vineri, 14 ianuarie 2011

Despre gustos sau nu

Ca sa incep de la "Adam si Eva", nu m-am lecuit de naivitate! Cand am primit mailul de la gustos.ro, politicos, frumos redactat, concis, cu invitatia la concurs mi-am zis: s-a schimbat ceva in bine fata de editia trecuta, ia sa vedem despre ce este vorba. 
 La prima vedere, partea de acces la concurs schimbata in bine, deci si-au insusit criticile aduse la ultima editie, cand au fost ceva incurcaturi. "Evenimentul" de anul acesta se desfasoara pe doua paliere distincte: "Parada blogurilor" si "Festivalul blogurilor gustoase". La primul, acea parada este de fapt o serie de interviuri date de autorii blogurilor inscrise si care vor sa participe si la aceasta parte. In mail se subliniaza ca scopul acestei parti este de a promova blogurile participante. Festivalul este concursul propriu-zis, in care un blog se poate inscrie la maxim doua categorii, iar la fiecare categorie cu maxim trei retete.
Acum sa trec la observatii:
1. Din enunt, parea interesant. M-am gandit ca, la editia anterioara, blogul meu era un bebelus de o luna si ca trebuie sa ai tupeu sa participi. Ei bine, am avut tupeu! De ce sa nu particip si acum, desi miza este cu totul alta? Mai ales ca am primit, ca vechi "combatant" si ca premiant, o invitatie a la carte. Desi acest lucru se intampla pe data de 5 ianuarie si desi trimisesem schita de interviu, iar blogurile inscrise cred ca erau vreo 9-10, interviul nu aparuse nici in data de 12. Si erau doar 37 de bloguri inscrise pana la acea ora! In fine, am trimis un mail si am precizat ca renunt la acest aspect, neimportant pentru mine. Deci, dupa prima impresie a urmat a doua si, probabil, va urma si a treia... In fine, scuza ca erau multe interviuri si ca nu au apucat sa le publice mi s-a parut jenanta, iar gestul impardonabil. Asa ca am ramas la decizia de a nu participa la parada. N-am spus in interviul acela cine stie ce genialitati, iar cei care urmaresc ce scriu aici imi cam stiu parerile in subiectele care au importanta, asa ca nu e mare pierderea. Iar de promovare n-am nevoie, dar nu din cine stie ce orgoliu fara sens, ci pentru ca scopul meu nu este unul financiar. Daca era asa, indraznesc sa sper ca as fi putut sa fac altceva in acest sens.
2. Pana aici, sper ca e clar, pentru ca nu sunt in toanele mele cele mai bune si inspiratia zburda pe alte campii!
3. Acum despre participarea la concurs. Mi se pare mult mai saraca aceasta editie, probabil este de criza! Sponsorul ofera mai multe premii, asupra carora nu vreau sa comentez, pentru ca pana la urma gestul conteaza. Nu are rost sa certam pe cineva pentru ca a avut curaj sa faca ce altii nu au vrut! Dar numarul de categorii s-a micsorat, iar cele care sunt nominalizate nu stiu daca au fost cea mai buna alegere. Ce vreau sa remarc? Imbunatatirea sistemului intr-o oarecare masura, pentru ca un blog nu se mai poate inscrie la toate categoriile si sa le castige pe toate. Sau aproape pe toate. Prietenii stiu despre ce este vorba! Un blog poate castiga sau opta ca si castigator numai pentru o categorie, in cazul in care a fost vazut prin votare ca fiind cel mai bun la ambele categorii la care s-a inscris. Ce e nou? Pai in a doua parte a votarii, primele 10 bloguri vor fi votate din nou, dar doar de blogurile inscrise la concurs, pentru a se desemna marele castigator.
Deci, ce voi schimba?  
Nu voi mai solicita tuturor prietenilor, in forma reala sau internauti, sa ma voteze! Adica nu voi face campanie de votare!
Daca le face placere, ii invit pe vizitatori sau prieteni doar aici si le multumesc din inima pentru gestul de a-si face cont pe site-ul www.gustos.ro si a ma vota!
In momentul inceperii votarii, voi afisa bannerul care trimite direct la pagina de votare, acesta fiind doar un preambul.
M-am inscris la categoriile: 
Clatite cu ciocolata
Chipsuri de mere - o alta varianta
O placinta de sezon un pic altfel

Va invit sa vedeti bloguri si retete minunate si sa decideti ce va place mai mult, iar la momentul oportun sa votati ce vi se pare ca intruneste toate conditiile pentru a fi cel mai bun in ochii dvs! La momentul publicarii acestui articol sunt 77 de bloguri inscrise, deci veti avea de unde alege!

9 comentarii:

  1. Cred ca aici am aflat si eu de parada blogurilor,m-am uitat putin pe site si cand am vazut cum s-a castigat la editia a II-a m-am gandit,oare de ce nu se face pentru amatori si profesionisti? Apoi citind regulamentul,am vazut ca s-au adus multe imbunatatiri si nu m-ai tin de minte de ce,dar m-am inscris. Nici la premii nu m-am gandit ,ca le cam am pe toate acasa (in afara de cel de pe locul 1),dar sunt atatea bloguri cunoscute mie pe acolo si mi-ar placea sa fiu in compania lor. Nu mai cer voturi,m-am lecuit. Concluziile mele pe orice site culinar romanesc: peste tot exista un fel de mafie culinara!!! As vrea sa vad si eu un concurs unde castiga cea mai buna reteta,dar inca nu s-a descoperit mecanismul perfect la noi!Bafta!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena... Nu mai fi suparata... Si eu am primit invitatia.. si.. desi nu particip pe situri culinare la concursuri (doar la unirea pt ca sunt 100 de sanse... )... mi-am zis si eu de data aceasta.. de ce nu... Ideea de a-mi promova blogul m-a atras...Nu am mai participat.. eu am blogul de un an.... M-am inscris si eu... dar nu am apucat sa imi scriu interviul... Sunt sigura ca nu voi castiga nimic... Bafta ... si nu mai fi suparata...

    RăspundețiȘtergere
  3. Mitinita, s-au produs schimbari in bine, pornind de la modul de abordare si pana la chestia cu un singur premiu castigat. Dar, eu am mentionat si unele lucruri care nu mi s-au parut in regula. Ideea aceasta cu corectitudinea unui concurs este o sabie cu doua taisuri. Eu am organizat unul pe blog si tot au fost discutii, pentru ca am ales (total gresit, acum imi dau seama de asta!) votul ca sistem de alegere. Dar si varianta de tragere la sorti mi s-a parut aiurea, pentru ca era un concurs de retete, nu de comentarii. Cei care au mai multe posibilitati tehnice, detinatorii de site-uri cu programatori IT in spatele lor, nu aplica metode care sa le faca aceste concursuri dincolo de limita indoielii. Eu am facut niste propuneri, cand mi-am ridicat premiul la editia anterioara, dar se pare ca nu am fost in asentimentul organizatorilor. In mare parte este mai bine, dar... voturile se pot obtine in multe feluri si eu nu sunt dispusa sa aplic astfel de metode si nici sa-mi mai supun prietenii la stress. Bafta si tie, ca pana la urma este o competitie si s-ar putea sa ai suprize placute, asa cum am avut eu la editia trecuta!

    Felis, nu sunt suparata, sunt doar un pic dezamagita, pentru ca ma asteptam la altceva. Si incepuse asa de bine! Asa cum am spus mai sus, in mare parte e mai bine, dar in altele... Poate unele din imbunatatiri, cele tehnice, nu se pot aplica. Dar unele da, mai ales la sistemul de votare, ca sa nu mai lase loc la suspiciuni. Oricat de nepriceput ai fi in IT, este imposibil sa te voteze numai pe tine sute de persoane pe zi... de aici suspiciuni legitime, zic eu. In fine, cum spuneam anul acesta altul este scopul, deci: vom trai si vom vedea la sfarsit. Bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am primit invitatie dar pur si simplu n-am avut timp sa raspund. Cand incepe votarea?

    RăspundețiȘtergere
  5. Lauras, draga mea viitoare mamica, pana pe 17 ianuarie se pot face inscrieri. Dupa aceea incepe votarea, dar mai multe afli de pe gustos.ro. Subiectul este pe prima pagina.

    RăspundețiȘtergere
  6. Elena, cred ca pana la urma o metoda buna este sa participi fara sa te astepti la vreun premiu. Am vazut si eu ca marea majoritate a concursurilor de la noi sunt bazate pe voturi - lucru care nu mi se pare corect. Si atunci m-am repliat: particip din placerea de a participa, si nu pentru a castiga vreun premiu.

    M-am gandit sa ies in lume, ca sa zic asa, si sa-mi fac blog in engleza - sunt multe concursuri culinare internationale, cu premii in valuta care uneori ajung si la 1000 USD o reteta, dar marele inconvenient este ca vin enorm de multi participanti din toate tarile. Macar acolo castiga reteta si nu indemanarea unui IT-ist smecher.

    Bafta! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Oana D., nu ma astept sa castig. Poate, cu toata modestia, ceva cititori ocazionali. De fapt nici la editia anterioara nu m-am asteptat, dar prietenii reali sau virtuali m-au ajutat cu votul lor si asa am ajuns sa castig un premiu. Ideea era, la mine, de dezamagire totala privind lipsa de deschidere. Am vorbit vreo doua ore cu o domnisoara extrem de deschisa la opinii noi, Anca Tenita, si mi-a confirmat ca va avea astfel de discutii cu totii castigatorii. Dupa care vor imbunatati considerabil urmatoarea editie. Ei bine, a venit criza, iar sponsorul, pe mine personal, nu ma multumeste deloc. Dar nu pot fi acuzati cei de la Gustos.ro ca nu au gasit un altul mai semnificativ. Cand am vazut modificarile, nu am fost foarte incantata de ele, cu exceptia modalitatii de abordare a blogurilor si a pastrarii premierii votantilor. Din propunerea mea, privind si o jurizare a unor profesionisti, ne-am ales cu votul acela intre noi, bloggerii inscrisi. Ca peste tot, sunt orgolii si orgolii, dar eu nu m-am impiedicat de asa ceva niciodata. Daca imi place ceva, o spun cu toata sinceritatea, daca nu-mi place, ma abtin. E usor sa jignesti, chiar si involuntar, pe cineva. M-am gandit si eu la concursurile de pe blogurile internationale, dar nu stapanesc atat de bine limba engleza, iar google translate ma face cateodata sa rad, alteori sa plang.
    Mi-ar placea foarte mult daca m-ai anunta si pe mine cand iti faci acel blog, sa te urmaresc si sa fiu la curent cu multe din aceste competitii mult mai interesante si cu participarea ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am uitat cel mai important lucru - Bafta multa la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am sa dau pe blogul in romaneste linkul la cel in engleza, doar timp sa am sa-l scriu. Ai dreptate, daca nu ai pe cineva sa te ajute la traducere, nu este chiar atat de simplu.

    O zi frumoasa iti urez! :)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails