luni, 26 aprilie 2010

Salata de hrisca

V-am mai spus despre hrisca aici. Am uitat insa o precizare importanta pentru cei ce folosesc Dieta Rina: am trecut mancarea de hrisca la ziua de Amidonuri, din acelasi motiv pentru care face parte graul boabe, orezul din aceasta grupa. Desi sunt alimente cu multi carbohidrati, sunt separate din cauza continutului mare de amidon. Fainurile din aceste alimente si preparatele realizate cu aceste fainuri sunt in ziua de Carbohidrati. Este o discutie destul de controversata, mai ales pentru cei care numara caloriile sau vor o dieta law carb. Dar autoarele dietei au facut aceasta distinctie si ea functioneaza.
In fine, nu din cauza ca nu am ce face va fac aceste precizari! M-am gandit sa va mai arat cateva retete cu hrisca. Astazi o salata, iar maine un desert!
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
150 g hrisca uscata (va ajunge pentru doua portii babane!)
2-3 fire de telina de frunze, din miez (apio)
50 g bulb de fenel 
1 fir de praz subtire si fraged
sare, piper proaspat macinat
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 lingura ulei de masline
2 linguri zeama de lamaie (sau limette)
450 ml supa de legume
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras galben


Telina si fenelul se taie julien subtire si se stropeste cu 1 lingurita zeama de lamaie.









Hrisca spalata si scursa foarte bine de apa se pune cu uleiul de floarea-soarelui intr-o tigaie cu fundul gros la foc mic si se inabusa cam 5 minute, amestecand mereu cu o paleta.









Intre timp se incalzeste supa de legume. Se opreste focul la tigaie cu semintele de hrisca si se toarna in supa fierbine, se acopera vasul si se fierbe la foc mic, acoperit, 10 minute.











Se lasa inca 10-15 minute acoperit dupa cele 10 minute de fierberea si dupa oprirea focului. Semintele se umfla frumos, absorb lichid atat cat trebuie si "infloresc".









Se scurge restul de lichid si se scoate hrisca pe un platou sa se raceasca. Peste telina si fenel se adauga hrisca racita, prazul taiat feliute subtiri in diagonala, ardeiul gras rosu si galben taiat julien. Se asezoneaza cu sare, piper, uleiul de masline si zeama de lamaie dupa gust.










Se amesteca si se lasa sa stea 10 minute sa-si imprumute gusturile legumele amestecate.
Se aseaza pe un platou, decorand cu frunze de fenel si frunzulitele de la telina apio.










Salata aceasta este foarte gustoasa, mai usoara decat pare si aromata.










Hrisca ii dau un gust vag de nuca, deci nu va feriti de ea, incercati!






16 comentarii:

  1. Eu astept cu mare interes desertul.. recunosc ca salatele nu sunt tocmai slabiciunea mea, dar deserturile cam da :D
    Chiar si asa, salata arata foarte bine si e si foarte sanatoasa ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine!
    Mai facut curioasa, ce este fenelul!
    Chiar acum caut pe net, trebuie sa-l cunosc dar cu alt nume.
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  3. Olgutza, eu sunt fascinata de salate. Mai consistente sau mai simple, mai aromate sau mai neutre, eu devorez salatele. Maine vine si desertul cu hrisca. Este foaaarte complicat! Hi, hi, hi!

    Daniela, este foarte buna, aromata... Fenelul (feniculul) este bulbul acela alb si aromat, crocant. Eu sunt moarta dupa el in salate, dar si langa fripturile facute la cuptor in sos, sau copt pe gratar cu sare si o picatura de ulei de masline...

    RăspundețiȘtergere
  4. Hola.
    Visito tu blog por 1° vez y me ha gustado mucho.
    Un abrazo desde chile
    edith
    La brujita

    RăspundețiȘtergere
  5. Mmmm!!! ce bine arata!!! voi incerca!

    RăspundețiȘtergere
  6. Inca nu am gasit hrisca, dar dupa ce voi cumpara fac si mancarea de hrisca si salata.
    Mi-ai facut pofta.
    Sa ai o zi cu soare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Edith, gracias por su visita y la evaluación. Una semana más hermosa!

    Tasha, ma bucur. O sa-ti placa sigur, pentru ca nu are gluten si nici efecte 'secundare'.

    RăspundețiȘtergere
  8. Yvonne, exact ca cea din imaginea mea, este la Real. Acolo o gasesti, langa fasole, mazare, linte, arpacas... Azi o sa pun si desertul promis.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai raman datoare cu blinai, de care nu ma indur sa ma apuc... sunt tare calorioase si la dieta nu prea merg. Dar o sa fac o exceptie, pentru ca putina lume in Romania le prepara ca originalul rusesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesanta salata asta...eu , recunosc , nu prea le am cu salatele...si de obicei imi cumpar gata preparata...

    RăspundețiȘtergere
  11. Another healthy and delicious salad.

    RăspundețiȘtergere
  12. mie imi plac salatile si asta a ta ,pare deosebita

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc de aprecieri. Cel mai bine testati-va gustul! Eu am rasnit si ceva fulgi de chilli, ca-mi place un pic iute!

    RăspundețiȘtergere
  14. cred ca este buna o voi face multumesc pentru aceasta idee .
    cu drag Mari

    RăspundețiȘtergere
  15. Interesanta reteta, Elena! Votat!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails