Dupa o absenta de mai bine de doua saptamani, din motive de sanatate si de mini-vacanta asupra carora nu vreau sa insist, va propun aceasta reteta simpla, dar aromata si deosebita la gust. Eu o faceam din ciuperci de padure, nu de cultura, dar cum in acest domeniu putini vor sa riste sa cumpere - la preturile din supermarketuri - aceste ciuperci, sau de la culegatori dubiosi, vreau sa va arat ca este la fel de buna si din ciuperci de cultura. In afara gustului special, mai are doua calitati aceasta reteta: este economica si usor de facut. Eu nu sunt adepta adaugarii de faina sau amidon la sosurile ciupercilor, pentru ca mi se pare ca le altereaza gustul. De aceea nici ciulamaua nu o fac dupa reteta traditionala. Daca sunteti de alta parere, nici o problema, este o chestiune de alegere. Numai ca, in mod special la aceasta reteta, va recomand sa nu adaugati nimic in sosul special care rezulta. Va puteti "juca" in ceea ce priveste vinul, in functie de gustul fiecaruia. Eu fac doar niste recomandari, alegerea va apartine.
Precizari:
-nu va temeti de vinul adaugat in acest preparat, pentru ca alcoolul se evapora;
-in functie de preparatul langa care este asociat, poate fi inclus intr-o grupa sau alta de la Dieta Rina; de exemplu, langa o portie de mamaliga sau de paste, poate fi pentru ziua de Carbohidrati, dar poate sa insoteasca o friptura la gratar si astfel este pentru ziua de Proteine, ori langa ceva orez si atunci este pentru ziua de Amidonuri.
Aceasta reteta este pentru oricare din primele 3 zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.Va trebuie doar:
500 g ciuperci proaspete
sare, piper proaspat macinat
1 ceapa mai mare (sau 2 mai mici, din care una echalotte)
2-3 graunti mari de usturoi
300 ml vin alb sec sau demi-sec, de cel putin 11 grade
1 crenguta de cimbru proaspat
2 linguri ulei
Ciupercile se sterg cu prosop de hartie, cu atentie si grija. Se curata de pielita si se taie in sferturi. Nu se aleg ciuperci foarte mari, dar nici "nasturei", in asa fel ca bucatile sa fie potrivite.
Se toaca ceapa rondele subtiri, dar, ca rondelele sa fie mai mici, jumatatile se taie in sferturi mai intai. Se adauga ceapa si usturoiul zdrobit intr-o tigaie cu uleiul. Se presoara sare si piper si se inabusa la foc mic, doar pana ceapa devine sticloasa.
Se adauga ciupercile, putin piper deasupra si frunzele de cimbru. Se inabusa, rasturnand din cand in cand continutul, fie prin miscarea tigaii, fie cu o paleta.
Dupa circa 2 minute de preparare la foc mediu se adauga vinul, tot odata. Se acopera tigaia cu un capac, dar care are niste fante de aerisire. Se lasa sa fiarba circa 5 minute la foc mic, intorcand continutul de 1-2 ori.
Ei bine, asta-i tot! Se da deoparte si se serveste langa ce va place, presarat cu frunze de patrunjel verde.
Are un gust special si o aroma deosebita. Nimic greu, nu-ti trebuie studii postuniversitare sau indicatii precise scrise... Trebuie doar sa incerci si un alt mod de a crea un preparat care poate fi si o excelenta garnitura.
Indemnul este deja cunoscut: incercati!
Bine ai revenit! Si inca cu o salata de ciuperci! Tare buna salata asta!
RăspundețiȘtergereSunt suuuper! Eu in plus mai adaug (dupa gust) si putin suc de lamaie... Multa sanatate!
RăspundețiȘtergereLeely
BINE AI REVENIT SANATOASA si cu forte noi.
RăspundețiȘtergereO idee excelenta cu ciupercutele tale putin cam turmentate.
Vai ca bune trebuie sa mai fie! nici eu nu gatesc ciupercile cu sosuri pt ca nu mi se pare sanatos.. abia astept sa fac si eu, am cam ocolit vinul prin retete si regret asta.
RăspundețiȘtergereBuna draga Elena
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ai revenit si totul este bine.
Si eu fac in genul asta ciupercile, dar fara vin. Totusi sant mai gustoase cele de padure, daca as avea ocazia numai din alea as consuma.
Pe curand.
titlul este genial! sper ca esti ok cu sanatatea acum! te imbratisez si te pup!
RăspundețiȘtergerebine ai revenit,sper ca sanatoasa ! ciupercile imi plac oricum,cu sos de vin,in unt,cu legume,cum o fi.
RăspundețiȘtergereOh, multumesc de primire! Pai, cu sanatatea sunt "asa si asa", dar pot citi si scrie, pentru ca viroza a renuntat (cu greu) la mine. Din cauza virozei si a unor analize, vacanta am ratat-o anul asta si am apucat doar vreo doua-trei zile pe la tara, ba prin Ialomita, ba prin Calarasi, ba pe langa Bucuresti, deci visele cu Bulgaria s-au dus pe copca. Mi-a fost dor de voi si acum fac eforturi sa trec in revista ce-ati mai facut.Am ochit deja ceva bunatati care trebuie testate.
RăspundețiȘtergereUn weekend minunat va doresc!!!
Bine ai revenit! Si noi sintem in perioada gatitului cu ciuperci...M-am bucurat de email.Chiar imi facusem griji...Am scris ceva detalii in Chatbox.Te astept cu drag pe la mine.Te tzuc dulce,Cami
RăspundețiȘtergereBine ai revenit,ma bucur mult!
RăspundețiȘtergereUnde aud de ciperci,hop si eu!
Toate bune la sanatate!
Imi pare rau sa aud ca ai ratat vacanta din cauza unei viroze incapatanate :( Cat despre reteta, asa ceva am vrut si eu sa pregatesc inainte de a pleca in concediu, dar nu am mai apucat... Sunt convinsa ca sunt delicioase ciupercutele tale turmentate :D
RăspundețiȘtergereI love your blog!
RăspundețiȘtergereHave a nice time!
Paula
Delicioase ciupercutele turmentate! Multa sanatate si un weekend cat mai placut!
RăspundețiȘtergereMulta sanatate. Bune ciupercutele.
RăspundețiȘtergereBuna draga Elena
RăspundețiȘtergereSper ca esti bine, nu te-am uitat si te asteptam cu drag.
Iti doresc numai bine.
Te pup.
Bine ai revenit , Elena si multa sanatate iti doresc!
RăspundețiȘtergereCiumpercutzele astea arata tare bine si chiar nu e greu de facut.Mi-ai reamintit ca vinul se poate folosi in diverse sosuri si la prepararea diferitelor fripturele :D
Multa sanatate iti doresc !
Te imbratisez cu drag!
This looks great! The mushrooms with these flavors are sure to shine! Wonderful dish!
RăspundețiȘtergere¡Excelente! A pesar de haber muchas palabras lo he analizado de un tirón y he bajado
RăspundețiȘtergerea la zona de comentarios directamente para agradecerte esta entrada, genial !
Enhorabuena