luni, 25 ianuarie 2010

KOMBUCHA - bautura panaceu

Desi stiu de ceva vreme despre acest subiect, am analizat si am considerat ca este un lucru sanatos si bun pentru organism, am ezitat sa vorbesc despre el. E plin internetul de informatii - pro si contra. Pro, pentru ca aproape nu i se poate reprosa ceva acestei bauturi preparate cu ajutorul unei ciupercii vii si a unui banal ceai verde (sau negru). Contra, mai ales privind originea si calitatile exceptionale atribuite.
Nu neaga nimeni ca are efecte benefice asupra organismului, dar pentru ca nu sunt foarte multe surse accesibile, din partea unor specialisti, mai ales ingineri chimisti si medici, subiectul este uneori tratat derizoriu.
Kombucha este de fapt un fel de panaceu. Adica, are efecte benefice asupra organismului; de cele mai multe ori organele aflate in suferinta sunt "ajutate" sa se redreseze. Acum, eu nu cred ca daca ai o boala in stadiu foarte grav, acest remediu natural te intoarce de la acel destin tragic. Dar, te ajuta sa nu ajungi acolo daca-l consumi din timp, ca o masura de preventie. Este ca un fel de energizant, creste imunitatea naturala si organismul se redreseaza singur.
Aceste explicatii simple se vor o explicatie a hotararii mele de a-l consuma. De un an de zile nu am consumat nici o bautura - la care se fac reclame obositoare, mai ales de sarbatori - din care unele persoane chiar fac si prajituri. Este decizia lor, daca vor sa se sinucida, incet si chinuitor, sa-si distruga organismul. Dar, nu trebuie sa o fac si eu, daca de mine depinde sa consum ceva sanatos.
Parerile sunt impartite, pentru ca pe multi ii sperie cantitatea de zahar folosita. Dar, aici un chimist ar putea sa dea o explicatie pertinenta. Si unii chiar au facut-o, pentru ca gasiti aceste explicatii, dand search pe motoarele de cautare (google, de exemplu). Nu vreau sa insir aici o groaza de link-uri unde gasiti informatii, cred doar ca acestea va sunt suficiente:
In principiu, Kombucha este o colonie de bacterii - impropriu numita ciuperca - care transforma clasicul ceai indulcit intr-o bautura efervescenta de tipul cidrului. Cum aceasta colonie se hraneste cu zaharul din ceai, pe care il proceseaza, eliberand substante benefice organismului, nu avem de ce ne teme de zaharul din ceai. Oricum, eu folosesc zahar brun, mai putin procesat si nerafinat.
PS
Cami are si ea un articol pe aceasta tema, iar pe acest forum gasiti multe informatii folositoare.
Deci, sa nu mai lungesc povestea, sa trecem la fapte, adica la cum procedez eu.

1. Generalitati:
-Vasul in care se obtine cultura trebuie sa fie suficient de mare si neaparat din sticla;
-Ustensilele folosite trebuie sa fie din inox, sticla sau portelan si foarte curate;
-Igiena personala atent monitorizata, fiind vorba de niste ciuperci fragile;
-Ceaiul trebuie sa fie verde sau negru, frunze tocate, nu plicuri; eu personal folosesc numai ceai verde;
-NU se folosete ceai din plante medicinale, daca nu le stiti cantitatile antiseptice, pentru ca antibioticele naturale pot distruge ciuperca!
2. Preparare - experienta personala:
-Se pune la fiert apa curata (daca aveti dubii in privinta calitatii ei, folositi apa plata imbuteliata);
-In momentul inceperii procesului de fierbere, adaugati ceaiul - 2 lingurite de planta la un litru de apa;
-Se lasa sa fiarba fix 15 minute, la foc mic, acoperit, din momentul adaugarii frunzelor de ceai;
-Se opreste focul, se adauga 80-100 g zahar la litru de ceai preparat, se amesteca sa se dizolve si se strecoara.
-Se raceste ceaiul obtinut in baie de apa rece, daca este vara, sau se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, pana ajunge la 25-27 grade. Daca temperatura este mai ridicata, riscam sa distrugem ciuperca si substantele de fermentatie.
-Se pregateste, prin spalare si clatire abundenta, un vas de sticla suficient de mare pentru cantitatea de ceai care trebuie preparata; eu folosesc un borcan de 8 l capacitate si prepar maxim 6 l de ceai;
-Se toarna ceaiul racit in borcan, se adauga lichidul de start (circa 10-15%, raportat la cantitatea de ceai,  trebuie sa fie acest lichid care contine drojdii de la prepararea anterioara) si se amesteca;
-Se pune ciuperca la suprafata lichidului amestecat;
-Se acopera borcanul cu o panza curata si se pune o banda elastica, ca sa nu patrunda insecte sau praf, dar sa poata avea loc fermentatia;
-Se aseaza borcanul intr-un loc cu temperatura constanta, pentru ca nu va fi miscat pe toata perioada fermentatiei;
-Perioada de fermentatie poate varia, in functie de anotimp si de locul ales, intre 8 si 14 zile.
-Vara, trebuie ales neaparat cel mai racoros loc, dar nu la intuneric perfect; poate fi penumbra, dar nu bezna totala;
-Vasul nu va fi pus langa planta puternic aromate, sau langa alimente puternic mirositoare;
-Daca exista surplus de ciuperci, acestea se pot pastra in acelasi mod, doar ca ceaiul de hranire se adauga mai rar si in cantitati mai mici;
-In timpul procesului de fermentatie, la suprafata se va forma o ciuperca - de fapt este o colonie intreaga! - ca un blat, de forma borcanului, de culoarea albicioasa-aurie.








-Se poate vedea foarte bine ciuperca-mama, iar deasupra puiul ei. Are consistenta unei gelatine dense si se poate consuma taiata fideluta subtire in salata. Nu se prepara termic! Tot ce este valoros pentru corp se va distruge, fiind un organism viu!









-Aici se vede ca sunt doua ciuperci-mama si s-a format un alt pui. Nu am avut un borcan atat de mare ca sa o las la pastrare pe cea in exces, asa ca amandoua au stat in acelasi borcan, hranindu-se si formand o noua ciuperca!
-Dupa fermentatie se face recuperarea bauturii create;
-Mai intai se scoate cu delicatete ciuperca nou creata si cea care a fost mama si se depoziteaza in vase separate - neaparat curate! - si se adauga din lichidul din borcan peste ele.
-Restul ceaiului se strecoara si se pune in sticle curate, care se lasa cel putin 6 ore in camara si apoi se depoziteaza la frigider sau intr-un loc rece;
-Drojdiile de pe fundul borcanului se recupereaza intr-o sticla pastrata in camara, preparand astfel un otet foarte sanatos pentru folosirea in salate;
-Se spala borcanul, se clateste foarte bine si se reia ciclul de producere a lichidului.
-Daca doriti culturi ceva mai mici, pentru salata, puneti in borcane mici, de 800 ml si folositi ciupercutele astfel obtinute in salata.
3. Folosire:
-Eu consum o cana de bautura astfel obtinuta dimineata, pentru ca este eficienta ca si energizant, dar si in cura de slabire;
-Pentru cei care au probleme cu nivelul glicemiei sau complicatii renale, trebuie neaparat sa consulte un medic si acesta sa le dea un raspuns privind consumarea lichidului;
Daca mai sunt nelamuriri, dupa consultarea surselor indicate si parcurgerea materialului, astept intrebari.
O sa revin si despre alt aliment foarte sanatos - Kefirul! Dar, intr-o alta postare cu amanunte de obtinere si preparare.
MENTIUNE SPECIALA! Nu cumparati pe bani grei de la persoane doritoare de imbogatire ciuperca! Sunt oameni de suflet care daruiesc acest panaceu. Eu va pot ajuta, daca am sau sa va indrum spre cei care au!
Sanatate multa, viata lunga si aveti grija de corpul vostru!

81 de comentarii:

  1. foarte interesant,elena,multumim de informatii!
    este cumva aceeasi bacterie care duce si la obtinerea kefirului?
    o saptamina minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, este o colonie diferita. Aceea este Gallodium si produce numai fermentatie lactica, iar originea este este din zona muntilor Asiei, se zice ca din Kazahstan ar fi.
    O sa scriu si despre aceea un articol cu detalii. Are si Cami un articol despre Kombucha, mai gasiti si la ea informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara , intamplator am gasit acest articol as fii interesata daca mai aveti asa ceva . m-ar interesa in special pentru parintii mei, prefer medicina naturista decat ce-a alopata care mult rau ne-a fcaut in familia mea. Multumesc frumos Gabriela Grama

      Ștergere
  3. Ce ceai bun faceam din Kombucha cand eram copila, era chiar reusit...poate o sa ma apuc din nou ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu de Kombucha nu am auzit decat de curand. Insa despre Kefir obinut natural din colonie de ciuperci stiu de 35-40 de ani! O sa postez si despre Kefir, dar mai astept din cauza apelului umanitar care este pe prima pagina. Cred ca peste o zi o sa postez articolul. Daca vreti sa va apucati de Kombucha, va pot ajuta cu ciuperca si lichidul de start oricand. Eu am primit in dar si am daruit la randul meu si altor persoane, ca sa-i ajut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Eu sunt Traian din Galati...a-si dori si eu o cultura din kombucha cu instructiuni...pentru mine si copiii mei...am ceva probleme de sanatate poate cu ajutorul acestui ceai mai "repar" din organism... multumesc anticipat! ionascu.traian@yahoo.com

      Ștergere
    2. Am 71 de ani . Am ceva probleme de sanatate . Cand eram tanar am folosit de cateva ori asemenea ciuperci . Obtineam fara bani asa ceva , dadeam de la unul la altul . As dorii sa ma ajutati careva cu ciuperci cat de putine , le voi inmulti eu . Locuesc in Timisoara . Multumesc si pt o silaba !!

      Ștergere
    3. Va multumesc anticipat pt ciuperca oferita gratuit!
      Daca e buna si la diabet, v-as fi recunoscator pt o asemenea cultura...
      b3lph3gory@yahoo.com este adresa mea de mail

      Cu stima!

      Ștergere
  5. Hallo,

    si eu cunosc Combucha si apreciez. Foarte sänätos.
    Apelul Umanitar , aicia am urmärit si am constatat cä din 100 de Visitors ,3 au citit....
    ( la mine pe Blog)..asa sint Oamenii.

    Multe salutäri jacob

    RăspundețiȘtergere
  6. deci m-ai lasat gura casca ... fff interesant ...astept articolul cu kefirul ..pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. ce interesant! eu folosesc zilnic ceaiul verde. mi-ar placea sa folosesc aceasta bautura de ceai, mai ales ca vreau sa mai slabesc ;)
    interesant blog, o sa-l adaug la urmarite, daca nu te deranjeaza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca te intereseaza, pot sa-ti daruiesc o ciupercuta. Poti sa-ti prepari singura aceasta bautura minunata. Si cum crezi ca o sa ma supar ca te intereseaza ce fac eu pe aici? Ma bucur intotdeauna cand cineva e dornic sa afle mai mult. Bine ai venit, Aurora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena draga este posibil oare sa primesc de la tine ciuperca ??/Locuesc in Timisoara . Multumesc pt ori ce raspuns !!!

      Ștergere
  9. ce mult ma bucur ca am dat peste blogul tau elena ,ma tot intrebam daca esti elena la care am apelat eu pentru ciuperca kefir,si surpriza;da.ai un blog foarte interesant ,frumos si interesant,.o zi buna sa ai./marisan

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc, Marisan! Oricand ajut cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum am vazut aici despre Kombucha...Eu am aruncat o gramada, din pacate, ca nu mai am cui le da mai departe. Ma doare sufletul de ea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua, va rog nu ami aruncati aceste minunatii. Am mare nevoie si eu de asa ceva iar pe deasupra se pot face masti pt piele dupa ce sunt scoase din uz. Am lasat mai multe mesaje pe diferite forumuri unde am putut intra si imi doresc eceste miraculoase ciupercute( kefir apa+chefir iaurt+kombucha) pt problemele de sanatate pt care nu am niciun raspuns concret. Sunt din Iasi si doresc o persoana de contact care ma poate ajuta in a putea procura ciupercile. Sincer mi se par foarte scumpe avand in vedere faptul ca se inmultesc reletiv repede. Nr tel: 0757-018.147 sau 0741-193.882(ultimul valabil de pe 01.05.2014) sau adresa mail: rodicabisa@yahoo.com.
      Multumesc anticipat pt orice raspuns.

      Ștergere
  12. Pai, eu am tinut-o in stand by cu ceai mai putin si cu baza de otet in loc mai umbros. Iar puii mici i-am consumat in salata, taiati fideluta; sunt acrisori un pic. Pe perioada asta de ger n-am putut trimite nici eu prin curier sau posta la cine dorea. Dar, dupa ce se va incalzi voi da celor care mi-au cerut. Kefir mi-a ramas doar pentru consum propriu vreo doua saptamani, pana se mai reface cultura. Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  13. buna seara elena,apelez iarasi la bunatatea ta cu rugamintea de a-mi trimite si mie din cele doua ciperci ;kefir si kombucha daca se poate bine inteles ,si mai am o intrebare ,esti cumva elena de pev ,;rina forum;cea cu retetele delicioase sau te confundeu?/noapte buna si multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu ma confuzi deloc, eu sunt! Da-mi un mesaj pe mail ca sa vorbim - fie pe bucatariaelenei@gmail.com, fie pe elena2k2@yahoo.com.

    RăspundețiȘtergere
  15. STICLUTELE IN CARE DEPOZITEZI KOMBUCHA POT FI DIN PLASTIC? NU SPECIFICA NIMENI

    RăspundețiȘtergere
  16. poti sa depozitezi si in sticle PET, daca se consuma repede, dar este preferabil in sticle de sticla. Dar, cu atentie, fiind o bautura fermentata, la etanseitate. Trebuie lasate dopurile un pic desfacute, sa rasufle.

    RăspundețiȘtergere
  17. draga Elena este foarte interesant ceea ce spui si mai ales sfaturile pe care le dai eu am auzit de 2 zile despre aceasta ciuperca dar as vrea sa o am daca ma poti ajuta eu sunt din bucuresti eu oricum iti multumesc cu drag

    RăspundețiȘtergere
  18. Emilia, te rog sa ma contactezi pe adresa de mail mentionata mai sus (bucatariaelenei@gmail.com) ca sa stabilim contactul.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce fac daca nu am lichid de start pt kombucha?

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim, nu stiu daca vindeca acneea. Sigur ajuta, dar cu multa rabdare, tamponand cu ceai fermentat. Atentie, ca reactia este de arsura in prima faza, dar nu lasa urma, este doar reactia!

    Anonim, pai, cine ti-a dat ciuperca nu ti-a dat lichid de start? Cum asa? Incearca sa respecti modul de preparare si sa te rogi sa nu fi spalat ciuperca prea mult cine ti-a dat-o. Dar cred ca trebuie lasat la fermentat mai mult pana sa se aciduleze lichidul si sa se formeze puiul la suprafata. Daca lichidul pare sa se tulbure si ciuperca sa se compromita, mut-o rapid in ceai proaspat preparat si contacteaza-ma pe bucatariaelenei@gmail.com si incerc sa ajut cu lichid de start, daca esti din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua! va citesc nu prea de mult timp, aveti niste retete de salate minunate, le-am savurat de multe ori..n-am intervenit cu nici un comentariu dar vin cu o rugaminte (rusine mie). Credeti ca in viitor ati putea sa ma ajutati si pe mine cu vreo ciuperca. Mi-am adus aminte ca in copilarie am avut Kombucha dar cand a venit vacanta n-am mai avut grija de ea si a murit..chiar era buna bautura! Galodium as vrea sa o folosesc mai ales pentru un baietel de doi ani care are probleme cu imunitatea, cred ca l-ar ajuta mult. Le-as cumpara dar 60 de ron ciuperca mi se pare mult si stiu ca se inmultesc destul de usor. Sper ca nu v-am deranjat..multumesc

    RăspundețiȘtergere
  22. Elena, tiza mea vizitatoare, contacteaza-ma pe bucatariaelenei@gmail.com. De ajutat, daca esti din Bucuresti, nu e nici o problema pentru Kombucha. Pentru Gallodium (kefir) nu garantez, dar incerc sa gasesc la cineva. Daca e vorba de alte localitati, trebuie sa vedem daca pot prin curier, ca prin posta nu se prea poate, nu stim cu certitudin in cat timp ajunge. Astept vesti ca sa stiu cum sa procedez.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua Elena,

    Prin buna-vointa unei persoane din Tg Mures, astazi am intrat in posesia unor ciupercute pentru kefir. Dorind sa aflu cat mai multe despre kefir sau alte "ciupercute" am ajuns la pagina ta unde m-am delectat cu foarte multe idei interesante.
    De la tine am aflat si despre aceasta kambuscha - bautura panaceu si as dori si eu aceasta "ciupercuta". Sunt din Galati, crezi ca ai putea sa ma ajuti?
    multumesc si numai bine!
    Melania

    RăspundețiȘtergere
  24. sunt din constanta, vand bautura kombucha la 10 lei litrul(folosesc numai miere si ceai verde)sau ciuperca kombucha la 35lei bucata.
    mail- nicoleta_barascu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna din nou. Dupa ce am vazut ce bine ii merge Galodium(Kefir)-ului meu (cu emotiile greselilor de inceput s-a inmultit foarte mult, am si dat deja din ea) si ce mult le place copiilor (uneori beau si cate 2 cani pe zi, eu nu mai apuc :)
    as incerca sa prepar si bautura facuta din KOMBUCHA.
    Acum am o nedumerire: unii vorbesc de kefirul de apa, acele granule mici transparente, in alte locuri, ca aici, vad aceasta "placintuta".
    Care e diferenta?
    Oricum, are cineva de dat?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  26. ...sarutmainile,cum as putea sa intru si eu in posesia unei..."ciuperci",,?kombucha...mentionez ca sunt din bucuresti.cu multa stima....

    RăspundețiȘtergere
  27. buna ziua dna elena toma.
    ma numesc antoanela si anul trecut in apropierea craciunului am luat de la dvs o ciupercuta.
    doresc sa va multumesc ptr ca mi-a fost de folos,sotul avusese pneumonie si din cauza antibioticelor a facut hemoroizi.i-au trecut f f repede dupa ce a consumat ceai.
    inca o data multumesc.si va doresc un an bun si sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua,
    Ma numesc Elena ,sant din Galati,si am intrat pe blogul dumnevoastra cautand retete de post,am gasit comentariile despre bautura miraculoasa facuta cu ciuperca Kombucha si as dori daca ma puteti ajuta cu procurarea ei,deoarece am vazut ca e buna si pentru reumatism (ca am niste dureri articulare foarte mari).Mentionez ca sunt pensionara si toata pensia merge la banca deoarece am un credit imobiliar,de aceea va rog daca stiti pe cineva care imi poate oferi gratis.Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  29. buna ziua !
    are cineva de dat kefir de apa sau de lapte ? dar ciuperca kombucha? sunt din bucuresti.
    ma puteti contacta la adresa de mail elena.stoichin@gmail.com sau 0726. 463 653. elena stoichin
    va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua!
    Pentru cei interesati, pot sa va ofer cate o ciuperca Kombucha si cu preparatul initial necesar, fara nici un cost, in bucuresti.
    Mail: dumitru.tudoran2009@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  31. Donez kefir de lapte si kefir de apa in Bucuresti.
    Cei interesati ma pot contacta pe email - quasar04@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  32. Donez kefir de lapte si kefir de apa in Bucuresti.
    Cei interesati ma pot contacta pe email - quasar04@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  33. Comunitatea utilizatorilor de kefir si kombucha - http://groups.yahoo.com/group/Chefir_Romania/
    Aici puteti dona sau solicita kefir si kombucha in mod gratuit.

    RăspundețiȘtergere
  34. buna, cam de pe la finalul lunii decembrie prepar si consum kombucha, o tin la fermentat cam putin, cam 5 zile pt ca dupa aia ea devine acra si neplacuta la gust. la inceput ciuperca mama se ducea la fund si la suprafata aparea un pui dar acum, desi respect totul, mai putin timpul de fermentare, ea se duce la suprafata si puiul e aproape inexistent,ca o mica pojghita iar ceaiul iese un pic tulbure. ce sa fac oare, unde gresesc?

    RăspundețiȘtergere
  35. ma numesc Dana sunt de la tg-jiu si as dori sa stiu daca are cineva sa imi dea aceasta ciuperca deoarece am avuto si eu dar mi-a murit deoarece am scapat borcanul jos si nu am mai pututo salva va rog daca cineva are sa imi dea daca pote sa ma contacteze s-au sa imi dea pe mail.Multumesc frumos.Aceasta ciuperca este extraordinara nr. tel 0726339983 sau mail danabuzatu34@yahoo.com.

    RăspundețiȘtergere
  36. am cazut si noi in capcana oamenilor rai! am dat bani degeaba am primit colet am platit o apa murdara si urat mirositoare ! suntem oameni in varsta bolnavi si cu frica de d.nezeu ! am auzit de aceasta ciuperca si am dori sa o procuram de la cineva serios sa fie sanatoasa sa puten sa o dam si la alti gratuit poate ne ajuta in suferinta noastra !?asa ca va rugam sa ne indrumati si sa dati un raspuns pe acest email ciocio55@yahoo.com -0744266014 va multumim si sa va ajute d.zeu in tot ceea ce faceti, si multa sanatate !cu respect >>>>>

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu am raspuns la fiecare mesaj in parte, lasand pe cei care citesc si pot sa ajute. Momentan nu pot ajuta personal pe nimeni, pentru ca nu am de dat. Va sfatuiesc sa luati legatura, cei care doresc cu cei care s-au oferit sa ajute.
    Nu pot promite o data certa, dar in momentul in care voi putea, o sa postez un mesaj aici ca pot oferi si personal ajutor.
    Va rog insistent sa nu promiteti ajutor contra-cost pentru ca eu nu promovez decat ajutorul umanitar. Deci daca doriti sa ajutati, va multumesc. Nu promovez specularea suferintei oamenilor!!!

    RăspundețiȘtergere
  38. Nici eu nu am gasit sa cumpar de undeva asa ceva ca lumea. Numai tepe. Rea si haina este lumea in ziua de astazi

    RăspundețiȘtergere
  39. Si eu mi-as dori un pui de kombucha ... sunt din piatra neamt. Daca aveti de dat, astept un mail pe it.cristian@yahoo.com

    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna Elena.
    Eu consum de ceva timp acest ceai dar il cumpar de la cineva, ieri am luat 6 litri si ma intereseaza sa incep sa mi fac singura, ma interesa daca pot face din ceaiul asta care il am.cam cat timp dureaza formarea ciupercii? daca se poate forma asa pur si simplu din ceaiul asta din productia asta? sau daca poti sa ne ajuti cu procurarea unei ciuperci??iti multumesc anticipat!andreea

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua!...Sunt din Timisoara si as dori si eu o ciuperca Kombucha...Adresa mea de mail este dacian.mihail@yahoo.com...Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu ciuperca Kombucha, sunt din Bucuresti. email: stmtadrian@yahoo.com

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu ciuperca Kombucha, daca poate cineva. Sunt din Sibiu.
    email: paulalinte@yahoo.com

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  44. Efectiv am nevoie de acest remediu natural fiindca am un diabet rebel si citind recent acest articol m-am hotarit sa apelez la dvs.
    Daca ma poate ajuta cineva cu ciuperca/fermentul Kombucha i-as fi recunoscator!

    0748.417.912 sau b3lph3gory@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  45. Sunt pensionar si mai am si un diabet rebel, dar vazind acest articol am mai capatat puteri si speranta..
    As dori, daca poate cineva, sa ma ajute cu ciuperca / fermentul Kombucha!
    email: b3lph3gory@yahoo.com sau
    0748.417.912

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  46. Sunt din Timisoara Va rog sa ma ajutati cu ciuperca Kambucha , ori ce cantitate de mica , o voi cultiva eu . Cand eram tanar de multe ori am consumat asa ceva Pe atunci se dadea de la unul la altul . .Adresa mea

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna ziua. daca are cineva un pui de kombucha de, as dori si eu. sunt din Maramures. costurile postale, le suport. adresa de e-mail: tucapop@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  48. As dori si eu un pui de kombucha. adresa de mail: tucapop@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  49. Bacteriile initiale din kombucha din ce s-au format in ceaiul verde sau negru,ca doar nu a venit duhulsfant si lea pus acolo.Lucrul asta nu-l spune nimeni,cum produci,initial,cultura de bacterii de fermentatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu eu prima si prima data s-a obtinut accidental acest lucru. Cum si in ce fel, ce mai conteaza?!? In rest, acum nu se poate decat cu ajutor de la altii pentru lichidul de start. Daca aveti nevoie de ajutor, apelati la cei care s-au oferit fara bani!!! In rest numai de bine.

      Ștergere
  50. Cum obti cultura initiala de becterii de fermentatie (ciuperca kombucha)? naturalysbio@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  51. buna ziua , tare mult as dori si eu un pui de kombuchia sunt din galati , daca ma poate ajuta cineva din oras sau din apropiere.mii de multumiri si toate cele bune kirrara@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  52. In acest moment, eu personal nu pot ajuta pe nimeni! Imi pare foarte rau, dar asta este situatia. Cand se va reglementa, o sa anunt aici. Pana atunci, toti cei care doresc, sa citeasca mesajele celor care s-au oferit sa ajute si sa-i contacteze. Va multumesc pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  53. Eu am cumparat la iceputul lunii dec 2013, am iceput tratament continuu si disciplinat din 1 ian (cu cate 50gr apoi 75 , 100,) acuma folosesc 250gr pe zi si intentionez 3 luni . Apoi mai vad eu . Actualmente am deja cultura de daruit . Adresa mea este , sunt din Timisoara , cine doreste , sa-mi ceara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Mai este valabila oferta? As dori si eu un pui de ciuperca. Va rog sa-mi lasati un număr de telefon pe adresa osalteciuc@yahoo.com. Multumesc.

      Ștergere
  54. Eu am cumparat la iceputul lunii dec 2013, am iceput tratament continuu si disciplinat din 1 ian (cu cate 50gr apoi 75 , 100,) acuma folosesc 250gr pe zi si intentionez 3 luni . Apoi mai vad eu . Actualmente am deja cultura de daruit . Adresa mea este , sunt din Timisoara , cine doreste , sa-mi ceara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ofer la schimb ciuperca de chefir pentru Kombucha.Sunt din Timisoara.Multumesc

      Ștergere
    2. Buna, as dori si eu un pui de kombucha, daca mai este valabila oferta, sunt din Arad. Multumesc anticipat!

      Ștergere
    3. as dori si eu pui de kombucha, ...va rog mult sunt din Deva

      Ștergere
    4. as dori un pui de kombucha mia_drj@yahoo.com

      Ștergere
  55. Ofer la schimb pentru kombucha ciuperca pt.kefir.Sunt din Timisoara.
    Multumesc.Astept raspuns aici.

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna, as dori si eu un pui de kombucha, daca mai este valabila oferta, sunt din Arad. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  57. Buna seara, as dori si eu un pui de kombucha, daca se poate. Sunt din Bucuresti; viopatriche@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  58. As fii interesata in special pentru parintii mei , prefer medicina naturista decat ce-a alopata care face mult rau.Multumesc anticipat Gabriela Grama

    RăspundețiȘtergere
  59. Buna ziua, Va rog frumos, daca are cineva de dat, doresc si eu un pui de Kombucha, cu mentiunea ca am domicilul in Bucuresti. Multumesc anticipat; silvia.popescu64@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna seara, daca se poate, doreesc si eu un pui de kombucha. Eu locuisc in Tg Mures. Va multumesc tare mult. encike.kjz@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  61. A, precizez ca, daca ma poate ajuta cineva, adresa de email este adriana.stanciu@gmail.com. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  62. Buna ziua.vreau si eu va rog frumos reteta de kombucha pt diabetici.multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cunosc o astfel de reteta, imi pare rau!

      Ștergere
  63. Buna ziua! As dori si eu un pui de Kombucha si un pui Gallodium (kefir). Daca puteti sa ma ajutati, va rog sa ma contactati pe e-amil simonadanalachi@yahoo.com. Sunt din Bucuresti.Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  64. Buan ziua, as dori sa comand ceai kombucha dar as avea niste intrebari legate de el. M-as bucura mult sa va pot contacta prin telefon pentru o discutie mica de clarificare de 10'. multumesc, Ana (0720-932-537)

    RăspundețiȘtergere
  65. Buna ziua... cu scuze ca intru direct in subiect: am achizitionat o astfel de ciuperca in urma cu trei luni. Cultura a mucegait la un moment dat si am salvat dintr-o sticla anterior pusa la rece o noua cultura. problema este ca, desi ceaiul este la fel de bun la gust, ciuperca de la suprafata este maronie si foarte subtire, iar puii la fel. imi puteti da vreun sfat, ori lamuriri in legatura cu existenta vreunei probleme?

    RăspundețiȘtergere
  66. Buna ziua! As dori si eu un pui de Kombucha

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate eu nu va pot ajuta, dar dvs puteti contacta pe cineva din aceste comentarii care s-a oferit sa ajute si alte persoane - momentan e singura solutie.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails