miercuri, 6 octombrie 2010

Dulceata de gogonele

Stiu ca sunt multe retete, dar eu vin cu aceasta propunere care sper sa va incite sa o incercati. In afara de varianta cu "lapte de var" ca substanta de tratare a cubuletelor de gogonele, aceasta este cea mai buna reteta pe care am facut-o. Eram datoare cu aceasta reteta, dar, lipsind ceva timp, de-abia acum am ajuns cu ea in forma acceptabila de prezentare. La toate dulciurile, dar mai ales la dulceturi, fac precizarea, absolut necesara, ca trebuie evitate sau doar gustate la dieta!Cu dedicatie speciala pentru Boscodina, pentru aprecierea dulcetii trimise catre ea, si Bucatarul maniac pentru concursul lui cu si despre conserve.
Aceasta reteta este (numai in cantitati mici) pentru ziua de Carbohidarti de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
1,250 kg gogonele mici, proaspete si sanatoase
750 g zahar
350 ml apa
1/2 lamaie 
1 rulou de coaja de scortisoara
500 ml otet alb, neutru, fara aroma de vin

Impricinatele, spalate proaspat.










Se curata cu dispozitivul de curatat legume si se toaca in 8, inlaturand cu varful unui cutit bine ascutit semintele. Dar, fara a inlatura structura din interior, care da consistenta bucatilor.









Se pun cuburile intr-un vas, se toarna otetul si se acopera cu folie, lasand asa cel putin 1 ora.









Se scurge si se recupereaza otetul, lasandu-l in loc racoros pentru a fi folosit ulterior la alte preparate. Gogonelele se spala cu apa rece si se scurg bine intr-o sita.









Se pune la fiert apa si zaharul. Cand incepe sa clocoteasca se adauga gogonelele scurse bine.








Se fierb la foc mediu, adunand spuma eventual formata, cel putin 15 minute. Se adauga lamaia, taiata feliute grosute si apoi in sferturi, si scortisoara.









Se mai fierbe cel putin 15 minute sa se lege dulceata.









Se lasa 5 minute sa se odihneasca dupa intreruperea focului si se pune in borcane cu capac ermetic. Borcanele se pun pe capac, pentru o etanseizare mai buna si dupa 15 minute se intorc, se acopera si se lasa asa, ca sa se raceasca treptat.







Iata frumusetea de dulceata, cu ruloul de scortisoara pentru sedinta foto.









Este mai buna dupa ce sta vreo 2 saptamani si are un gust ca dulceata de nuci verzi.









Merita sa incercati pentru ca o sa va surprinda placut!



17 comentarii:

  1. Am facut si eu dulceata de gogonele, dar le-am pus direct cu zaharul si apoi la fiert. Nu le-am pus in apa cu var si nici altui tratament nu le-am suspus. Sunt multumita de ce a iesit, si ca aspect, si din punct de vedere al gustului. Concidenta: tot azi le-am pus si eu pe blog. :)
    Cat despre dulceturile din legume, despre care vorbeai intr-o alta postare... gandeste-te ca, in Suceava, de exemplu, se fac de sute de ani dulceturi din rosii, gogonele, morcovi si chiar castraveti. Nu stiui sa fi patit cineva ceva din cauza asta. Si gemul sau magiunul de prune pot fi daunatoare, daca te gandesti ca prunele contin 20% glucide. Totul sta in moderatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gand la gand cu bucurie! Si eu stiam la fel despre gemurile si dulceturile din legume, dar acum sunt diverse pareri privind acest lucru. Dar si eu sunt de parere ca totul sta in moderatie. Reteta ta arata mortal si mult mai simplu de facut, asa ca am retinut-o.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi era dor de retetele tale speciale! Mie imi place la nebunie dulceata de nuci verzi asa ca ma tenteaza foarte mult reteta asta. Sper insa sa-mi gasesc timp s-o testez :)

    RăspundețiȘtergere
  4. interesting! e prima data cand aud de dulceata de gogonele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Chinezoaica mea draga in primul rind La multi ani cu multa sanatate! Ma bucur sa te "revad", mersi mult pt. vizita.PS. In Wok gatesc de vre 20 de ani si mincaruri asiatice adoram amindoi foarte mult. Te tzuc dulce, in prietenie, Cami

    RăspundețiȘtergere
  6. Uauuu.. Elena! M-ai dat gata.... :)
    Arata tare bine si nici nu pare complicat!
    Nu am gustat nicodata acest soi de dulceata , nu am avut ocazia , insa daca spui ca seamana la gust cu cea de nuci verzi....deja balesc pe tastatura!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ai revenit, Elena, chiar ma intrebam unde ai disparut in ultima luna.:))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  8. Tare buna, n-am mai mancat tare demult.Facea mama cand eram copil, ii spunea dulceata de chitra. Te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  9. Kadia, merita sa incerci. Cred ca asta o sa-ti aduca aminte de dulceata de nuci verzi si te scuteste de mizeria care presupune sa o prepari pe aceea.Se poate folosi un otet fructat, pentru cine are acces la astfel de variante, dar nu de vin.

    Giovanna, in Bucovina este ceva obisnuit, chestia asta cu dulceturile din legume. Iar magiunul de prune, facut ca o marmelada in cuptor, este o delicatesa aparte. Are un gust vag de fum, dar este dens si se intinde pe un colt de paine si se savureaza intre doua jocuri, mai bun ca orice, mai ales cand esti copil.

    Bucataras, multumesc mult de urari!

    Ana-Maria, trebuie sa incerci asa ceva, tocmai pentru ca nu este cine stie ce migalos. Iar la niste clatite din alea care ai facut cu finetti este foarte potrivita.

    Laura, ma bucur si eu ca am revenit. Mi-era dor de voi, dar a trebuit sa trec peste aceasta perioada.

    Yafa, ma bucur ca ti-am trezit o amintire placuta! Toata lumea are impresia ca aceste dulceturi sau gemuri au fost inventate acum, dar nu este asa.

    Singura pe care nu am prezentat-o si nu am facut vorbire este cea de ardei iuti. Aceea este foarte speciala si e singura la care fac rabat si o folosesc la friptura de vanat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anul trecut am facut pentru prima data si mi-a placut foarte mult ,eu o fac cat mai simplu ,gogonelele le tai ,le amestec cu zahar si pe foc cu ele ,plus mirodenii in special ghimbir ,este senzational in dulcegarii si nu numai .
    Anul asta am facut pana acum combinatii cu pepene verde,mere,dovlecel si ardei iute, ca mi se terminase ghimbirul si am zis sa aibe o tenta pikanta .
    Toate combinatiile au iesit super .
    Anul asta avand in gradina o recolta bogata am din ce sa tot experimentez iar internetul ma ajuta foarte mult, gasesc tot felul de inspiratii.

    RăspundețiȘtergere
  11. sunt tare dezamagita.am facut acum iar dulceata are un gust si miros puternic de otet...

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim, nu stiu de ce s-a intamplat asta. Ar putea fi doua explicatii:
    1. Ai folosit un ote de vin cu o arome persistenta, greu de inlaturat. Eu am precizat ce fel de otet sa fi folosit.
    2. Nu stiu daca le-ai spalat cu apa rece, dupa ce au stat in otet.
    Eu asa fac si cui am dat nu s-a plans nimeni pana acum. ESte una din dulceturi care este mai buna la cel putin 2 saptamani de la preparare.
    Cred ca data viitoare, daca vei avea curiozitatea si vei respecta modalitatea de preparare vei avea o surpriza placuta.

    RăspundețiȘtergere
  13. fff interesant o sa incerc si eu aceasta reteta!

    RăspundețiȘtergere
  14. What's up colleagues, its fantastic post about teachingand fully defined, keep it up all the time.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails