luni, 18 octombrie 2010

Dovleac (bostan) copt - dar altfel!

Mda, toata lumea face retete cu dovleac! Atunci? Hop si io, ca nu era sa eclipsez tocmai moi vegetala in cauza. No, la Alison pe blog am aflat de o idee foarte interesanta, care se cere promovata: o provocare! O tema care va fi provocarea lunii respective. Ideea ii apartine Mihaelei. Mihaela are un blog foarte interesant si aceasta idee mi-a placut, asa ca vin sa va propun o reteta mai deosebita: un antreu cu dovleac! Eu am fost incantata de acest meniu simplu si bun, asa ca vin cu ea sa va corup si sa va conving sa incercati. Ce mai tura-vura, sa trecem la fapte.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
1 dovleac, dar nu din ala placintar(nu tot, din restul faceti si voi altceva!)
sare, piper proaspat macinat
2-3 linguri de ulei de masline
3-4-5 catei de usturoi
cimbrisor
cateva felii de paine-bagheta integrala
patrunjel verde pentru decor

"Animalul" in cauza este din ala cu coaja deschisa la culoare, nu placintar. Puneti masculul din dotare, care are, si taiati in jumatate. Uite ce "transpirat" este dupa operatie!









Scoateti frumusel semintele si le spalati intr-o sita, le puneti la uscat si folositi miezul lor la diverse retete. Curatati bine dovleacul, apoi treceti partenerului sarcina sa-l curete de coaja si sa-l taie felii.









Usturoiul curatat il zdrobiti cu latul cutitului si doar il mai tocati putin.









Puneti intr-o tava hartie de copt, udata si mototolita, ca sa se intinde mai bine in colturi. Puneti feliile de dovleac taiate, nici prea mari, dar nici foarte subtiri. Presarati sare si piper, puneti usturoi pe fiecare felie si stropiti cu o lingura de ulei de masline. Acuma, depinde si cate felii coaceti! Eu la feliile din tava atata am pus si am dat la cuptor incalzit, la foc mediu si pozitia grill.









Dupa vreo 15 minute am scos si am intors feliile pe o parte si am mai pus cateva picaturi de ulei pe ele si cimbrisorul. Le-am mai dat cam 15 minute la cuptor. 


















Cand e gata nu inchideti cuptorul, ci puneti feliile de paine, taiate in diagonala, stropite cu cealalta lingura de ulei de masline sa se gratineze 5 minute.









Acuma, cat se fac feliile de bagheta, taiati fasii subtiri de dovleac din ala copt, fara sa va lingeti pe degete. Scoateti feliile si puneti fasiile de dovleac pe ele si puneti o boare de patrunjel proaspat.

 







Sunt grozave, picante putin, aromate si gustoase. Dispar una-doua, asa ca o sa aveti cerinte sa mai faceti. Cum mie imi place mai picant, am folosit ulei de masline aromat si picant. Am eu o sticla, pe care ati mai vazut-o in imagini, cu ardei iuti, dafin si piper in ea si ulei extra-virgin. Dar, puteti folosi ulei  simplu si sa puneti, daca va place, fulgi de chilli rasniti.








Folositi-va curiozitatea naturala si incercati, daca pana acum n-ati mancat asa ceva!

9 comentarii:

  1. Nu am mancat pana acum asa ceva, dar daca zici ca e bun, te cred pe cuvant ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dovleac am mancat doar in creme, (ma refer la sarat).
    La cuptor nu am probat niciodata.
    Sigur este foarte bun.
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult...voi face chiar azi si sper sa -mi placa. O zi buna Tizo draga!

    RăspundețiȘtergere
  4. Liana, pot doar sa spun ca va fi o surpriza foarte placuta. Daca nu-ti place picant, pui mai putin piper.

    Daniela, este grozav la cuptor, fie dulce sau sarat. Dulce stie toata lumea, asa ca eu am vrut sa aduc ceva nou, cu varianta sarata.

    Zazuza, sunt curioasa ce parere o sa ai dupa ce gusti dovleacul preparat asa. Mie imi place tare mult si am zis ca poate mai sunt amatori de retete mai putin cunoscute.

    Si eu sper, draga mea tiza! O sa postez si o placinta, tot cu dovleac, ca sa mai indulcesc gusturile.

    RăspundețiȘtergere
  5. mda,un fel de bruschete cu dovleac,foaaarte creativ!

    RăspundețiȘtergere
  6. In afara de supa crema de dovleac, in rest nu ma dau in barci dupa el, dar cu siguranta e tare bun, antreul propus de tine.Arata tare apetisant.
    O dupa amaiza placuta sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  7. eu iubesc dovleacul fie in supe, copt sau in dulciuri.
    ma atrage idea de a-l combina cu usturoi, suna bine.
    Multumesc de reteta Doamna Elena,

    mult succes la concurs va doresc

    RăspundețiȘtergere
  8. Green girl, sper sa-ti placa varianta aceasta. Eu am facut de mai multe ori si de fiecare data a fost excelent la gust, pe feliute de paine sau nu. Mersi mult de urari si sper sa le merit macar in parte.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails