Azi, zi de Carbohidrati la dieta (ziua 11) si - va vine sa credeti? - m-am saturat de dulciuri! Asa ca m-am gandit sa fac ceva care sa intruneasca conditiile zilei si sa fie sarat. Acum ceva timp Just me mi-a adus aminte de niste "turte" taranesti umplute. Zic turte pentru ca asa le numea bunica mea, atat cat imi aduc aminte de ea, si le cocea pe plita. Mai tarziu, mama le facea prajite in tigaie, dar in ulei putin, nu ca la gogosi. Eu incerc sa evit prajit, asa ca le coc. Oricum, nu sunt chiar asa cum le facea mama, le-am mai schimbat pe ici pe colo. Le-am mai facut cu ceapa inabusita cu mirodenii si am postat reteta pe forumul meu preferat.
Desi acum am facut si prajite, pentru puiul meu, eu am consumat numai coapte.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.Aveti nevoie de:
pentru aluat
500 g faina
1 lingurita rasa de sare
2 lingurite de drojdie uscata
240 ml apa calda
2 linguri ulei (de preferat de masline)
ulei pentru manevrat aluatul
1 lingura seminte de in pentru presarat
pentru umplutura
500 g ciuperci
2 linguri ulei
1 ceapa rosie
1 ceapa galbena mica
sare, piper proaspat macinat
cimbrisor
1 lingura zeama de lamaie
M-am apucat de pregatit umplutura si am curata ciupercile, le-am tocat cubulete marunt.
Ceapa rosie si ceapa galbena le-am tocat marunt. Am pus intr-o tigaie ceapa, uleiul ciupercile, sarea, piperul si cimbrisorul si lamaia.
Le-am inabusit la foc mediu, nu prea mult, sa ramana al dente.
Apoi... am pornit cuptorul, ca sa fie incalzit. Si m-am apucat de aluat.
Deci, intr-un vas am pus faina, sarea, drojdia.
Am inceput sa torn apa calda (au fost 250 ml, dar nu am pus toata apa, asa am ajuns la 240 ml!). Depinde foarte mult de faina. Eu am avut de la tara, macinata la moara, nu din super/hipermarket.
Am amestecat bine, ingloband apa si uleiul, formand un aluat elastic, nu foarte tare. Am format o bila din el si am lasat in vasul in care am framantat, ca sa vedeti cum a ramas de curat.
Am lasat in asteptare circa 15 minute in cuptorul cu microunde putin incalzit in prealabil. Acolo e ferit de curent de aer. Nu trebuie sa creasca mult, ci doar sa se odihneasca si sa lucreze putin drojdia.
L-am impartit in 12 bucati, formand intai un sul din aluat si apoi impartindu-l in jumatate si apoi fiacare bucata in jumatate si asa mai departe ca sa putem aprecia cat de cat marimea bucatilor.
Am modelat fiecare bucata, am intins subtire si am pus cate o lingura generoasa de umplutura pe suprafata. Impaturirea s-a facut dupa pasii urmatori:
Se pun cu lipitura dedesubt in tava cu hartie de copt, se ung cu putin ulei si se presoara cu seminte de in.
Pentru ca am fost prea generoasa cu umplutura, am facut 3 cu branza, pe care am presarat niste chimen macinat, dupa acelasi sistem.
Coapte
Trebuie sa va marturisesc: am facut si 2 cu branza+cascaval, crete, adica am adunat marginile in falduri
si le-am prajit in ulei putin in tigaie, pentru puiul meu. Mai trebuie sa spun ca, si dupa ce a papat din cele coapte, a zis ca cele prajite sunt mai bune?
Eu am fost insa fata cuminte si am papat doar coapte. Trebuie sa va mai spun ca sunt... DELICIOASE?
Si rupta pe jumatate ca sa vedeti ca umplutura si turtitele sunt fragede, nu crocante?
Sper sa va tenteze. Daca stau sunt moi, nu crocante. Sunt bune si calde, si reci. Deci, curaj, nu e mare filosofie nici aluatul!
Pina la urma ce sint? Wantan, bränzoaice cu ciuperci? important e ca folosesti ciuperci proaspete, urasc cele din conserva. O zi buna si te tzuc dulce Cami
RăspundețiȘtergereCami, totdeauna folosesc ciuperci proaspete sau congelate de mine. Nu folosesc conservate de multa vreme. Mai conservam inainte din cele de padure, dar acum fie le usuc, fie le congelez. Mi se pare mult mai sanatos.
RăspundețiȘtergereSi nu sunt chiar branzoaice, aluatul este cu apa, nu cu lapte, ca de paine sau de placinta de fapt. Dar, cred ca din cauza uleiului din compozitie si a fainii este foarte elastic. Am tras de el sa-l intind de margini si nu s-a rupt. Si eu te tzuc!
Elena, sa ovako divnim receptom, dijeta neće teška biti! Bravo :)
RăspundețiȘtergereEmo_serpica, niJe teško diJete, ako ambiciJu da poštuJu kombinaciJe dozvoljene. Da li vam Je dozvoljeno da Jedu skoro ništa, ako ne zloupotrebljavaJu i ako principima kombinaciJu. Hvala za zahvalnost!
RăspundețiȘtergereCe idee buna!Asa mai descopar cum se mai consuma ciupercile.
RăspundețiȘtergereArata de le-ai manca cu ochi ( mi-e im-i place foarte mult aproape tot ce e cu coca).Si mai ales ca se poate face si coapte.
Pe curand.
un aperitiv excelent!
RăspundețiȘtergereMultumesc Daniela si Alison! Da si da. Si mie imi plac ciupercile si sunt un aperitiv excelent. Fiind satioase, pentru mine au fost (2 bucati doar!) pranzul. Si... Alison, salatica aceea cu fenicul a fost un deliciu. Promit sa o incerc si pe a ta, ma tot gandesc la ziua de proteine si cu ce pot sa o asociez.
RăspundețiȘtergereDraga Elena, ca si tine tin dieta Rina si intamplator am dat de profilul tau pe oneden.m-am decis sa iti vizitez si blogul si uite asa mi-ai dat si mie inspiratie pentru unele zile in care eram in impas.am incercat si eu aceste turtite vineri la ziua de carbo si mai aveam putin si ramaneam flamanda, deoarece sotul nu se mai putea opri de la ele :)))
RăspundețiȘtergeremultumesc de retetele tale inca o data
Anonim, ma bucur ca-ti sunt de folos! Am acum o eticheta in dreapta, JURNAL DE DIETA II, in care sunt retete pentru fiecare zi a dietei. Acum sunt din nou la dieta, ziua 55, ma apropii de a doua zi de apa, si sunt multe retete noi din care te poti inspira. Succes! Poate o sa mai intru si eu pe forum sa vad ce mai fac cei care urmeaza regulile dietei.
RăspundețiȘtergere