In luna iulie la Provocarea secreta gazda a fost Margareta Cismasu cu al ei blog "Retete cu Margareta Cismasu". La tragerea la sorti blogul care mi-a fost repartizat a fost chiar al gazdei. Cum luna a fost cam aglomerata cu diverse activitati m-a ajuns canicula din urma si mi-a fost dificil sa aleg o reteta care sa nu ma faca sa ma topesc de caldura. In final m-am oprit, pentru ca am ajuns in mare intarziere, la aceasta reteta careia n-am putut sa-i rezist, Lecso. Dar, spre deosebire de gazda, eu am facut-o pur vegetariana, fara carne deloc, ca sa o pot manca si rece de la frigider. Este singura interventie facuta asupra retetei, daca facem abstractie de iutica adaugata. Acuma, despre lecso ca fel de mancare adoptat din gastronomia maghiara puteti citi cat doriti pe internet, eu nu sunt un documentarist asa bun ca sa va fac recomandari pertinente.
Aceasta reteta este pentru oricare din primele trei zile (Proteine, Amidonuri, Carbohidrati) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
250 g ceapa
250 g rosii curatate de coaja
500 g ardei kapia rosu
4-5 catei de usturoi medii
sare, piper proaspat macinat
1 lingurita boia dulce (eu am pus si normala si afumata)
1 lngurita pasta de ardei iute, facultativ
2 linguri ulei
Ceapa am taiat-o rondele subtiri si am pus-o in uleiul rece cu sare si piper. Am acoperit sa se faca la foc mediu spre mic pana devine sticloasa.
Apoi am pus ardeii taiati feliute cam de 1 cm latime si de 3 cm lungime si usturoiul feliat si am lasat acoperit sa se inabuse cam 10 minute, amestecand din cand in cand in compozitia din tigaie.
Apoi am pus rosiile feliate, boiaua si lingurita de pasta de ardei iute (din aia luata din Lidl care este foarte buna, marca Lux) si am mai lasat cam 10 minute sub capac sa se formeze un sos, dar ardeii sa ramana usor crocanti.
Cam atat, simplu nu? Rece este minunata cu felii de paine de tara sau cu lipii integrale cum am avut eu la indemana.
Incercati, respectand mai ales ingredientele, fara a adauga condimente care sa acopere gustul clasic de lecso si textura ardeilor.
Este foarte delicioasa si noi o consumam fara carne.
RăspundețiȘtergereMa bucur, Adela, ca nu sunt singura! Ca toata lumea, pe Facebook mai ales, mi-a precizat ca de obicei este facut cu carne, ca altfel ar fi un fel de peperonata italiana :)))))
Ștergere