joi, 10 februarie 2011

Curcan pe varza

Curcanul este o carne pe care am adoptat-o destul de tarziu. Nu spun ca nu ne placea, dar o consumam destul de rar. De cativa ani am inceput sa-i facem loc mai des in alimentatia noastra. Si n-are legatura cu moda sau cu popularizarea creata de sarbatori importate. Nu, i-am descoperit gustul si calitatile in timp, asa ca din ce in ce mai des incerc sa o introduc in diferite preparate, inlocuind carnuri mai putin dietetice. Eu am crescut cu gustul unei mancari de carne de porc pe varza, pentru ca mama o prepara intr-un fel al ei si avea un gust special. Cu timpul am descoperit ca si carnea de pasare are un gust foarte bun insotita de varza - si nu ma refer doar la carnea de rata. Atunci, sa nu mai pierdem timpul si sa va arat cum o fac eu uneori, cand vreau sa ma rasfat.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1 pulpa superioare de curcan
1 varza proaspata cam de 1-1,5 kg
sare, piper proaspat macinat
cimbru
rosii tocate in bulion
1 ardei iute
3 linguri de ulei
150 ml vin alb sec
500 ml supa (din oasele de la pulpa si cateva legume)

Carnea desfacuta in bucati se sareaza, pipereaza si se pune cimbru peste ea, lasand sa stea la frigider in folie cel putin 30 de minute.









Se incinge o tigaie si se pun 2 linguri de ulei, apoi carnea si un capac. Se lasa sa se brezeze pe o parte la foc mediu spre iute, apoi se intorc bucatile  si se mai lasa 2 minute, sa se brezeze bine carnea. 








Se adauga vinul (cu atentie sa nu sara stropi fierbinti!) si apoi se pune capacul si se mai lasa la inabusit pana se evapora vinul. Se adauga dupa aceea putina apa si se mai lasa acoperit sa se inabuse carnea circa 15 minute la foc mediu.








Separat se toaca varza fideluta, se sareaza si se adauga piper macinat proaspat. Se pune lingura de ulei ramasa si varza intr-un vas la foc mic spre mediu sa se inabuse incet, amestecand in ea, ca sa se inmoaie uniform.









Cand varza s-a inmuiat putin se adauga si carnea, cu tot cu sosul format, deasupra, apoi rosiile si supa.








Se da vasul cu varza la cuptor incins, dar la foc mediu, pentru circa 30-40 de minute, pana scade lichidul si se rumeneste usor.








Se aseaza pe farfurie, garnisind cu ardei iute fiecare portie, dupa gustul fiecaruia.








Mie asa imi place si este foarte gustos. 











Pofta buna!

 
 

8 comentarii:

  1. in Austria se mananca foarte multa carne de curcan, iar popularizarea ei a avut loc ca si in RO, dar ceva mai devreme. cu varza imi place si mie mult de tot, fie varza calita, fie o garnitura de Sauerkraut cum se face in Austria.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zazuza, aici este mai populara carnea de curcan in ultimii ani. Adica in magazinele de profil si in supermarketuri, in afara curcanilor intregi importati, au inceput sa apara pulpe, aripi, piept, carne dezosata proaspata doar de vreo doi ani. Desi, este foarte curios pentru ca in Romania s-au crescut dintotdeauna curcani si curci in gospodariile personale... Oricum, mie imi place, pentru ca are niste calitati incotestabile daca este hranita cum trebuie pasarea - nu are colesterol. Cel putin nu din cel "rau". Avand in vedere textura acestei carni insa, putina lume, care s-a obisnuit deja cu puiul acesta de crescatorie indopat cu Doamne cine stie ce concentrate, accepta sa prepare curcan. Am facut insa rulada, pulpa, intreg si intotdeauna am fost incantata de aceasta carne. Este insa, dupa parerea mea, mult prea scumpa pentru buzunarul romanului obisnuit...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna doamna Elena.Nici eu nu prea mananc carne de curcan pentru ca inca nu i-am descoperit gustul.
    Vreau sa va intreb...observ ca sunteti tot la dieta Rina...ati slabit ceva cu aceasta dieta? cat timp ati tinut-o?
    Multumesc de raspuns

    RăspundețiȘtergere
  4. buun,o reteta de pastrat in bucatarie,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Violette, trebuie incercat, pentru ca nu te imprietenesti asa de usor cu aceasta carne. Ea avand o textura aparte, oamenii obisnuiti cu puiul care se consuma frecvent, pui crescut cu multe concentrate si injectat cu Dumnejeu stie ce, se va obisnui mai greu. Dar, calitatile carnii de curcan sunt incontestabile.

    Bianca, de ceva vreme am fost la mentinere, o faza intermediara la aceasta dieta. In aceasta perioada am respectat grupele de alimente, dar in zilele de proteine le-am combinat intre ele (fapt neadmis la dieta) si am mai facut mici derogari de larestrictii. de exemplu, supa de la masa de pranz la proteine nu am prea baut-o, am mai taiat si a doua felie de dulce cand acesta a fost ceva special... De Luni insa, impreuna cu o prietena vreau sa incep din nou dieta, respectand strict pasii. Kilogramele data in primele doua data, in mare parte, au ramas duse. Im mare parte, pentru ca am mai pus la loc, dar cam un sfert din ce am dat jos cu dieta, ceea ce este foarte bine - principalul dusman al dietelor fiind efectul yo-yo.

    Retete-Ina, cu mare placere!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi s-a facut pofta...super bun!
    Week end placut! :)
    Ana-Maria

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata minunattttt !!! De incercat ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails