Nu, nu fac aceasta postare si nu am testat acest gen de reteta pentru ca e la moda! Cine ma cunoaste stie ca nu fac ceva doar de dragul faptului ca ceva e in pas cu moda... Deci, am in familie un caz al unui copilas dragalas si scump care are niste alergii extrem de ciudate iar medicii au ajuns la concluzia ca nu are voie gluten. Colac peste pupaza nu are voie nici un preparat care sa contina proteina din lapte, deci fara lactoza. Bine, nu are voie o lista intreaga din care si cateva legume si fructe. Am testat de curand aceasta paine cu drojdie uscata, dar nu aveam cum sa fac fotografii, asa ca am repetat-o ca sa postez aceasta reteta si pentru alte persoane care poate au nevoie si nu se incumeta sa incerce pentru ca faina fara gluten este cam scumpa. De data asta am facut-o cu drojdie proaspata, din cauza ca am fost neatenta si am uitat sa cumpar din cea uscata, dar este inegalabil mai buna.
De asemenea poate fi consumata in zilele in care e voie paine si la Dieta Rina.
Aceasta reteta este pentru cei care nu au voie sa consume gluten si lactoza.
Aceasta reteta poate fi si pentru primele doua zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
100 g faina fara gluten universal (de la schar)
250 g faina bread-mix (tot de la schar)
2 linguri ulei de masline
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
8 g drojdie uscata (20 g drojdie proaspata am pus eu)
350 ml apa calduta (din cauza drojdiei proaspete eu am pus doar 320 ml!)
1 lingurita de seminte de nigella de presarat pe deasupra - optional
LATER EDIT: E bine sa va asigurati ca drojdia de panificatie folosita nu contine gluten!!! Discutiile sunt contradictorii, de aceea am facut aceasta precizare. Mai multe informatii gasiti aici, dar sfanta mi se pare recomandarea medicului specialist.
LATER EDIT: E bine sa va asigurati ca drojdia de panificatie folosita nu contine gluten!!! Discutiile sunt contradictorii, de aceea am facut aceasta precizare. Mai multe informatii gasiti aici, dar sfanta mi se pare recomandarea medicului specialist.
Asta e faina folosita
Am pus faina, sarea, zaharul, uleiul si drojdia - nedizolvata, uite asa! - intr-un bol.
Cu o lingura am amestecat si am turnat apa calduta in etape, incorporand-o si transformand amestecul intr-unul ceva mai dens decat la chec.
Am sters marginile si am uns usor cu ulei ca sa poate creste frumos. Apoi am acoperit cu un prosop curat si uscat si am lasat la dospit 30 de minute in loc ferit de curent.
Asa frumos a dospit!
Am pus in forma de unica folosinta de cozonac hartie de copt umezita si stoarsa bine ca sa se poate aranja in colturi (si ca sa nu intre aluatul in contact cu aluminiul formei). Am si aruncat cativa stropi de ulei desi nu e neaparata nevoie.
Am pus toata compozitia in forma si am netezit cu dosul lingurii uns cu putin ulei - compozitia este lipicioasa.
Am pus forma pe o tava si am pus-o in cuptorul incalzit la 180 de grade, dar cu focul dat la mic la cuptoarele pe gaz ca sa scada putin temperatura spre 170-160 de grade. Am presarat si cateva seminte de nigella, dar tot deageaba ca cele mai multe au cazut... Am lasat la copt fix 40 de minute, pana s-a rumenit usor deasupra. Atentie mare, aceste paini din fainuri fara grau si gluten nu se rumenesc la copt prea mult, raman albe! Cum aflati ca sunt coapte, fara scobitoare? Ciocaniti coaja de deasupra cu degetul si suna a gol, atat de simplu e.
Cam asa arata scoasa din forma. Atentie, dupa scoaterea din forma si indepartarea hartiei de copt se inveleste intr-un prosop curat si se lasa la racit asa daca vreti o coaja decent de moale. Daca va place crocanta, este suficient sa o acoperiti doar ca sa se raceasca treptat.
Este foarte pufoasa, buna de gustat asa, dar mai ales pentru sandvis-uri. Trebuie sa vedeti o felie ca sa va dati seama de pufosenia ei, nu? Iata:
Si inca una?
Draga Elena, imi place reteta ta si am sa incerc sa vad ce imi iese. Te admir ca si din bucatarie faci o poezie. Ai ramas o sentimentala plina de surpize cu fantezii cat mai placute. Am si eu retete de paine fara gluten si multe alte retete. Am 2 pagini pe facebook. Una este Tradaro Culinaria si cealalta Tradaro Culinaria grup public. Mai am o pagina cu retete pe site-ul Gustos.ro
RăspundețiȘtergereIti doresc bucatarie usoara cu retete cat mai originale si sanatoase.