joi, 28 octombrie 2010

Salata de vitel cu note asiatice

Salata aceasta este o improvizatie, asa ca, daca din greseala, seamana cu ceva ce ati mai vazut sau facut... scuzele mele. Dar chiar nu am cautat ceva anume, m-am orientat in momentul in care am inspectat congelatorul si frigiderul. Dupa o vizita la "Dragonul Rosu", care s-a soldat si cu achizitionarea unei cantitati cam mari de muguri proaspeti de soia, m-am luptat sa-i consum pentru ca era pacat de prospetimea lor. Buni rau, in comparatie cu cei conservati!!! In congelator am gasit, parasit si suferind, un muschiulet de vitel. Cum, atunci cand am achizitionat vitelul respectiv, am constatat ca nu e carnea mea preferata, l-am dosit pachetelul de muschi. Bietul de el! Acum imi pare rau ca l-am ocolit atata, dar, spre bucuria mea rezultatul a fost o bunatate. Asa ca, orice rau este spre bine!
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
250 g carne de vitel degresata, de preferat muschi
1 fir de praz subtirel si delicat
1 ardei gras rosu
3 catei de usturoi
1 ardei iute rosu
200 g muguri proaspeti de soia
1 lingura ulei de arahide
cateva picaturi de sos de soia dark, din cel cu ciuperci
pentru sos
1 lingura de sos de soia light
1 lingurita zahar
1 lingurita otet de orez
1 lingurita zahar brun
1 lingurita sos de stridii
1 lingurita sos de peste
pentru marinada
sare, piper proaspat macinat
1 lingurita ulei de arahide
1 lingurita condiment "5 arome chinezesti"
1 lingurita zeama de lamaie proaspat stoarsa

Nu va speriati asa, ca din toate lichidele acelea se face un pic de sos. Daca otetul de orez nu-l aveti, atunci dispare din combinatie si zaharul brun. Dar tot asa de bine gustul se schimba usor. Este o propunere, in definitiv!
Ardeiul tocat fasii si prazul feliute in diagonala.







Carnea, taiata feliute si apoi fasii lungi, se pune la marinat cu ingredientele pentru marinada. Se acopera si se lasa la rece macar 2 ore, dar cel mai bine de seara pana a doua zi.









Mugurii aia proaspeti, spalati.









Intr-o tigaie se pune usturoiul zdrobit cu muchia cutitului si apoi taiat mare, ardeiul iute despicat si uleiul.









Se trage la tigaie la foc iute cateva secunde si apoi se pune carnea. Atentie! De la zeama de lamaie vor sari stropi, asa ca trebuie sa va miscati repede, scuturand carnea in tigaie. Caldura o face sa prinda o crusta usora si nu vor mai sari stropi; se mai lasa 1-2 minute.








Se adauga prazul si ardeiul gras, rasturnand continutul de cateva ori, pentru a se inabusi uniform.









Se adauga sosul si mugurii proaspeti. Procedeul de rasturnare a continutului continua. Daca vi se pare greu, apelati cu multa incredere la o paleta de bambus pentru a amesteca tot continutul cateva secunde. 








Cam asta-i tot! In momentul asezarii pe farfurie se pun cativa stropi din sosul acela de soia cu damf de ciuperci, gros si cu aspect de caramel, care este cu un continut de sodiu scazut. Deci nu e sarat rau, cum s-ar putea crede.








Este o bunatate care se face rapid si este gustoasa, aromata.








Daca nu va place prea iute, mai scoateti din semintele ardeiului iute, dar luati in calcul ca unii din ardei isi mai pierd din iuteala prin tratate termica. Acesta, folosit de mine, a fost numa' bun. Cerea un vinisor, dar... am inghitit in sec si am baut "aqua chioara", careia i se spune elevat "plata".









A... si nu va mai scuzati ca sunt multe ingrediente! Acele sosuri sunt pe raft, daca va place aceasta gastronomie, iar daca nu le aveti si sunteti curiosi va recomand sa vi le achizitionati ca veti mai dori sa incercati si alte retete si atunci merita pretul platit pe ele.

7 comentarii:

  1. pai ai facut asa o bunatate si nu m-ai invitat.eu sunt fan al condimentului 5 spices.a, retinut ca poti sa manaci carne.pupu-te ,definitiv !

    RăspundețiȘtergere
  2. Uau....tare bun arata!
    Un weekend placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. O bunatate.As incerca si eu o portie.....

    RăspundețiȘtergere
  4. uite ca mi-ai dat iar idei ,eu nu am facut niciodata salata cu carnita de vitel,doar clasica de boeuf!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata foarte bine, un platou frumos colorat care te imbie, aproape ca ne obligi sa incercam prin felul cum arata, multumim pt reteta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua Elena...
    Animalutzul acesta arata super oricum..Parca ma uit la national geografic tave!:)
    Foarte frumos! Şi gustos, pun pariu..
    O zii placuta,

    RăspundețiȘtergere
  7. Pansy, scuze ca raspund de-abia acum, dar mi-a luat 3 zile sa pot posta o reteta! Ma gandesc serios sa trec pe wordpress blogul! Ma bucur ca-ti place, dar mai surprinsa am fost eu pentru ca nu ma omor dupa carnea de vitel.

    Ana-Maria, a fost foarte bun, dar mi-a fost jena sa arat cat de curate au ramas farfuriile. Nu ti-ai fi data seama daca sunt spalate sau nu...

    Hapleablog, daca vrei o portie virtuala, cu cea mai mare placere! Daca vrei una reala... ttt, sorry, nu mai este!

    Alison, nici eu nu fac de obicei, preferand altfel de carnuri. Dar uite ca asta a fost surprinzator de buna in aceasta salata.

    Tiza draga, nu oblig pe nimeni! Tentez, tentez cat pot! Daca este o combinatie care mi se pare mai altfel, incerc sa incurajez si pe altii sa incerce.

    Edebi, mersi. A fost aromat si gustos. Si eu care am evitat intalnirea cu "animalutul"! Norocul meu a fost ca nu aveam nimic la dispozitie, asa ca a picat pe el "magareata".

    Scuzele mele pentru intarzierea la raspunsuri!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails