vineri, 11 februarie 2011

Flan cu mango si sos de ciocolata picant

Provocarea "Dulce Romanie" continua! In luna aceasta, februarie, gazda este Miha Simiuc. Ea este autoarea unor retete speciale si dulciuri de exceptie, cu o prezentare de inalta calitate si a propus ca ingredient ciocolata. Stiu ca ar fi trebuit sa fie o reteta care sa cinsteasca traditia romaneasca privind acest ingredient. Dar cum ciocolata este un ingredient adoptat de gastronomia romaneasca si cum ea este un organism viu care interelationeaza cu celelalte gastronomii, va propun o reteta cu iz special, de influenta europeana si nu numai. Suntem in era globalizarii, deci putem propune ceva mai exotic, mai ales intr-o luna a iubirii si a marturisirii acestei iubiri fata de perechea noastra. Sper sa va incite combinatia neobisnuita!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de:
pentru caramel
100 g zahar 
1 lingura apa

pentru flan
2 oua
2 galbenusuri
60 g zahar pudra
pulpa piure de la un mango
200 ml frisca lichida

pentru sosul de ciocolata
250 ml lapte
130 g ciocolata neagra 65% cacao, de calitate
4 cuisoare
2 cm ghimbir proaspat
un praf de piper negru
un norisor mic de fulgi de chili

Facem intai caramelul, punand zaharul si lingura de apa intr-un vas, pe foc mediu.









Nu lasati sa se arda zaharul prea tare si sa devina inchis la culoare, ci un auriu frumos si turnati fierbinte in vasele pentru copt. Eu am folosit niste forme de portelan, dar si niste forme de tarte mici. Nu va necajiti ca nu s-au imbracat perfect formele cu caramel, sa fie acoperit fundul formei si ceva pe laturi.








Ouale intregi si galbenusurile se bat cu telul cu zaharul pudra.









Peste amestecul spumos de oua cu zahar punem piureul de mango, obtinut dupa curatarea fructului si raderea lui pe razatoare cu ochiuri mici.









Se amesteca bine, adaugand frisca lichida. Se toarna apoi in forme. Se pot pune si mai pline, dar eu am vrut sa am si unele mici, asa ca am lasat formele de portelan mai goale. Data viitoare nu va mai fi asa, le voi umple. Se pun formele intr-o tava si se toarna apa calda, care sa ajunga cam la treimea vaselor.








Se da la cuptor incins, dar la foc mediu, adica o temperatura care sa nu depaseasca 200 de grade. Se coc pana cresc putin si se rumenesc.








Se scot si se lasa sa se raceasca bine. Ar fi bine daca ar putea fi lasate la frigider pentru o ora.
Se rastoarna pe o farfurie plata si se scurge caramelul folosit. Daca va place, se poate consuma si asa, cu sosul obtinut. Dar eu am vrut ceva mai simandicos si sa testez acest sos de ciocolata inedit, asa ca am scurs caramelul si am glisat flanul pe platorul de servit. 
Am taiat ghimbirul curatat in feliute si am infipt cuisoarele in el, iar marginile le-am lasat si pe ele pentru un gust mai intens.








Laptele l-am pus la infierbantat. Dar, atentie, nu e cazul sa fiarba! Se adauga ghimbirul, se da deoparte si se lasa la infuzat acoperit pentru 15 minute








Se amesteca si se aduce din nou la temperatura de fierbere, se strecoara si, in laptele aromat, se pune ciocolata sa se topeasca. Se amesteca mereu cu un tel, ca sosul sa fie alifios, dar subtire. 









Daca va place mai gros, micsorati cantitatea de lapte. Se adauga piperul si chili macinat proaspat, dupa gust.









Se toarna cu generozitate sos peste fiecare flan si se admira. Am decorat cu un varf de salvie proaspata, de la ghiveci. Dupa ce ati admirat putin si v-au ametit aromele, treceti la sedinta foto sau la papat. 









Dar, asta numai dupa ce sosul este rece!








Si o inghititura, ca sa va tentez, asa cum curge din lingurita sosul...







Sper sa va placa propunerea mea pentru aceasta provocare!

11 comentarii:

  1. Super combinatia si nu pot decat sa inghit in gol!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mango si ciocolata!O combinatie cat se poate de reusita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Elena, iar ne sincronizam. Tocmai ce ma gandeam mai devreme ca am facut, probabil, o pasiune pentru mango: de la spuma de baie, crema de corp si lumanari parfumate la smoothie de mango si fructele in stare naturala. Iar acum, ce vad la tine? Sa fie un semn? :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mitinita, smecheria es ca prajitura este 2 in 1: poti s-o lasi asa, cu sosul caramel care rezulta, dar este o banala crema de zahar ars cu mango; sau poti sa incerci sosul asta... dar da dependenta pentru cine are putina imaginatie.

    Liana, ia o inghititura virtuala pana faci ceva sa-ti treaca pofta de un dulce cremos!

    Lilly, ma bucur ca-ti place! Spre parerea mea de rau, am descoperit ca-i buna chestia asta destulde tarziu. Dar... vorba aia veche spune ca-i mai bine asa, mai tarziu, decat niciodata! Eu urasc ideea ca n-o sa am timp sa incer aproape orice, chiar daca o sa ajung la concluzia ca unele n-or sa-mi placa...

    Lia, te servesc cu o portie?

    Violette, este foarte buna, deci incearca, Trebuie sa vezi daca-ti place, pentru ca gustul acelui sos se poate regla in functie de placerea fiecaruia.

    Margot, sigur este un semn! Daca-ti spun ca anul trecut am facut o Pavlova cu mango si a fost dementiala... n-o sa ma crezi. Eu ma feresc de cuvinte mari, dar chiar am, inceput sa iubesc acest fruct. Si la inghetata a fost excelent... deci te inteleg in pasiunea ta.

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa inghit in gol!!!:))
    Se pote spune Globalizarea bucatariei!

    RăspundețiȘtergere
  6. haha, Elena! nu ai pic de mila :))! arata superb, si cu crema aia, o nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Florentin, da, ai dreptate! E cea mai buna formulare.

    Zazuza, nu am mila, dovada ca dieta asta iti permite, daca te poti opri la timp, sa te delectezi si cu ceva bunatati. Totul sta in echilibru, nu in satisfacerea poftei naturale. Eu am noroc, nu prea sunt pofticioasa, iar dieta asta imi permite sa gestionez orice preferinta... Si apoi, trebuia sa ma prezint cu ceva deosebit la aceasta provocare culinara!

    RăspundețiȘtergere
  8. O reteta excelenta, cu adevarat deosebita! Felicitari si multumesc din suflet de cuvintele frumoase.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails