duminică, 30 august 2015

Prajitura cu zmeura (fara gluten sau lactoza)


Prajitura asta e inspirata de aici. Da, doar inspirata, pentru ca am pornit de la ideea neobisnuita de a presara zahar cu scortisoara peste o prajitura de tip chec cu fructe si am vrut apoi sa fie de post si, de ce nu, fara gluten sau lactoza. Asa, am ajuns aici, la pasul cu alte explicatii: daca unele persoane mai au alergii sau rezerve la anumite fructe, astea se pot inlocui; daca nu gasiti praf de copt fara gluten, desi se gaseste, folositi aceeasi cantitate de bicarbonat de sodiu. Eu am facut cu ce fructe aveam, dar eu personal nu-s buna de reper ca am stomac de tabla! Masurile astea pe care le folosesc pot fi inlocuite de orice cana sau vas care are acelasi volum, de aceea voi specifica in paranteze volumul vasului.

Atentie, reteta este fara gluten si fara lactoza!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie pentru o tava mica de 18X20 cm sau 4 forme ca astea de 10,5 cm la baza de: 

1/2 cup (125 ml) de zahar (de preferat brun, dar acum nu am mai avut la indemana)
20 ml ulei neutru, nu de masline
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita coaja uscata de portocala de Spania sub forma de pudra
1 galbenus de ou (daca o vreti de post, normal ca omiteti galbenusul si mai adaugati 20-30 ml apa carbogazoasa! )
1/3 cup (80 ml) apa minerala carboazoasa
2 g praf de copt fara gluten sau bicarbonat de sodiu
1 g sare
1 cup (250 ml) faina universal, fara gluten, de la schar
150 g zmeura, afine sau alt fruct taiat cuburi

pentru "glazura"
1 lingura zahar brun (aici e obligatoriu, ca da gust de caramel la copt)
1/2 lingurita scortisoara pudra

pentru ornat 
zmeura, afine sau alte fructe taiata dupa dorinta
frunzulite de menta
zahar pudra, dar poate lipsi fara jena

Se pune lingura de zahar brun cu scortisoara intr-un castronel, se amesteca si se da deoparte.

Intr-un castron se amesteca faina fara gluten cu praful de copt sau bicarbonatul de sodiu si sarea si se da deoparte.

Intr-un bol se amesteca zaharul, aromele, uleiul si galbenusul de ou (sau nu, daca e de post!) cu energie, dar fara tel ca este prea densa.


Se toarna apa minerala si amestecul de faina in 3-4 etape peste compozitia de zahar, amestecand sa se dizolve bine si sa nu faca oarece cocoloase.

Rezulta o compozitie moale, mult mai moale decat la chec, dar care lasa urme cand se scurge din lingura, cam asa:

Acum e momentul sa dati drumul la cuptor ca sa se preincalzeasca, pentru ca va trebuie 175-180 grade!
Se ung formele cu ulei, se repartizeaza compozitia in forme, se pun fructele deasupra, neexagerand cantitativ chiar daca sunteti tentati pentru ca nu va mai creste frumos.


Se presoara pe deasupra cu ajutorul unei lingurite si lovind usor in margine ca sa fie un strat cat se poate de uniform zaharul cu scortisoara.

Se pun formele pe o tava si se dau la copt pentru 30 de minute la foc mediu, ca sa nu scada temperatura sub 175 de grade la cuptorele cu gaz, necontrolate termic. se poate face si testul cu scobitoarea, dar daca s-au rumenit usor pe margini si este ferm deasupra, sunt coapte.


Se scot formele, se pun pe gratar sa se raceasca. se decoreaza cu fructe, menta si daca simtiti nevoia de ceva zahar pudra prafuit putin pe deasupra. Eu numai pentru poza am facut asta, in rest este echilibrata de dulce dupa gustul meu.

Asa e ca frumusica? Este buna la gust, aromata, are fructe coapte si proaspete si e buna pentru cei cu intoleranta la gluten si lactoza.

Este de post, parca v-am mai spus asta, nu?





2 comentarii:

  1. interesant..cum sa fie de post daca are ou in compozitie?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut precizari edificatoare, desi credeam ca se subintelege ca daca o vreti de post se omite galbenusul!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails