Acest sos inlocuieste de minune un sos picant din magazin. Ai garantia ca este facut dupa gustul tau, ca nu are conservanti si nici adaos de amidon sau E-uri, care nu se gasesc in mod natural in alimente. Eu care sunt amatoare de mancare cu gust intens picant, in limite acceptabile, am socotit ca e minunat sa ai asa ceva si sa folosesti la alte retete, ori de cate ori ai nevoie. Dar cum aici experienta din familie n-a avut nici o contributie, am apelat la mijloacele moderne de inspiratie. Si da-i, si cauta, urmareste, click-uri pe comentarii si... in final delibereaza. Deci, am ales o reteta de pe acest forum.
Bineinteles ca am avut contributia mea, am ajustat reteta de baza dupa gustul si conceptiile mele.
Aceasta reteta este pentru zilele de Proteine, Amidonuri, Carbohidrati de la Dieta Rina Dieta de 90 de zile.Va trebuie:
1,5 kg ardei iuti (deh, eu am facut ca sa-mi ajunga!)
0,5 kg ardei kapia rosii, carnosi
3-4 linguri ulei
sare
piper proaspat macinat
3 kg rosii
1 ceapa rosie mare
1 ceapa alba mare
3-4 catei de usturoi zdrobiti
250-300 ml apa (sau vin!)
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa tai rosiile spalate felii mari, sa scot semintele si pielitele, sa le presor cu sare, piper si 1 lingura de ulei, amestec si sa las totul intr-un vas sa-i vina randul la reteta. Eu asa procedez si cand fac sosurile la paste(atunci le adaug si o lingurita de zahar), sau cand le adaug la mancaruri, unde ele sunt ingredient de baza la crearea sosului. Am vazut ca si inspiratoarea mea a sugerat la fel. Deci, nu uitati acest lucru!
Ei, acum sa trecem la partea complicata: curatarea ardeilor iuti. Deci, daca vreti sa fie un sos STRONG, adica sa va sara ideile din cap, spalati, va puneti manusi (din acelea care se gasesc in cutiile cu vopsea de par folosesc eu), tocati ardeii cu tot cu seminte, dar fara cotoare, si... atata tot. Cum eu aveam niste ardei cu personalitate si cum nu-mi plac semintele in alimente care se pastreaza pe timp mai lung, am curatat ardeii de cotoare si seminte si i-am tocat.
Am ales din astia (de doua feluri, asa cum se poate observa!):aici o bisericuta ca sa-i admirati mai bine:
si din astia:
apoi 3 din astia:
Aceasta operatie terminata, am aruncat manusile si, pentru orice eventualitate, m-am spalat bine de tot pe maini, ca sa nu se intample vreun pocinog. Unii eram iuti rau!!!
Am trecut la taiatul cepelor grob (e un termen la moda...) si le-am pus intr-un vas incapator cu restul de ulei, sare, piper, usturoi si am trecut la inabusire la foc mic spre mediu.
Dupa inmuiarea cepei, se adauga ardeiul iute tocat, cel kapia curatat si tocat si el.
Dupa o amestecare energica si vreo 5 minute de inabusire se adauga si rosiile. Se fierbe la foc mic spre mediu vreo 30 de minute. Dupa aceea, se da deoparte si se mixeaza compozitia, ca sa se transforme intr-o pasta. Mie imi place sa mai ramana bucatele mici, deci nu chinui mixerul ca turbata! Dar... fiecare cu gustul lui, deci faceti cum va place.
Se mai fierbe compozitie, adaugand putina apa si potrivind gustul de sare. Eu, fiind cam ciudatica, am pus un pahar generos de vin alb sec! Si... nu am regretat deloc!
Deci, dupa ce a fiert, sa scada si sa se condenseze gustul
Se pune apoi in borcane curate care se inchid ermetic, fara a mai face nici un fel de sterilizare, sau a mai adauga vreun agent de conservare. Se pun fierbinti in patura, sa se raceasca incet. Asta pentru cantitatea care trebuie pastrata, restul intr-un borcan pe usa frigiderului, la indemana pentru ca va placea muuuuult de tot!
Buna,Elena incearca sos:500gr rosi decojite,2 linguri de zahar pline,1 lingurita de busuioc uscat,jumatate de lingurita de chili,putin piper,sare.Totul se fierbe 5 minute.Sper sa va placa.Pa.... si pofta buna..
RăspundețiȘtergereOh, multumesc mult! Sigur ca voi face ce mi-ai recomandat, mai ales ca este mai rapid de preparat. Acesta facut de mine este... in cantitati mai mari - sa fie acolo pentru orice reteta - asiatica sau nu - si il concureaza cu brio pe cel cumparat la sticlute mici si scumpe. E mult mai multa munca, dar este aromat de la pulpa ardeilor cred.
RăspundețiȘtergereMa intereseaza o reteta pentru a face conserve (eu insumi) din peste cu sos tomat. Ceva care sa tina macar 3 - 4 luni. E buna si una pentru peste in ulei, dar eu am o obsesie cu sosul tomat. A si inca ceva : o reteta de marinata de peste, dar ceva mai "taraneasca" de aia la care pui pestele un pic prajit...revin dupa raspuns !
RăspundețiȘtergereEu am facut conserve in ulei de regula, dar si in sos tomat. Din biban, caras sau crap. Am taiat bucatile potrivite, dar nu foarte mici, sa incapa in borcane insa. Am pus sare, piper si am lasat sa stea putin. Am pus apoi bucatile in oala minute si am acoperit cu o marinada (cantitati egale de otet, apa, rosii fara seminte si coaja tocate), sare, piper si dafin si 100 ml ulei la litrul de lichid. Lichidul trebuie sa acopere bucatile cu un lat de palma si se pune la fiert circa 1 ora la foc mic de tot, din momentul crearii presiunii. Se lasa sa se racoreasca si apoi se pune in borcane. Se adauga cate o linguri de ulei in fiecare borcan si, dupa inchiderea ermetica se lasa sa se raceasca, acoperite, asezate cu capacul ca baza. Tin linistit 3-4 luni, dar la rece, intr-o camara, nu la cald. O sa si exemplific imediat ce o sa am material exemplificativ.
RăspundețiȘtergereChestia cu mainata de peste cu peste prajit... nu am asa ceva, pentru ca nu as folosi o astfel de varianta.
Eu am pus totul in blender,le-am mixat putin ,apoi le-am fiert .In loc de vin alb, eu am pus cateva linguri de otet de vin rosu ,asta am asta folosesc si e super.
RăspundețiȘtergerePlus cateva mirodenii in plus macinate:coriandru,busuioc,cimbru,ghimbir,ienibahar,mustar,dafin,cuisoare.
Este un sos super .