luni, 21 decembrie 2009

Risotto mai altfel

Inaugurez acum o noua grupa de retete, care vor aparea sub eticheta de "Vazut-placut-incercat"!
Deci, am vazut la Alison o reteta de risotto cu praz si fenicul care mi-a facut cu ochiul si mi-a placut. Arata asa de minunat! Asa ca am incercat!
Dar e mai complicat putin. Eu nu eram o mare amatoare de risotto pana de curand. Am vazut intr-o emisiune TV pe un bucatar cu patalama de chef explicand care este savoarea acestei retete si mi-am dorit sa o incerc. Alison m-a tentat foarte mult cu reteta ei pentru ca avea fenicul, febletea mea, si deci a declansat precedentul.
Dar, eu am mai intervenit putin in reteta ei si am reinventat-o, cu arome ceva mai exotice si va fac, la randul meu o propunere de risotto.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
200 g orez cu bob rotund (eu am avut Scotti arborio)
1 bulb de 150 g fenicul
15 cm dintr-un fir generos de praz
2 cepe mai mici (una alba si una rosie)
2 catei de usturoi
150 ml vin alb de calitate (eu am avut un vin demi-sec, desi este recomandat cel sec!)
500 ml supa de legume fierbinte
1 ardei gras rosu
2 rosii mici prunisoare, parguite (asa-mi plac mie, nu foarte coapte!)
sare, piper
2 linguri ulei de masline
1 varf cutit de firisoare de sofran

Se toaca marunt ceapa, prazul feliute in diagonala, usturoiul se zdrobeste si se toaca marunt. Feniculul se toaca in forma de cubulete. Rosiile si ele se toaca in cubulete. Se pune intr-o tigaie uleiul si se pun legumele tocate.









Se condimenteaza cu sare si piper si se inabusa la foc mediu 2-3 minute.









Se adauga orezul si se inabusa pana devin boabele translucide, amestecand mereu cu o paleta.









Se toarna vinul si se trece cu paleta usor de cateva ori, pana se inglobeaza lichidul.










Apoi din supa fierbinte se pune cate un polonic si se fierbe inabusit pana se absoarbe, dand cu paleta de fiecare data prin compozitie. Asa se elibereaza amidonul si se formeaza un sosulet cleios.









Acum este momentul sa puneti sofranul, ca sa se coloreze orezul prin fierbere si sa capete o aroma speciala. Nu folositi praf, acela nu este sofran original sau pur. Eu am folosit din acesta:








Dupa cateva minute, in care se unifica gusturile este gata.









Tot de la Alison am imprumutat modul de ornare, cu feliute subtiri din tulpinile de la fenicul si cateva frunzulite. Dar, eu am rasnit si ceva chili pe deasupra.
Daca nu tineti nici o dieta, cu 30 secunde inainte de a opri focul, puneti si fulgi de unt rece cam 30-50 g. Dupa o amestecare usoara, opriti totul si este gata de savurat.
Eu am mancat fara si a fost excelent!!!









Multumesc Alison ca m-ai convins! Este superb la gust si este bun la dieta. Cu o singura conditie: sa nu consumati totul deodata, dati si altora si astfel e toata lumea multumita!

5 comentarii:

  1. Buna,
    fulgi de unt? Hmm, nu am vazut asa ceva pana acum, nici nu stiam ca exista, poti sa pui, te rog, o fotografie cu ambalajul? din ce supermarket ii cumperi? multam

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, bine ai venit! Pai, nu exista, sau nu stiu eu. Dar eu pun untul la congelator si tai cu un cutit ascutit fulgi in preparat, tinand cu o bucata de hartie de copt sau cu ambalajul bucata de unt. La fel am procedat la fursecurile ametite cu untul.

    RăspundețiȘtergere
  3. draga elena,ma bucur ca tentatia ta s-a concretizat!aditia de sofran e de retinut,eu o foloseam doar la un risotto cu mazare ,reteta a danielutzei .felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh, nu stiam reteta de care spui. Tu ai fost pentru mine impulsul si eu m-am declansat! Multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  5. aaaaaaaaaa :)) ce dragut! Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails