sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Bouyiourdi - un vis de langa Thessaloniki

Aceasta reteta are un mic istoric. Cand eram adolescenta unele vacante le faceam la o matusa, aici in Bucuresti. Pe vremea aceea orasul inca mai pastra ceva din frumusetea lui de odinioara. Ma scula mirosul de paine proaspata de la cuptor, de cafeaua de la cofetaria din colt, care la deschidere prajea si rasnea cafea. Era in aer un amestec de mirosuri, de curat, trotuar curatat noaptea si stropit dimineata devreme cu apa. Se auzeau glasurile precupetelelor care se grabeau cu cosuri pline de verdeturi si legume catre piata... La cofetarie se intalneau in drum spre scoala elevii familiilor de greci ce locuiau in zona. De la mama uneia din fetele care adastau acolo, o grecoaica maritata aici cu un roman, matusa mea a invatat aceasta reteta. Cand am descoperit lucruri mai laborioase, aceasta reteta comuna, o masa de mic dejun comun, a fost uitata. In fine, sa ne intoarcem la prezent. Pe la inceputul lunii, abonata fiind la www.culinar.ro, am primit un newsletter in care era si o reteta postata de o doamna si imediat mi-am adus aminte de reteta din copilarie.
Daca doriti mai multe amanunte despre aceasta reteta, aflati aici.
Dar tot amanam sa postez reteta, daca Alexa, de la Oradea, o persoana speciala pe care am cunoscut-o pe un forum de socializare, cu talente speciale in arta goblenului si cu un umor inegalabil, nu amintea de ea. Deci, Alexa, chiar daca este post, aceasta reteta iti este dedicata!

Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
2 -3 rosii parguite sau coapte bine, dupa cum va place
1 ardei gras
piper
cimbrisor uscat
busuioc uscat
1 lingura si 1 lingurita de ulei de masline
200 g telemea potrivit de sarata sau Feta (cui ii place)
100 g cascaval

Rosiile se taie jumatate si apoi feliute. Ardeiul se taie julien. Se unge un vas termorezistent cu 1 lingurita de ulei de masline.









Se pune un strat de rosii, ardei gras, felii de branza si piper macinat, cimbrisor si busuioc.









Se pune inca un strat de rosii, ardei gras... deja stiti ce mai trebuie.









Iar rosii, ardei gras, felii de cascaval, cimbrisor, busuioc si piper.









Deasupra felii de rosii si de ardei gras si 1 lingura plina de ulei turnat usor peste tot.









Se acopera cu capac si se da la cuptor pentru 20-25 minute la temperatura medie in cuptor incalzit in prealabil.
Se scoate, se ia capacul si se mai gratineaza, mai aproape de grill, pentru 5-6 minute.









Nu-i asa ca arata minunat? Dar este si foarte buna. Numai ca nu se poate papa seara la dieta, ca fara paine n-are nici un haz. Eu am papat-o atunci cand am facut-o cu paine din secara, uscata putin in cuptor, cand am gratinat preparatul.









Vreti o dovada? Asa au ramas castronele dupa ce i-am servit pe ai mei cu acest preparat.









Sa aveti pofta!

Un comentariu:

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails