duminică, 15 noiembrie 2009

Tofu cu legume la cuptor

Am promis, asa ca ma tin de cuvant: vin cu o reteta de post. O sa ziceti - ce mare scofala? Este daca tii sa respecti dieta Rina. Dupa cum stiti deja, exista o zi de proteine care trebuie respectata, iar in zi de post esti cam limitat la acest capitol. Tofu este cam nelipsit, dar retetele in general cam contin prajeli, care ar trebui sa suplineasca lipsa de gust. Tofu are un defect care poate fi transformat in calitate: capata gustul ingredientelor in care este adaugat. Si sortimentele, desi acum sunt mai variate decat acum cativa ani, sunt totusi limitate. Nu se gaseste tofu moale, care poate fi o excelenta baza a unui sos consistent. De-abia astept sa va arat niste legume trase la tigaie cu adaos de tofu si condimente, o salata cu tofu afumat. O sa le vina randul si lor.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
2 dovlecei medii
1 vanata medie
1/2 ceapa rosie
1 ceapa
2 morcovi tineri
1 tulpina de telina apio
1 ardei gras
1 bucata de 20-30 cm praz
1 cutie de tofu cu ardei (am folosit eu, dar e bun si cu marar sau chimen sau chiar simplu)
200 g ciuperci
cimbrisor
3-4 linguri ulei de masline
2 linguri otet de mere
sare, piper

Dovleceii si vanata se taie felii subtiri, ceapa si prazul julien, ciupercile felii grob, ardeii si telina cubulete potrivite. Se rastoarna intr-un vas cu capac, se adauga sare, piper, otetul si 1 lingura de ulei.










Se pune capacul si se scutura bina ca sa se amestece legumele bine. Se pun intr-o tava intr-un strat generos, presand usor, sa formeze o baza.
Asta-i tofu cu ardei









Peste legume se pune tofu taiat cubulete, sa acopere bine suprafata. Se mai pun 2 linguri ulei, 1/2 cescuta supa si cimbrisor pe deasupra.









Se acopera cu folie de aluminiu cu atentie si la nevoie se leaga cu sfoara de gatit in jurul vasului.  Se da la cuptor incalzit la temperatura de 190-200 grade Celsius circa 30-40 minute. Se scoate tava, se scoate folia, se mai stropeste cu o lingura de ulei si se mai da la cuptor 10-15 minute pentru gratinare.









Este minunata mancarica asta cu niste castraveti murati alaturi sau cu sos picant (asa-mi place mie!), dupa gustul fiecaruia. Nu va recomand sa puneti rosii, ii schimba gustul!

3 comentarii:

  1. Foarte harnicuta sunteti! Felicitari!
    Cand aveti putin timp, aveti o leapsa la mine :)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru un sos satios poti toca marunt tofu tare si sa-l tragi putin la tigaie, asa cum ai face cu ciupercutele. Ca ingrosator de sos, daca nu gasesti tofu moale, poti utiliza alune pisate (sau migdale), sau boabe de fasole fierte si sfaramate ori procesate cu blenderul. Poti suplini astfel deficitul de proteine si lipsa de tofu moale. Nici eu nua am vazut astfel de tofu pe nicaieri. Am planificat luna aceasta un drum la Dragonul Rosu, poate au chinezii de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, interesant mod de a ingrosa sosurile! Eu vreau sa caut totusi sau sa incerc operatiunea complicata de a-l obtine din boabe de soia (dar nu din cele din magazin, pentru ca mi-e teama ca nu sunt tocmai ce trebuie). Am vazut o modalitate de a obtine tofu si vreau sa incerc. M-am gandit ca nu prea pot obtine din ele un tofu prea tare, decat daca il pun in ceva saramura sa stea, ceea ce nu ma prea incanta. As prefera sa gasesc, din lipsa de timp. Multumesc mult pentru idei!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails