duminică, 8 noiembrie 2009

Alta placinta cu mere

Stiu, stiu... toata lumea propune cate o reteta minune de placinta. Cu mere, cu dovleac... sau mai stiu eu ce fruct. Deci, rugamintea cea mai mare este: nu sariti la jugulara mea! O amica a adus de la viitorii socri o "caruta" de mere. Cum nu prea stia ce sa faca mi-a cerut o reteta usor de facut, adica fara aluaturi sofisticate, fara distuirea merelor etc. I-am promis ca voi face si voi posta o reteta pentru oameni ocupati sau fara talent la aluaturi. Deci, doar putina atentie, va rog!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1 pachet de foi de placinta (filo) din cele congelate
1, 2-1,5 kg mere zemoase
200g zahar cu aproximatie - 10 linguri pline folosesc eu
50 g zahar pentru sirop
coaja taiata de la 1/2 lamaie
scortisoara si nucsoara
100 ml ulei pentru uns foile

Deci, eu folosesc foi din astea, dupa dezghetare:







Pe un blat curat, intindeti o foaie subtire si cu atentie sa nu se rupa, se unge cu pensula cu ulei.








Se pune o alta foaie deasupra si se unge si aceasta cu ulei. Se adauga si a treia peste cele doua, avand grija sa o ungeti. Se curata 2 mere si se rad deasupra foilor. Se acopera 3/4 din suprafata intr-un strat nu foarte gros de mere. Se presoara putina scortisoara si nucsoara si exact 2 linguri pline de zahar peste mere.









Se incepe rularea foilor de la capatul cu mere, avand grija sa fie stratul uniform de fructe. Puteti controla acest lucru din rulare, impingand umplutura. Rularea nu se face cu folie, ci cu mainile, usor, ca sa aiba un aspect, plat, de genul acesta:









Cand se termina portiunea cu mar se continua rularea si se aseaza ruloul obtinut cu marginea in jos. Se unge cu pensula cu ulei si se continua cu restul de foi pana se termina. De obicei, depinde de pachet, ies fix 5 rulouri intr-o tava de aragaz normala.









Avem grija sa presam bine capetele, ridicandu-le putin in sus, pentru a nu iesi marul la copt. Se coc la temperatura medie in cuptor incins.
Se trece la prepararea siropului. Se fierb 300 ml apa cu 50 g zahar si se da deoparte. Se adauga coaja de lamaie si se lasa sa se racoreasca.









Cand sunt putin rumene pe deasupra rulourile, se scoate tava, se toarna tot siropul, cu lingura, pe toata suprafata placintei si se mai da la cuptor pentru 5-6 minute. Siropul va fi absorbit de placinta. Daca a curs putina zahar din rulouri, la copt, el se va transforma in sirop.










Se lasa sa se linisteasca putin, apoi se taie si se aseaza pe platou. Cand se racoreste putin se presoara cu zahar pudra aromat cu vanilie. Nu se lasa in tava sa se raceasca, pentru ca se va lipi de la sirop!






Este usor de facut, daca v-ati pus totul la indemana, si este foarte gustoasa! Incercati si o sa vedeti ca va indragostiti de ea.

2 comentarii:

  1. Placinta cu mere, yamii buna rau. Metoda asta cu siropul nu o stiam. Ce pacat ca nu se poate descarca caruta cu mere aici la mine.lol. O duminica placuta! Cami

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi pare rau! Ca asa ti-as trimite cateva cosuri pline cu din cele aromate, rosioare in obraji! Dar, da, este asa de buna placintuta asta... tocmai pentru ca e asa "insiropata"...
    Multumesc de urari si sa dea Domnul o saptamana cu cat mai multe lucruri bune.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails