Ei, am facut in multe variante si combinatii dulceata de rosii, dar asa, simpla, cum am pornit cand am invatat-o prima data nu am mai facut de multa vreme si nici nu am apucat sa postez reteta. Stiti cum e cand te ia valul urgentelor si uiti, nu? Dar in weekend-ul asta am prestat vreo cateva feluri de dulceturi sau gemuri din care cred ca apuc sa postez macar trei: aceasta de rosii cu menta, una cu rosii si nectarine si un gem de corcoduse rosii. Gemul asta de corcoduse este demential iarna la niste clatite subtiri, la pancakes sau ca adaos la prajituri in care se cere gem. Dar sa ne intoarcem la dulceata de rosii pentru ca este sezonul lor si aveti timp sa va jucati cu aromele. Eu am mai facut unele variante pe care le gasiti aici, aici sau aici. Atentie, la dieta se consuma cu moderatie cateva lingurite!
Aceasta retete este pentru ziua ed Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
800 g rosii
210 g zahar brun
210 g zahar tos
10 g de pectina cristalizata
1 lamaie mica sau 1 limeta (de asta am avut eu, de la oferta)
1 crenguta mica de menta cu 5-6 frunzulite
Rosiile
ar fi indicat sa fie din cele carnoase si se curata de coaja, dupa un masaj cu
muchia cutitului. Se taie in jumatate si se inlatura miezul si semintele cu
multa atentie, sa nu scape nici una si sa ajunga in dulceata.
Se taie fasii lungi sau cuburi, cum va place. Se amesteca dupa cantarire cu zeama de la lamaie (cam 30 ml) si se lasa sa stea cel putin 15-20 de minute, amestecand din cand in cand. Se adauga zaharul, pectina si coaja de la lamaie (spalata foarte bine in prealabil daca nu gasiti bio ca sa inlaturati stratul de ceara care o protejeaza), curatata subtire si tocata.
Se amesteca bine si se pune la fiert la foc iute la inceput, apoi la foc mic ca sa clototeasca uniform si sa se poata aduna spuma care se formeaza.
Se fierbe maxim 10 minute, pana se leaga siropul si se adauga apoi firicelul de menta (la mine a avut mai multe frunzulite dar erau mici) dupa care se mai lasa doar 2-3 clocote si gata. Se da deoparte si se lasa sa se odihneasca 5 minute.
Se pune fierbinte in borcane sterilizate, se sterg bine cu servet uscat pe gura si exterior, se pun capacele si se aseaza pe capac pentru 20 minute ca sa se etanseizeze bine. Apoi se intorc borcanele, se pun unele langa altele, se acopera sa se raceasca treptat.
Am oprit pentru sedinta foto, ca sa va faceti o idee despre culoare si consistenta. Este o dulceata, deci are sirop!
Poate ca nu sunteti obisnuiti cu ea, poate ca aveti alte conceptii, dar eu o fac de ceva vreme si nu am primit reprosuri nici la cea cu aroma de maghiran, busuioc sau indrusaim! Deci, incercati!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.