Aceasta reteta am vazut-o de curand pe blogul unei persoane pe care o admir mult, Radu Popovici. Nu numai pentru ca impartasim aceeasi pasiune pentru gastronomia asiatica, dar si pentru modul meticulos si atent cu care dezbate subiecte legate de gastronomie si amabilitatea cu care-si trateaza cititorii... In fine, am multe lucruri pentru care sa-i multumesc, asa ca nu mai insist. Aceasta reteta a fost o surpriza pentru mine. O surpriza, pentru ca, din lipsa de timp, ne delecteaza rar cu dulciuri. Tocmai de aceea m-am grabit sa o testez. Ati ghicit deja, face parte din ciclul "Vazut-placut-incercat".
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.Prin urmare:
pentru "blat"
200 g orez cu bob rotund
150 g zahar
800 ml lapte
1 plic de zahar vanilat
1/2 lingurita nucsoara rasa
5 capsule de cardamom
1 praf sare
2 oua
25 g stafide mari
pentru umplutura:
700 g mere
100 g zahar
1 lingurita scortisoara
50 miez de nuca zdrobit
2 lingurite zeama de limette si coaja
25 g stafide mari
1 lingura ulei
pentru garnisire:
3 mere
1 lingurita zeama de limette
1 lingura zahar
2 linguri cognac
si:
1 bucatica de unt pentru uns tava
3-4 linguri pesmet pentru tapetat
2 linguri fulgi de migdale pentru ornat
Par multe ingrediente, dar o sa vedeti ca e simplu de facut. Important: sa respectati tehnica de lucru!
Orezul (eu am avut prefiert!) l-am pus cu apa calduta vreo ora la inmuiat.
Apoi, am pus laptele intr-un vas cu un praf de sare, 75 g zahar, cardamomul si nucsoara, stafidele si am pus vasul la fiert.
Cand incepe sa fiarba am adaugat orezul si am lasat la fiert la foc mic de tot cam 15 minute, acoperind vasul.
Merele pentru umplutura se curata, se rad pe razatoare si se pun cu zaharul, coaja de limette, stafidele si zeama la inabusit cu uleiul.
Se da deoparte, se lasa la racit si se adauga scortisoara si nuca.
Dupa ce laptele este absorbit de orez, se da deoparte, se scot pastaile de cardamom, se adauga zaharul vanilat si se lasa la racit. Se adauga galbenusele, amestecand bine.
Apoi se adauga albusele batute spuma cu restul de 75 g de zahar.
Separat se taie cele 3 mere im felii pentru a crea stratul de mere pentru garnisire. Se pun intr-o tigaie cu 1 lingura de zahar brun si zeama de limette si se caramelizeaza putin. Apoi se flambeaza cu cele 2 linguri de cognac.
Se unge o tava de copt de dimensiuni 18/28 cm cu untul moale si se tapeteaza cu pesmetul. Se pune din compozitia de orez o treime in strat subtire si uniform cu o lingura. Adaugat jumatate din cantitatea de mar inabusit, inca un strat de orez, restul de mar si ultimul strat de orez.
Se aseaza feliile de mar caramelizate, se presoara fulgii si se da la cuptor preincalzit la foc mediu, adica 200 de grade, circa 40 de minute. Se cunoaste pe margini ca s-a rumenit putin compozitia de orez.
O lasam sa se racoreasca bine, apoi o desprindem usor cu o spatula pe margini si pregatim p tava pe care sa rasturnam budinca. Facem acest lucru cu un blat de marimea tavii. Intai rasturnam pe blat si apoi cu ajutorul acestuia pe fundul unei tavi sau pe un platou suficient de mare.
Dupa ce se raceste bine de tot se taie cu atentie cu un cutit cu lama umezita. Intai se va trasa printre randurile de felii de mere si apoi bucati potrivite.
Dupa cum se vede, eu am pus un pic de sirop caramel pe deasupra.
Este un dulce consistent si aromat, dulce, dar si acrisor.
O sa vedeti ca fata de reteta originala eu am adaugat ceva nuca in mere si am facut 2 straturi de mere si 3 de orez. A fost o surpriza pentru toata lumea si a primit nota 10+++.
Incercati neaparat!
Pe aripi de primavara
RăspundețiȘtergere8 Martie lin coboara
Si in a lui privire
Va aduce mult noroc si fericire !Cu drag, Just me:)
O zi plină de bucurii!
RăspundețiȘtergereBună dimineata va multumesc pentru vizita făcută pe Enigmele pescuitului http://pescuitamator.blogspot.com/ . vă multumesc si de comentariul lăsat .Dacă tot vă place arta culinară vă rog să vititati si Tehnologie culinara - Fise tehnologice
RăspundețiȘtergerehttp://fisetehnologice.blogspot.com/ este la început dar o să gasiti mai multe lucruri interesante cu stimă si respect Nik
Juste Me multumesc de urarile de ziua noastra! Sa ai parte de multe bucurii si cadouri de toate felurile de la cei dragi.
RăspundețiȘtergereDenisia, si cadouri! Eu le-am primit in avans, dar poate... O zi frumoasa si cu multi prieteni si tie!
Nik, am vazut deja si am lasat un comentariu pe celalalt blog. De "Enigmele pescuitului" ma bucur mai mult si o sa-l urmaresc atent.
Draga mea "chinezoaica" si eu iti doresc toate cele bune de pe pamintul asta. Te tzuc cu drag, Cami
RăspundețiȘtergereElena, tu esti o draguta; mereu ma vizitezi si mereu imi faci complimente! Iti multumesc foarte mult pentru tot si ma bucur sa stiu cit de mult iti place la mine "in casa". La multi ani si tie, sa fi iubita si pretuita de cei dragi! pup
RăspundețiȘtergereo reteta care,cu siguranta merita incercata.arata foarte bine si a fost prezentata de catre tine perfect.felicitari.pupicei
RăspundețiȘtergereElena,
RăspundețiȘtergereIti doresc un 8 Martie fericit.
Sa fii sanatoasa,fericita si iubita !
Lia, multam frumos de urare. Sa dea Dumnezeu sa avem parte numai de lucruri bune si o primavara cu multe bucurii!
RăspundețiȘtergereSarah, multumesc, dar nu le merit in totalitate aprecierile. Ba chiar am fost putin neascultatoare si grabita si am mai modificat reteta, iar de folosit am gresit-o cu orezul acela. Nu-mi place orezul prefiert, ca nu lasa amidon si n-o sa-l mai folosesc prea curand. Dar a fost minunata la gust si am zis sa va arat ce lucruri minunate putem invata de pe blogul lui Radu, chiar daca nu suntetm bucatari profesionisti.
RăspundețiȘtergereCami, Nina, sunteti niste doamne de la care invat multe lucruri deosebite. Visul meu de calatorie prin gastronomii din zone diferite se implineste si sa am asa insotitoare este o onoare pe care cuvintele sunt unoeri prea sarace ca sa o exprime. Un gand bun face cat mii de cuvinte, asa ca va trimit numai ganduri bune!
RăspundețiȘtergereLa Multi Ani draga mea!! Iti doresc un 8 Martie plin soare si caldura si o primavara minunata!! Te pupic!!
RăspundețiȘtergerela multi ani si o primavara perpetua,elena!
RăspundețiȘtergereiar budinca este de exceptie,trebuie incercata!
Super budinca de orez! Si cum mie imi plac budincile si orezul, o sa o prepar cu siguranta!
RăspundețiȘtergereAi doi de 10 de la mine!!!