Cum nu m-am lecuit inca de naivitate, ceea ce poate fi si bine dar si rau, m-am inscris pe Gustos, la Festivalul blogurilor gustoase. De ce am facut-o, o sa va spun intr-un post separat peste cateva zile. Pana atunci, am trecut in revista cateva bloguri inscrise la concurs. Pe Slowfood Cuisine am vazut o reteta de aripioare picante. Mi-am zis ca, dupa cate retete sunt pe bloguri si pe site-uri culinare, ce ar mai fi nou de spus incat sa merite sa te inscrii la concurs cu o astfel de reteta. Pai, in cazul de fata, exista o explicatie simpla: este un blog la inceput de drum, care vrea sa intre in lumea virtuala si a ales cateva retete cu care sa participe. Nu stiu daca va confirma sau nu, prin dorinta de noutate, tradional sau originalitate, dar mi-am propus sa urmaresc blogul acesta. Poate si din sentimentalism, pentru ca m-a inspirat, iar eu va fac aceasta propunere de reteta, care face parte oarecum din categoria "Vazut-placut-incercat".
Scuzele mele pentru ca lipsesc de la sedinta foto ingredientele marinadei, dar dintr-o eroare setarile s-au dat peste cap si mi-am dat seama prea tarziu ca nici una din imagini nu se poate folosi.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
aripioare de pui (eu am avut 12)
1 mar frumos si aratos (daca aveti, daca nu, puneti doua din alea zbarcite ca-s mai bune la gust!)
pentru marinada:
sare, piper proaspat macinat
4 catei de usturoi mari si dolofani
2 lingurite boia dulce(eu am avut afumata, Ceva bun stie de ce!!!)
1 lingurita boia iute sau piper de cayenne
1/2 lingurita fulgi de chilli proaspat macinati
2 linguri ulei de masline
1 lingurita de rozmarin tocat (eu am avut uscat, ca cel din ghiveci a trecut in lumea celor drepti!)
1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa
Asaaa. Aripioarele spalate si despartite (ce sa-i faci, asta e!) se pun intr-un vas. Ingredientele marinadei - adica usturoiul facut zob, cele necesare taiate sau macinate - se amesteca intr-un vas incapator si se pun renumitele aripioare. Apoi, se maseaza in forta si se amesteca totul (cu mainile sau cu ce vreti, dar eu le-am facut un masaj de-a dreptul thailandez!). Se acopera cu folie transparenta, alimentara, iar vasul se lasa la temperatura camerei cel putin 10 minute. Puneti totul, rasfirat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Apoi curarati marul, sau merele, le radeti pe razatoare deasupra si... gata.
Cat ati asteptat 10 minute, sa actioneze marinada si sa va uitati pe geam la vreme sau la vecini (treaba voastra!) ati dat drumul si la cuptor, nu? Apoi acoperiti cu folie de aluminiu (asta e, faceti bolta ca sa nu ajunga la carne!) si sigilati bine tava. O puneti la cuptor pentru 30 de minute la foc mediu.
Dupa cele 30 de minute, scoateti tava, le intoarceti usor, mai presarati ceva boia iute daca cere (la mine a cerut in gura mare!) si le mai lasati la cuptor vreo 15 minute, neacoperite.
Dupa aceea sunt grozave de halit, de prefarat fara fainoase, ca sa nu le strice gustul si aroma.
Doar cu ceva salata simpla alaturi, daca va place. Eu am facut cu rucola, parce que aveam achizitionata pentru reteta de la provocarea lunii ianuarie, "Dulce Romanie", dar nu e neaparat sa fie din aia. Sau cu sos de rosii aromat, facut de voi, nu cu ketchup din ala din reclame.
Nu va mai dau sugestii, fiecare cu ce-i place. Dar pentru asta trebuie sa testati, nu?
Elena... imi place tare mult cum scrii... ma refer mai ales la introduceri... pacat ca nu am eu timp de intrat mai des... CAt despre dieta... nu mai zi... de cateva luni imi tot propun sa intru la dieta... dar... nu am inceput inca...
RăspundețiȘtergereE chiar interesanta, aromata si...banuiesc ca te-ai lins pe degete, nu-i asa? ;-)
RăspundețiȘtergereElena, ce minunate trebuie sa fie! am notat reteta, pentru ca imi plac mult aripioarele!
RăspundețiȘtergereElena, ma bucur tare mult ca te-a "inspirat" intr-un fel sau altul reteta mea. Nu am pretentia de a reinventa roata in ceea ce priveste arta culinara. Pot doar sa experimentez si sa modific ingredientele pentru a-mi pune amprenta asupra retetelor pe care le postez pe blogul meu, aflat de mai putin de 2 luni pe online. Te pup si te mai astept in casuta mea virtuala.
RăspundețiȘtergereMmmmmm , miroase pana la mine...aroma asta ma innebuneste...cred ca au un gust demential de bun!
RăspundețiȘtergereFelis, scumpa si draga, ma bucur ca-ti face placere. Din pacate nu sunt totdeauna in toane bune si inspiratia nu vine. Cat despre dieta, sper sa-ti dau eu un imbold, pentru ca vreau sa reincep dieta-dieta, nu la mentinere, de pe 17 ianuarie. Ce zici, iti faci curaj?
RăspundețiȘtergereLiana, a fost un deliciu, usor dulceag, fraged, picant, hmmmm. O sa mai fac asa, cu mar.
Zazuza, ma bucur ca te-am tentat.
Alina, nici eu nu aveam mai multa experienta virtuala cand am participat la concurs! Eu iti doresc multa bafta si cat mai multe retete. Surpriza a fost sa gasesc la tine o reteta fara prajeala si, fiind pe gustul meu, am reinventat si eu putin. Am vorbit serios cand am zis ca o sa te urmaresc, asa ca te voi vizita des in casuta ta. Pana atunci, felicitari si bun venit in lumea virtuala a blogurilor culinare!
Ana-Maria, a fost intr-adevar! Nu ma omor eu prea tare dupa rucola, doar pen' ca e in trend, dar a fost buna si combinatia cu salata.
RăspundețiȘtergereZolty, am fost pe la tine si imi pare rau de ce ti s-a intamplat. Stiu si ca vorbele frumoase ajuta, dar nu sunt intotdeauna si suficiente. O sa vad cu ce te pot ajuta si o sa te contactez.
faina reteta cat despre rucola eu am devenit fana.atat imi place.doar ca am constat ca exista rucola si rucola,adica gustul e mai aromat sau nu !adica de anul nou am cumparat o ladita de rucola,romaneasca,mai mare decat cele in cutiile de plastic,care cred ca sunt unguresti,si aia romaneasca nu avea gust de rucola.frageda era dar gustul era mai atenuat.
RăspundețiȘtergere