vineri, 20 noiembrie 2009

Borek

Borek sau boerek, burek, boereg este o denumire generica pentru un produs de patiserie a carei sursa este greu de definit, cel mai simplu ar fi sa spunem pe teritoriul fostului Imperiu Otoman. Cand spui borek e ca si cand ai spune in romaneste placinta. Dar sunt o varietate larga de placinte - dulci, picante, sarate! Asa e si cu borek-ul. De la sarbi sau din tarile din fosta Iugoslavie, burek-ul a patruns in Banat. Eu am o meteahna: de la amici, cunostinte cu care empatic intru in legatura, colegi deschisi la minte si suflet culeg (ca nu m-am vindecat inca!) retete de peste tot, din cele facute in casa de gospodine din alte locuri, deci autentice. Nu pot verifica daca e populara in multe zone, dar eu o am de la o turcoaica din Galati care s-a stabilit la Istanbul. Ea asa ii face, cel mai adesea, sotului ei aceasta "placinta". Cand am vazut o reteta asemanatoare pe un post TV de profil, vizionat si in Romania, la o emisiune, parca "Turkish Cuisine", cam in aceasta modalitate de preparare, mi-am adus aminte de reteta uitata. Ii cer scuze de pe acum Yamirei, pentru ca am amanat sa fac asa ceva, dar pe atunci eram cam certata cu iaurtul. Deci, mi-am preparat niste kefir, in loc de iaurt (din cel facut din cultura vie, nu din super, hiper-market) si am trecut la treaba. Cui ii plac placintele sarate, se va indragosti de ea pentru ca e usor de facut. Totul este sa aveti curaj sa incercati si sa asteptati sa treaca postul Craciunului!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
450-500 ml kefir sau iaurt
3 oua
100 ml ulei, cu aproximatie
sare, piper, chimen macinat
1 pachet foi de placinta (filo sau yufka)
1 legatura de marar verde
900-1000 g branzeturi amestecate
1 lingura seminte de in rasnite (coapte in prealabil)

Deci, incepeti cu ce e mai greu, dati drumul la cuptor sa se incalzeasca bine!Hi. hi!
Puneti iaurtul intr-un vas, adaugati 4 linguri ulei, un ou batut, sare, piper.









Se amesteca energic si se lasa in asteptare.
Separat se amesteca branzeturile cu 2 oua, verdeata tocata marunt si chimenul pisat. Eu am folosit urda dulce, densa si cremoasa, cascaval ras si cas framantat cu sare.









Se amesteca doar cu o furculita, nu trebuie transformat totul intr-o crema!









Se trece la ungerea unei tavi de 22x28 cm cu o pensula cu ulei. Se desface pachetul de foi de placinta, dupa dezghetare la temperatura camerei si se aseaza prima foaie in tava, se stropeste cu 2-3 linguri din amestecul cu kefir.









Se pune o alta foaie si se stropeste cu kefir, repetand procedeul pana stratificam 4 foi. Punem amestecul de branzeturi, uniform, pe toata suprafata.









Se intorc marginile foilor peste branza si se pun deasupra alte foi stropite cu kefir, dar decupate cat suprafata placintei. Deasupra se stropeste cu restul de kefir, se presoara cu seminte de in rasnite.









Se da tava la cuptor la 200 grade C pentru circa 30 minute. In functie de cuptor se mai lasa ca sa se rumeneasca putin deasupra.









Se taie bucati si se serveste cu ceva seminte rasnite deasupra sau o ceasca de kefir alaturi, dupa gust.








Este excelenta si se pot face diverse variante de amestecuri de branza, de condimente. Incercati, e mult mai dietetica decat o "dobrogeana" si, mai aromata.

2 comentarii:

  1. Multumesc ca m-ai indrumat aici...imi place varianta aceasta cu marar si mai ales kefir. Acum sase luni am inceput sa facem kefir de casa si ne place foarte mult,eu nu pot decat sa ma bucur ca maruntelele mele il consuma cu atat drag. E mult superior celui din comert si aceasta e o reteta perfecta pentru a-l folosi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adina, cu placere. Ma bucur ca ti-am dat o idee.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails