Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
2 buchetele de bok choy
2 linguri sos de soia
1 lingurita ulei de susan
2-3 catei de usturoi
1 tija de telina apio
2 morcovi tineri (baby carots proaspeti)
2 cm rizom de ghimbir
150 g ciuperci feliate
1 lingura sos picanto
1/2 ceapa rosie
1 ardei gras
10 cm praz
50 g orez
3 linguri ulei neutru - fl. soarelui sau arahide
1/2 cescuta cu supa de legume daca este nevoie
Spalati orezul si lasati sa stea 1/2 de ora in sita, in apa, sa se umfle putin. Puneti-l apoi intr-o punga de plastic, pe care o inchideti ermetic, legand-o bine.
Eu am facut 2 portii de orez. Le puneti intr-un vas cu apa fierbinte cu sare. Intepati pungile cu o scobitoare si lasati-le sa fiarba incet vreo 10-12 minute, avand grija sa le intoarceti din cand in cand. Metoda este imprumutata de aici.
Tocati tija de telina cuburi si morcovii betisoare.
Taiati prazul feliute in diagonala subtiri, tocati ceapa rondele si lemongrass marunt dupa ce a fost zdrobita cu muchia de la cutit.
Tocati ciupercile felii subtiri, zdrobiti usturoiul si radeti ghimbirul.
Taiati codita de la bok choy triunghiuri potrivite.
Frunzele mai mari de la bok choy se rup, iar ardeiul gras se taie julien.
Se incalzeste tigaia wok bine, se adauga uleiul si telina, morcovul, usturoiul, ghimbirul, lemongrass si coditele de la bok choy.
Se amesteca si se rastoarna continutul tigaii, scuturand de cateva ori. Se continua circa un minut inabusirea. Apoi se adauga ceapa si prazul.
Se continua rasturanand amestecul de legume circa 30 de secunde. Se pun apoi ciupercile, ardeiul gras, frunzele de bok choy.
Se pune sosul de soia, ceva piper si se continua inabusirea, amestecand ca sa se imbine aromele si sa se intrepatrunda gusturile. Se adauga sosul picant
Daca este nevoie, se poate adauga din supa de legume, dar nu toata dintr-odata, doar cat sa se inabuse totul, pentru ca ciupercile au tendinta de a absorbi lichidele rezultate de la legume.
Se scot pungutele cu orezul fiert, se desfac cu mare grija, sa nu va frigeti de la abur.
Se servesc legumele langa o portie de orez. Deasupra legumelor adaugati cativa stropi de ulei de susan.
Asta este portia mea:
Iar asta a invitatului meu, care a vrut si carnita de pui alaturi.
Pofta buna!
arata bine de tot "tigaia" ta!
RăspundețiȘtergerem-ai dat pe spate cu ingredientele astea ... unele necunoscute pt mine ... hmmm dar unde le cumperi? unde sa caut si eu de ex bok choy sau telina apio? asa arata bine ... si sos de soia se poate la ziua de amidon? eu cand am pus intrebarea pe forum toate fetele mi-au spus ca nu se poate numai in ziua de proteine, acuma stiu si asta ... m-ai facut curioasa ... mie nu-mi place mancarea chinezeasca ... nu stiu de ce dar nu ma dau in vant ... insa ce ai facut tu acolo arata bine ... o seara placuta !
RăspundețiȘtergereIubita, telina apio este in toate supermarketurile cunoscute. Cu bok choy s-ar putea sa ai sanse dincolo de granita, la maghiari in supermarket. Eu am luat de la un magazin "Dragonul rosu" situat in cel mai mare "targ" cu produse de provenienta chinezeasca - Europa-Niro.
RăspundețiȘtergereSosul de soia se poate consuma si la amidonuri si la carbohidrati; nu stiu ce sa zic cu el la ziua de proteine, desi eu l-am folosit in cantitati foarte mici, la marinarea carnii de pui pentru a fi fripta. Tofu este la proteine pentru ca este din categoria branzeturi, obtinut fiind din lapte de soia. Laptele de soia este proteina vegetala cu un continut aproape inexistent de amidon. Amidonul din soia se pierde la prepararea tofu. De aceea boabele si cea texturata este la amidonuri. Si de aceea seitanul (glutenul), care este proteina vegetala din grau, este la proteine si nu la amidon, tocmai pentru ca se elimina amidonul.
Iar de placut, eu sunt adepta incercarii. Este asa de catifelat si de echilibrat aromat, incat nu are de ce sa nu-ti placa. Iar gustul de picant sau prea aromat se gestioneaza dupa preferinta. Ma faci sa vin la Oradea cu o sacosa si sa fac o bucatarie de campanie la Alexa, ca la ea e mai liber, si sa va corup... O seara placuta si tie!
Mama!!! Ce bine arata!
RăspundețiȘtergereSi ce buna idee cu orezul in punga! Eu il fierbeam in apa cu sare dupa care il spalam sub jet de apa rece.
Foarte bun! Pofta buna! :)
Elena ... nu m-as supara daca ti-ai lua asa sacosa pe cateva zile bune, pe cuvant ca te-as face bucatar sef la mine in casa ... si normal ca nci Alexa nu ar lipsi ... e loc si la mine mai ales cand e vorba de un musafir atat de drag ca si tine, ti-as face patul alaturi de Carla mea langa printese si poney ... ce vise ai avea ... hi hi ... o sa incerc si eu insa probabil fara bok choy ... poate folosesc rucola in loc ... vad eu ... multumesc pt explicatii au fost utile ... te pup
RăspundețiȘtergereOh, iti fac o sugestie: foloseste putina varza dulce, cred ca se mai gaseste. Taie-o fasii si pune-o cu ardeii, sa ramana crocanta. Bok choy este din familia verzei, desi arata asa. Este usor crocant si un gust vag de varza. Deci cred ca este mai potrivit decat rucola, care este usor amaruie. Si, fiind atat de scumpa, e pacat sa o distrugi la caldura si sa dea un gust amarui legumelor. Ea nu ramane crocanta, este foarte fragila. Ai vazut ca daca pui in salata si stropesti cu ceva acru, trebuie sa o consumi repede! Mai degraba cred ca merge salata iceberg (sau eissberg, cum scrie prin unele supermarketuri!). Si eu va pup pe tine si pe Carla. Tare as vrea sa fug la voi sa ne intalnim, dar sunt in redecorari acum...
RăspundețiȘtergerewow ... redecorari ... hmmm m-ai facut curioasa ... ne atati si noua dupa ce termini?
RăspundețiȘtergeremultumesc de sfaturi ... noapte buna si pup