Pofta buna! Sper sa incercati si aceasta varianta!

14 comentarii:

  1. Foarte frumoasa poza cu galbenusurile, am crezut ca-s jumatati de caise... Iau un melcusor si fug, stiu ca sint tare deliciosi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine Elena!
    Am facut si eu cu multi ani in urma,dar in tava dreptunghiulara!
    Pofta buna la ea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ha, ha, de asta am si pus imaginea cu galbenusurile, testez un nou aparat si incerc sa ma familiarizez cu ce poate. Ia cat vrei, ca mai fac daca va plac!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mariana, multumesc! Ia si tu un "trandafir", ca sunt bunuti si n-o sa-ti para rau.

    RăspundețiȘtergere
  5. mmm,bunuti trandafirii tai ,elena,pufosi tare!
    iti urez o primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. arata foarte bine trandafirul tau. in alta ordine de idei un premiu te asteapta sa-l ridici la mine pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mama miaaaaa......bestiali! E departe pana la dumneavoastra acasa?ENGAGE!!!!!
    Tare usor de facut , dupa reteta scrisa....adica e tare bine scrisa , pe inteles....Cand ma intorc , daca nu uit , o fac si eu....iamiiiiii....

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamnelor, multumesc de aprecieri. Ana-Maria, cand te intorci de la Constanta iti aduc aminte sa-i incerci. Din pacate, nu pot ca as fi teleportat cativa, dar imi lipsesti insigna aia...

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi se parea mie ca miroase a ceva bun.. M-am luat dupa aroma si am ajuns pe blogul tau :P
    Foarte bine arata... de delicios a fost sigur ca doar e cu nuca ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Olguta, cum sa fac sa trimit un trandafir la tine? Stiu cum, chiar daca nu e un tradafir din asta delicios: ridica premiul Sunshine de pe blog! Este o floricica frumoasa si aducatoare de sentimente frumoase si ganduri bune.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce bine arata!
    Iar numele original!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Daniela, nu-mi apartine numele, asa era denumit cand eram eu copila. Cui ii apartine? Cine mai stie! Un sarut si un weekend placut!

    Ivy, thanks for your visite and words!Happy weekend to you!

    RăspundețiȘtergere
  13. si tradafirul asta e super,toate iti ies fain

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails