luni, 2 noiembrie 2009

Tarte cu crema de vanilie si nuci insiropate

In aceste zile mi-am amintit care erau punctele culinare forte ale unei persoane foarte speciale pentru mine, tante Vica. Avea multe calitati, dar la bucatarit era... modesta. Dar facea niste "checuri" fantastice si tarte cu crema de vanilie de statea pisica in mustati! Chiar, de ce s-o folosi comparatia asta? De "checuri" vom vorbi cu alta ocazie, acum o sa ne ocupam de tarte. O sa ziceti: ce mare scofala? E plin internetul de retete de tarte! Da, dar ea le facea intotdeauna in forme de briose, le umplea cu crema delicioasa de vanilie, iar deasupra nuci fierte in sirop caramel. Si din acesta punea din abundenta! Nu prea isi facea griji privind caloriile, iar eu pe vremea aceea nici nu auzisem de dieta si eram slaba ca un tzar (peste de talie mica subtirel si lung- sabioara)! Tata, - Dumnezeu sa-l ierte! -, zicea tot timpul: ia si mananca, ai gatul ca ata! Ce legatura era nu stiu nici pana acum. Si cum nu am facut nici un juramant ca blogul va avea numai retete pentru dieta, si cum dulce putem consuma MODERAT in ziua de Carbohidrati, sa trecem si la tarte!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
pt. aluat
130 g unt
100 g zahar pudra
260 g faina alba
1 lingurita otet de mere
1 ou mare
pt. umplutura
crema de vanilie - patiserie
100 g nuci
150 g zahar
50 ml vin alb
30 ml apa

Din prima va apucati de aluatul de tarte, care trebuie sa stea la rece, timp in care veti pregati nucile insiropate.
Deci, untul rece, de la frigider, il taiati cubulete, fara se puneti mana pe el, cu ajutorul unei furculite.









Adaugati zaharul pudra, amestecati cu mixerul la putere mica spre medie cateva secunde, adaugati oul si otetul.









Aveti grija ca untul sa nu se dizolve in amestec, ca sa arate cam asa, parca s-ar fi taiat:










Adaugati apoi faina si amestecati cate putin, ca sa incorporati faina. Apoi cu doua degete doar creati aluatul, incercat sa nu-l incalziti, ca sa va ramana farame de unt in aluat.










Aluatul trebuie sa fie molcut si un pic lipicios. Nu va speriati ca e prea moale!Faceti o bila si dati aluatul la frigider circa 30 de minute. Daca sta mai mult este si mai bine.









Cat sta la rece aluatul, va apucati de insiroparea nucilor. Se pun la caramelizat 50 g zahar si se amesteca mereu pentru a controla culoarea. El nu trebuie sa stea prea mult, trebuie sa fie auriu doar.








Se da deoparte si se adauga vinul, cu atentie mare sa nu sara picaturi pe maini. Se amesteca si se adauga apa, restul de zahar si se pune din nou la fiert, sa se dizolve zaharul caramelizat care s-a intarit la introducerea lichidelor. Cand e fluid se adauga nucile si se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic, supravegheat. Este un sirop caramel si deci va incepe sa faca spuma si riscati sa dea pe de laturi totul. Asa trebuie sa arate:









Se lasa sa se raceasca nucile insiropate. Se scoate aluatul de la frigider si se imparte in bucati mai mici; fiecare bucata se pune pe o hartie de copt, presarata  cu foarte putina faina, indoita peste aluat; se intinde cu o vergea pana se formeaza o foaie subtirica; se aseaza pe forma de tarta si se apasa usor pe margini si pe fundul formei. Surplusul se inlatura cu muchia unui cutit. Apoi se inteapa cu furculita aluatul peste tot. Eu am facut doua forme de portelan de 12 cm diametru si sase forme de silicon, din cele de briose. De ce ? Pentru ca asa le facea matusa mea si erau minunate. Cele doua mai mari le-am facut pentru jumatatea mea si pentru "puiul" de 27 de ani, fiul meu.


















Se pun la copt in cuptor incins, la foc iute, circa 15 minute. Cum nu este un aluat sensibil, va puteti uita sa fie albe, doar usor rumenite pe margini cand sunt coapte.









Se scot din forme, se aseaza pe un gratar la racit si dupa aceea se umplu cu crema si se orneaza cu nuci insiropate, dupa gust.


















Hm! Ce ziceti? Sunt minunate!!!!! Probati si sa ma contraziceti daca aveti argumente. Tartele se topesc in gura daca stau macar 1 ora umplute cu crema. Deci, peste cateva ore sunt parca si mai bune. Ia uitati ce gasca e aici!









Singura impietate facuta de mine a fost garnisirea cu ceva migdale maruntite, care merg teribil de bine cu vanilia si caramelul. Sus, in capul trebii, doua cu migdale.

4 comentarii:

  1. M-au ucis tartele tale! Arata fantastic!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sper ca nu te-am omorat!!! Am nevoie de tine, pentru ca esti foarte speciala si cu simtul umorului. Eu am ceva lipsuri la acest compartiment. Sunt foarte bune, asa mici, ca sa putem manca si noi numai una. Sunt curioasa daca lui Darius ii vor placea.

    RăspundețiȘtergere
  3. arata super bine ... pacat ca nu am forma de tarte ...of ...trebuie sa imi iau sa am si eu ... te pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai, eu pe vremuri faceam in niste forme mostenite de la matusa amintita si erau din tabla subtire... Acum m-am modernizat, pentru ca merita aceste forme din silicon care nu trebuie unse si sunt foarte practice. Au costat, dar merita mai mult decat tava intreaga, pentru ca poti sa faci cate vrei. Dar sa stii ca am luat din Cora pe cele din portelan, care au aparut de curand si sunt super-incantata de ele, doar ca sunt ceva mai mari.
    Enjoy la facut tarte, dar ai grija, sa nu papi mai mult de una, ca altfel se duce pe copca dieta!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails