luni, 4 octombrie 2010

Pui Macao

Ma pregatisem pentru un intro ceva mai lung, dar in ultima clipa mi-am dat seama ca n-ar conta. Dupa o cautare superficiala pe "goagal" (ce pot sa fac daca nu am talent pentru o documentare serioasa si nici rabdare?) am constatat ca reteta, mai mult ca probabil, apartine unui chef de la un restaurant din Suceava. Numai ca eu am vazut-o pe Euforia TV, intr-o emisiune unde o serie de persoane din medii diferite, relativ cunoscute, isi arata ceva talent culinar. Mi s-a parut putin cam searbada, asa ca am intervenit asupra ei si am adus-o mai aproape de mediul din care se presupune ca este inspirata. Cand am vazut ca pentru o reteta asiatica se recomanda ulei de masline, extravirgin pentru prajit... deja m-a apucat durerea de cap. In fine, sper ca varianta mea sa va placa mai mult. E felul meu de a-mi cere iertare pentru absenta indelungata de pe blog.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.


Aveti nevoie de:
800 g piept de pui dezosat
5-6 graunti (am inteles ca nu mai este la moda termenul "catei") usturoi
1 ardei iute rosu
1 ardei gras rosu
2 morcovi tineri si proaspeti (hi, hi!)
1 radacina de telina potrivita
15 cm tulpina de praz
2 linguri sos de soia dark (daca se poate din cel cu ciuperci, ar fi foarte bine!)
sare, piper proaspat macinat
2 linguri ulei de floarea soarelui sau de arahide
2 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa
2-3 tulpini de telina verde
1 lingura rasa de zahar brun
2 linguri otet alb(eu am pus de zmeura, sorry pentru blasfemia asta!)
seminte de susan pentru decor

Pieptul de pui se taie fasii potrivite, se pune intr-un vas, se sareaza si pipereaza si se adauga zeama de lamaie. Se acopera cu folie si se lasa la rece cel putin 15 minute.









Morcovii si telina verde se taie betisoare.







Prazul se taie in diagonala, fasii lungi.






Telina radacina se taie la fel ca morcovii.










Usturoiul se zdrobeste cu latul cutitului si se toaca putin, Ardeiul iute se toaca fasii, cu sau fara seminte, dupa gustul fiecaruia. Intr-o tigaie incapatoare se pune uleiul rece, usturoiul si ardeiul iute.









Se trage la tigaie, la foc mediu spre mare, cateva secunde. Se adauga pieptul de pui. Se amesteca, desfacand bucatile de carne cu o paleta si se lasa circa 30 de secunde.









Se adauga morcovul si telina, tije si radacina. Se amesteca sau se rastoarna continutul prin miscarea tigaii de cateva ori, inabusind continutul 2-3 minute.









Se pun apoi fasiile de ardei si de praz, zaharul brun, rasturnand de cateva ori continutul si lasand 1-2 minute sa se inmoaie legumele, dar sa ramana crocante totusi.









Se adauga otetul si sosul de soia. Eu folosesc un sos de soia care nu este foarte sarat, iar aroma de ciuperci este placuta. Consistenta este a unui sirop caramel si da o culoare frumoasa si aroma deosebita. Se rastoarna de 2-3 ori continutul si se lasa doar cat sa se intrepatrunda aromele si sa se evapore alcoolul din otet.









Se pune pe farfurii din preparat, decorand cu seminte de susan si cateva picaturi de sos de soia.









Se prepara usor, in ciuda ingredientelor, nu necesita multa migala si se face repede. In plus, are gustul delicat, dulce-acrisor, aromat si putin iute al unui preparat din zona asiatica, asa cum il anunta numele.









Dar, va rog, fara ulei de masline! N-o sa va para rau daca o sa incercati propunerea mea!

15 comentarii:

  1. Mie una imi suna simplu de facut si tare gustos....Cat despre uleiul de masline , m-am convins clar ca nu e alimentul univeral valabil pentru orice tip de mancare , ci numai al unora...
    Apetisant puiul tau! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. elena ,bine ai revenit,reteta e absolut delicioasa ,voi tine cont de sfatul tau cun leiul!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. interesanta reteta, daca e pui mie imi place :) Bine ati revenit! Sper ca sunteti bine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai revenit draga Elena.
    Te pup si pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ai revenit, tizo. Pe aia cu grauntii nu o stiam, ei, cat traieste omul invata. Iar friptul la temperatura mare in ulei de masline e o tampenie, mai ales a preparatelor asiatice. Nu stiu cand au crescut aia maslini in China (sau in restul Asiei), dar cu atatia cunoscatori, vorba lui Tomitza, ce ma bag eu :)


    Noi sa fim sanatosi si bine ca te-ai reintors.


    Dana

    RăspundețiȘtergere
  6. o voi incerca si eu. arata ff bine, si e tocmai pe gustul meu. bine ai revenit.

    RăspundețiȘtergere
  7. ce e aia "graunti" de usturoi? iar a iesit vreun destept la teveu sa polueze limba romana? eu raman la "catei de usturoi". ca tot imi plac mie cainii :)). altfel, reteta pare delicioasa! ma bucur ca te-ai reintors pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  8. bine ai revenit ! sper ca esti bine,sanatoasa. tare chestia cu grauntele de usturoi! or fi citit pe undeva reteta si poate acolo foloseau granule de usturoi si au tradus-o asa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ana-Maria, imi place uleiul de masline, dar nu oricand si oriunde. La mancarea asiatica, ce se prepara la foc iute, rapid, la temperaturi mai ridicate decat de obicei, este o porcarie sa pui ulei de masline, acesta avand o temperatura de prajire joasa. In salata de cruditati insa este cel mai indicat, dand o aroma speciala. Parerea mea! Ma bucur ca ti-a atras atentia reteta si sper sa incerci, pentru ca este foarte bun si usor.

    Alison, ma bucur ca te-am regasit! De-abia astept sa incerc ceva retete de la tine.

    Ana si Daniela, va multumesc mult!

    Dana, m-am delectat rapid cu cateva reteta de-ale tale, pe care de-abia astept sa le incerc. Da, pe mine chestia cu grauntii m-a facut in prima faza sa rad, dar... dupa aceea mi s-a parut aiurea. Iar faza cu uleiul de masline la preparate stir-fry este o chestie care ma enerveaza la culme. Multam fain de urari, ma bucur ca totul s-a linistit si am putut sa reiau aceasta activitate de pe blog, foarte placuta pentru mine.

    Giovanna, multumesc mult. O sa trec sa ma dedulcesc cu ceva bunatati de la tine.

    Zazuza, multumesc de urare. Pai si la TV, dar si pe bloguri apre din ce in ce mai des termenul acesta impropriu, "graunti" de usturoi. Cred ca motivatia este ca aceia isi doresc cititori sau telespectatori cunoscatori de limba engleza si vor sa evite greseli de traducere. Dar asta nu este o scuza, dupa parerea mea.

    Mi-a fost dor de voi, asa ca revin cu retete, mai vechi sau mai noi din arhiva mea si care n-au apucat sa fie publicate. Va multumesc pentru gandurile frumoase si pentru ca ati trecut pe aici in lipsa mea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Elena vazusem si eu reteta, am notat-o ca mi sa arut nteresanta, dar sa o mai fac nu am apucat. Pate ca o sa ma mobilizez, acum ca am vazut cum ti-a iesit tie

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine ati revenit! numai bine si cat mai multe retete la fel de speciale...asa cum ne-ati obisnuit!

    RăspundețiȘtergere
  12. Lira, este interesanta si gustoasa. Mai ales este rapida, ceea ce in zilele noastre este important.

    Furnicuta mea draga, multumesc. O sa revin cu reteta de... dulceata de gogonele. Special pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pansy, mesajul tau a intrat mai tarziu. Nu, l-am vazut scris - negru pe alb - pe bloguri romanesti termenul "graunte" de usturoi si il arata in poze; si in emisiuni culinare televizate romanesti, nu prin eroare de traducere. Ceea ce mi s-a parut aberant si un moft. Stiu ca limba romana are multe intelesuri, dar nici asa. Pana la urma conteaza reteta, dar si vorbele. Multumesc ca ai trecut pe aici, eu am mult de recuperat pe toate blogurile mele dragi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Reteta e pe gustul meu,arata super,ce sa mai zic ramane doar sa o incerc!bine ai revenit!o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  15. Elena draga mea, bine ai revenit, ti-am dus dorul!
    Reteta absolut delicioasa si cum sunt fan de bucatarie asiatica ma invit ca sa profit mai bine de tine la o portioara. Te imbratisez

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails