Eu nu mi-am ascuns preferintele pentru anumite personalitati in domeniul culinar. Una din ele este Anna Olson, care, dupa parerea mea, vrea sa arate ca toata stiinta culinara trebuie sa ajunga sa te ajute sa creezi si sa reinventezi totul cu ce ai la indemana, in functie de starea de spirit, de moment si invitati. Mie, pastrand proportiile, asa mi-ar place sa ajung. Nu vedeta TV, asta e sigur, ci "inventiva". Dar, cum spune o persoana pe care eu o admir mult, Radu Popovici, calea spre asa ceva este invatarea unei tehnici impecabile de preparare a alimentelor si a combinarii lor.
Aceste briose, care ar putea sa semene cu multe altele, sunt deosebite ca aroma si preparare. O singura precizare: nu va speriati de cantitati, jucati dupa regulile jocului pana la sfarsit si atunci o sa remarcati cat sunt de deosebite. Eu am sfidat anul care a trecut traditia si am facut aceste briose si o "Pavlova cu mango" ca deserturi. Am avut succes maxim, desi era loc de mai bine la pozele care sa ilustreze "realizarile". Dar, cu scuzele de rigoare, sper sa fie decenta exemplificarea si sa va tenteze.
Aceasta reteta este (cu moderatie!!!) pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de:Pentru aluat
2 si 1/2 "cups" (masuri standard americane) faina
1 varf cutit nucsoara
1/2 lingurita sare
1/2 "cup" unt moale
2 "cups" smantana dulce
1/2 plic de drojdie uscata (3,5 g)
1 ou mare
1/2 "cup" zahar
Pentru "crema"
1/2 "cup" unt moale
1 "cup" zahar brun
1 lingurita scortisoara
3 linguri sirop caramel, de artar sau miere
si, separat:
50 g migdale macinate fin
Sa trecem la ce e mai important: modul de preparare.
Dar, mai intai sa va arat cu ce am masurat ingredientele, setul de ustensile de masurat englezesti, dar din plastic, nu din inox, ca e criza!
In prima imagine sunt masurile mici, lingura, lingurita si submasurile lor.
Iar in a doua cele mai mari: cana (cup) si submasurile.
Trecem la prepararea aluatului. Intr-un castron am pus ingredientele uscate, iar peste ele cele umede astfel: peste faina se pune zaharul, nucsoara, drojdia, sarea si oul, amestecand cu o lingura ca sa se omogenizeze.
Apoi se adauga untul moale (la temperatura camerei) si smantana dulce.
Se amesteca pentru a se forma un aluat potrivit, care se aduna ca sa formeze o bila.
I-am aplicat acelasi tratament pe care il aplic si altor aluaturi pentru a le lasa la dospit: le pun in cuptorul cu microunde incalzit.
In acest moment am grija sa pornesc si cuptorul pentru a se incalzi, apoi prepar "crema".
Intr-un castronel am grija sa pun scortisoara si zaharul brun, amestecandu-le sa se combine(eu nu am procedat asa, dar voi nu faceti greseala mea!). Apoi adaug untul si siropul.
Trebuie sa rezulte o astfel de compozitie:
Apoi se adauga in fiecare forma de briosa cate o lingurita din aceasta "crema", acoperind fundul formelor, pe care le-am asezat intr-o tava, asteptand sa le adaug si aluatul.
Am impartit aluatul (lasat la dospit circa 30 de minute) in 12 portii aproximativ egale. Cine are rabdare o poate face cu ajutorul unui cantar, ca totul sa fie perfect!
Am intins fiecare biluta de aluat, destul de subtire, dar cu grija sa nu se rupa, am intins "crema" intr-un strat subtirel, dar nu pana pe margini, am presarat o lingurita de praf de migdale si am rasucit, formand niste rulouri mititele.
Le-am rasucit cu grija si le-am pus, cate unul in fiecare forma, cu imbinarea dedesubt.
Aveti grija ca formele sa fie pe trei sferturi pline cu aluat. Bine, voi puteti folosi o tava cu adancituri din astea de copt briose! Eu folosesc aceste forme de silicon, pe care le pun pe hartie de copt in tava, pentru ca sunt foarte practice.
Dau tava la cuptor incins, dar la foc mic spre mediu. Deci, daca aveti cuptor cu ventilatie, trebuie avut grija la copt. La nevoie se pot testa cu scobitoarea.
Se scot, se lasa sa se tempereze putin si se scot din forme cat mai fierbinti si se transfera in forme din hartie, pentru a fi servite.
Presarate cu zahar pudra aromatizat cu vanilie si cu migdale macinate.
Sunt superb de aromate, pufoase si "lipicioase".
O sa ziceti: Of, ce scofala? Tot niste briose sunt!
Incercati si o sa-i dati gata pe toti cu ele.
Arata bine ,sant tare curioasa cum arata interiorul.
RăspundețiȘtergereAn nou fericit!
minunate elena,prajiturelele astea par simple ,dar sutele de feluri in care se fac arata versatilitatea lor si e imposibil sa nu placa!te pup,un nou an f. bun!
RăspundețiȘtergereOh, multumesc de comentarii si urari!
RăspundețiȘtergereSunt delicioase si arata minunat, dar, din pacate nu am putut poza interiorul ca s-au papat fuguta. Nimeni nu a avut rabdare sa le "examineze" lentila aparatului.
Deci, singura solutie este sa incercati singuri si, daca nu sunteti siguri ca va plac, injumatatiti cantitatile si faceti numai 6. Eu, de sarbatori, am apucat de am gustat doar din una, care apoi mi-a fost "rapita" de un pofticios!
Elena draga, ti-am dus lipsa... La multi ani! Un an nou plin cu tot ce este mai bun pe pamintul asta si SANATATE! Te tzuc, Cami
RăspundețiȘtergereI love those muffins! Happy new year!
RăspundețiȘtergereCami, draga, sa te auda Domnul! Sa ajunga si la tine toate cele bune si urarile mele de an 2010 cu multa sanatate si realizari!
RăspundețiȘtergereThanks for your words and visit, Tania! Happy new year!
RăspundețiȘtergereFoarte frumoase prajiturelele.
RăspundețiȘtergereAm o intrebare:de unde ai setul de masuri?
Caut de o vesnicie in Romania dar nu am gasit nicaieri.
Te rog mult sa-mi spui
Bune prajiturele.
RăspundețiȘtergereDe unde ai setul de masuri?
Caut de o vesnicie.
Da, si eu am cautat, pentru ca ma disperau masurile de pe site-urile in engleza. Dar, de sarbatori, cred ca inainte de Craciun, am gasit in Carrefour Orhideea, la raionul de dispozitive de bucatarie. In alte magazine nu am vazut asa ceva.
RăspundețiȘtergerede unde ai luat masurile acelea?
RăspundețiȘtergere"Out of the sky", le-am luat din Carrefour, de la ustensile pentru bucatarie.
RăspundețiȘtergeremersi mult:*
RăspundețiȘtergere