Am preluat stafeta la ideea grozava a Mihaelei, provocarea lunii octombrie "Dulce Romanie", vedeta fiind dovleacul. Am participat si eu cu o reteta mai neobisnuita, fiind incantata de idee. In luna noiembrie, Furnicuta Boscodina, mestera mare in a da sfoara in tara cand apare o idee sau o provocare noua, ne-a sugerat o alta tema: nuci si usturoi. Am deliberat ceva pentru a gasi reteta adecvata, avand de ales intre doua idei interesante si mai putin cunoscute. A invins aceasta reteta. Mai ramane sa va conving cat este de surprinzatoare la gust aceasta salata. Nu este o noutate pentru mine, doar ca am facut o mica modificare la ea, inlocuind al treilea soi de fasole cu muguri proaspeti de soia, dandu-i un "je ne sais quoi". De ce aceasta reteta si care este legatura cu tema? Sosul surpriza. Va las sa descoperiti singuri despre ce e vorba.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
250 g boabe fasole alba fiarta
150 g boabe fasole rosie fiarta
150 g muguri proaspeti de soia
1 fir de praz
1 ardei gras rosu
1 castravete verde
200 g conopida
sare, piper proaspat macinat
1 lingura ulei
1/2 lingurita fulgi de chilli (facultativ)
pentru sos
4 catei de usturoi
100 g miez de nuca zdrobit
2 linguri ulei de masline
3 linguri zeama de lamaie proaspat
Ardeiul se taie fasii subtiri, iar castravetele curatat felii subtiri.
Conopida se taie feliute subiri, pe cat posibil, punandu-se apoi in apa cu sare pentru 10 minute.
Fasolea fiarta se scurge bine si se lasa la racit.
Se prepara sosul surpriza. Usturoiul zdrobit cu muchia cutitului se toaca marunt. Se poate da si pe razatoare, dar mie imi place asa, mai grosier, taraneste. Miezul de nuca zdrobit, nu dat prin masina, se pune alaturi, apoi putina sare.
Se adauga ulei si zeama de lamaie, putin cate putin, frecand cu un tel.
Dupa ce s-a preparat, sosul se lasa deoparte si se pune in tigaie uleiul, prazul, sare si piper. Se trage usor la tigaie o jumatate de minut, la foc mediu.
Se adauga ardeiul gras, castravetele si mugurii de soia, inabusind un minut legumele si amestecandu-le. Sau apeland la miscarea aceea, din incheietura mainii, ca la rasucirea clatitelor.
Se adauga boabele de fasole si se amesteca doar cat sa se incalzeasca si sa se amestece gusturile.
Se rastoarna continutul fierbinte intr-un vas si se adauga 3/4 din sos, amestecand si acoperind vasul 2-3 minute.
Intre timp se pune in tigaia in care a fost amestecul de fasole conopida cu ceva fulgi de chilli si se infierbanta bine, amestecand de cateva ori. Se rastoarna conopida peste compozitia din vas si se adauga restul de sos, amestecand totul.
Se aranjeaza pe farfurii si se decoreaza cu verdeata la alegere. Eu am pus 2/3 intr-un bol si am folosit patrunjel verde ca decor.
Restul a fost pentru cina. Si rece a fost la fel de buna!
Daca veti incerca, veti fi surprinsi de aromele si texturile diferite din aceasta salata. Cat despre acest sos, este o adaptare a cunoscutului sos scordolea, folosit la peste de cei din delta cu predilectie. Eu il folosesc si langa peste fiert in supa si vin cu legume. Sosul original are si cartof, dar in familie l-am adoptat de multa vreme asa, modificat.
Unde mai pui ca aceasta modificare este o adaptare buna si la aceasta dieta. Iar surpriza este pe masura!
Mmmmm, ce bine arata,ce culori ...si am inghitit citind!xxx
RăspundețiȘtergerefelicitari pentru asa o reteta :)
RăspundețiȘtergerece minunatie ti-a iesit ! cred ca a fost tare bun ! miai dat o idee grozava !
RăspundețiȘtergereCat de bine arata! Si deja ii simt aroma ... usturoil, preferatul meu ... Felicitari!
RăspundețiȘtergerePost writing is also a fun, if you be familiar with then you can write if not it is complicated to write.
RăspundețiȘtergereMy blog ... download software
I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
RăspundețiȘtergereIt is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good
content as you did, the net will be much more useful than ever before.
Here is my web site; http://imaginalmission.net/