joi, 3 decembrie 2009

Tigaie chinezeasca - versiunea 1

Dupa ce v-am stresat cu achizitiile mele, in materie de ingrediente pentru bucataria asiatica si nu numai, era si cazul sa vin cu exemplificari. Am optat - in cazul acestei prime versiuni - pentru o varianta adecvata zilei de Carbohidrati de la Dieta Rina. E in pregatire o versiune pentru ziua de Amidonuri de la dieta. Dupa post, o sa vin cu retete si pentru ziua de Proteine. Pana atunci, in acest weekend o sa prestez reteta pe care o visez cu creveti, care pot fi acceptati la dezlegare la peste.
Deci, toata smecheria este ca toate ingredientele sa fie pregatite. Trebuie sa faceti aceeasi operatie pe care o fac cei de la TV cand in 12 minute iti fac un fel de mancare. Trebuie sa spalati, tocati, grupati pe timpi de preparare toate ingredientele. Sa le aveti la indemana. Apoi, totul dureaza 5-6 minute la cele de post si 10-15 minute la cele care contin carne. Bucataria asiatica merge pe principiul prepararii termice pe termen scurt a alimentelor, pentru ca acestea sa-si poata pastra calitatile.
Sa nu mai lungim vorba, ca si asa e saracie multa!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
2 buchetele de bok choy (o versiune de varza chinezeasca)
1 bucata de 15 cm de praz
1 ardei gras rosu
1 ardei iute
3 catei de usturoi
150 g ciuperci
30 g "spaghettini" de orez
3 cm de tulpina de lemongrass
2 linguri ulei neutru - fl. soarelui sau arahide
1 lingura otet de orez
1 lingurita plina de pasta de fasole rosie dulce
2 linguri supa de legume sau apa
1 lingura sos de soia
facultativ - dar eu am uitat! - muguri de fasole mung sau de soia

In primul rand, puneti pastele la fiert in apa cu putina sare. Nu mai mult de 3 minute! Se scurg si se lasa in apropiere, la caldura. Le puteti pune 2-3 picaturi de ulei si sa le amestecati usor, sa nu se lipeasca, dar  la mine nu a fost nevoie.











Taiati prazul in bucati de 5 cm si tocati fasii subtiri pe lungime; zdrobiti usturoiul si tocati ardeiul iute; tocati fasii generoase ardeiul gras; striviti tulpina de lemongrass cu muchia cutitului si tocati marunt.










Taiati bucatele potrivite codita de la frunzele de bok choy, iar frunzele le rupeti ca si cum le-ati pune la o salata.











Ciupercile le taiati in patru sau felii groase, daca sunt mai mari;









Pasta de fasole rosie se dizolva, daca este mai densa, cu 1-2 linguri cu supa sau apa.










Otetul, sosul de soia se pun in apropiere de plita si de tigaia wok in care veti face preparatul.











Se incinge tigaia bine, se pune uleiul si se pune usturoiul, lemongrass, prazul si ardeiul iute










Dupa 2 rasturnari ale continutului si 20 de secunde de preparare se adauga coditele tocate de bok choy









De data asta te mai ajuti si de o paleta, ca sa amesteci si sa rastorni continutul de cateva ori. Dupa maxim un minut se adauga ardeiul gras, ciupercile si frunzele rupte de bok choy









Se pune otetul si sosul de soia si se amesteca tot continutul tigaii fie cu paleta, fie prin rasturnare. Stiti voi, procedeul de la clatite! Ei, cine poate. Eu, in urma unei fracturi de la incheietura mainii drepte, ma feresc sa fac acrobatii. Se adauga si pasta de fasole rosie si se mai amesteca 20-30 secunde.








Acum este momentul sa adaugati pastele de orez si sa amestecati totul de cateva ori, iarasi nu mai mult de 30 de secunde, maxim un minut, atat cat sa se omogenizeze gusturile si sa fie absorbit si de paste.









Pentru ca ardeiul iute nu a fost "convingator" si cum imi place mai picant, am rasnit pe deasupra si niste fulgi de chili.
Sper din toata inima sa va fac sa incercati aceasta combinatie, care are un gust dulceag-picant (de voi depinde cat de picant!), dar este catifelat si-ti umple gura de aroma.
Nu o sa va vina sa credeti, dar cele 30 g de paste uscate si apoi fierte sunt mai mult decat suficiente in acest preparat in care predomina legumele.

3 comentarii:

  1. Wow.....fara cuvinte!Din cind in cind mai mancam si noi la un restaurant chinezesc si chiar ma gindeam cum asi putea face si eu ceva bunataturi de pe la ei......uita o super idee!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelenta reteta!!!
    Eu una sunt inebunita dupa chinese food!
    Salutari si ganduri bune din California!

    RăspundețiȘtergere
  3. Thanks, Tartoras! Multumesc de vizita si de apreciere. Si eu sunt fan chinese food, thai food. Salutari si o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails