miercuri, 13 octombrie 2010

"Carnaciori" Tiraspol

Doamne, sper sa nu ma scalpati, dar nu stiu de unde vine denumirea retetei! Eu o am de la o prietena basarabeanca, dar de ce ii spune asa, nici ea nu mi-a putut spune. Poate e un fel de parodie, sau ironie? Nu ma incumet sa-mi dau cu presupusu', dar denumirea n-are legatura cu carnatii aproape deloc. O sa vedeti imediat despre ce e vorba. O precizare este necesara: e una din putinele retete cu carne de porc pe care le consum si la dieta, asociind preparatul cu ceva legume gratinate sau salata.  Garnitura pe care v-o propun am vazut-o la Zazuza pe blog si a fost dragoste la prima vedere. De ce? Pentru ca aceasta combinatie n-o incercasem si se potrivea de minune la dieta, fara modificari. Aceasta reteta este o dedicatie speciala pentru Ana-Maria si al ei blog special.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de:
pentru "carnaciori"
1 kg jambon de porc proaspat, dantelat cu putina slanina
sare, piper proaspat macinat
4-5 catei de usturoi
15-200 ml vin alb sec
150 ml supa de legume
cimbrisor
1 lingura ulei
pentru garnitura:
2 ardei grasi rosii
2 cepe rosii
6 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline
sare, piper proaspat macinat

Deci, jambonul, o felie zdravana, cu danteluta de rigoare:









Se taie, urmarind fibra carnii, transand portii de marimea unei palme de gospodina, in felii subtiri. 
Resturile de carne le maruntim, dar taiate doar cu un cutit, nu tocate la masina. La fel si cateva fasii de slanina de pe margine, inlaturand surplusul de grasime. Le punem in acelasi vas, adaugand usturoiul maruntit bine, sare si piper. Se amesteca usor, fara a transforma totul intr-o pasta.










Feliile de carne se pun pe folie alimentara, se acopera cu alta folie, dupa care se bat bine cu un ciocan de snitele, fara a se condimenta.











Se pune cate putin din amestecul de carne, slanina si usturoi in mijlocul fiecarei felii  si se impatureste ca la sarmale.









Se prinde marginea cu o scobitoare si se pun "carnaciorii" astfel obtinuti intr-o tava cu uleiul. Se condimenteaza si se dau la cuptorul preincalzit pentru 15 minute la foc mediu.









Se scoate tava si se adauga vinul si supa. Se mai lasa la cuptor inca 15-20 de minute. Trebuie sa fie rumeni, dar sa mai ramana sos in tava.









Se pot consuma cu o garnitura de legume sau doar cu o salata, dupa gustul fiecaruia. Eu va propun o garnitura de legume, foarte usor de facut. Pe o folie de aluminiu se pun doua cepe rosii taiate rondele, nu foarte subtiri, dar nici groase, ardei grasi taiati fasii si cateii de usturoi intregi. Peste aceste legume se pune sare, piper si 1 lingura de ulei de masline.










Se impacheteaza foarte bine legumele in folie.








Eu am pus pachetul pe o tavita si pe gratarul cuptorului la pozitia grill pentru circa 15 minute. Ideea este ca legumele sa fie al dente. Fac o combinatie foarte buna cele doua, preparatul din "pasarea" cea mai comuna si legumele.








Este o supriza acest preparat, pentru ca grasimea care se foloseste este foarte putina, raportata la cantitatea de carne si se topeste, fragezind "carnaciorii" din interior.








Merita sa faceti un preparat din carne de porc un pic mai altfel. Nu este o mini-rulada, nu este un preparat cu carne tocata, este altceva, impropriu denumit "carnacior".
Faceti-va curaj si incercati!

10 comentarii:

  1. interesant! mie tot a minirulade imi suna.iar garnitura pare intr-adevar grozava.

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena, tare mult ma bucur ca ti-au placut legumele facute asa, dar si pentru ca se potrivesc la dieta ta! cat priveste denumirea carnaciorilor, am ras asa de dimineata (la mine e 6.20, da, ma trezesc devreme :)) ). avand in vedere ca reteta o ai de la o basarabeanca, e clar ca au si ei influente din zona unde traiesc. pentru noi suna ciudat, pentru ei probabil ca suna ca pentru noi varza a la Cluj hahaha. oricum, delicios! si multumesc inca o data ca imi popularizezi legumele la folie: merita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunaciune.Elena, ma bucur enorm sa te revad.
    Te pup si-ti doresc o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Elena...saru-mana din inima! Daca ai sti ca aseara mi-a scrantit creierul ce sa gatesc la felul doi si cred ca a fost curata telepatie intre noi doua...hehehehe...ca uite ce reteta bestiala cu dedicatie am gasit azi la tine.Deci , imi propun sa o fac azi.Daca nu intervine nimic intre timp , asta gatesc si eu...e super-mega reteta si in afara de carnita , am tot ce trebuie...
    Multumesc mult!
    Te pup cu drag ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca sant tare buni carnaciorii,iar garnitura e suuper!!!pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai Elena ce-mi place acest preparat al tau!
    E pe lista de asteptare,dar far vin...
    Arata si tare apetisant!
    Week-end placut !

    RăspundețiȘtergere
  7. Te asteptam sa intri si tu in concursul nostru unde poti castiga premii in bani!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat de bine arata.Delicios.

    RăspundețiȘtergere
  9. Panseluto, stii cum se zice: seamana, dar nu rasare! Nici eu nu stiu de ce le zicea asa basarabeanca mea, dar... asta e. Mie mi s-a parut amuzant.

    Ana-Maria, pana sa raspund io, ai si facut bunatati! Mamaaa ce mi-a placut ce am vazut. Si ce ajutor de nadejde in Luana, astronaut in devenire.

    Gabriela, multumesc! Trebuie incercate, pentru ca surpriza este placuta si la carne, dar si la legume.

    Anca, multumesc! Au disparut numa-ndata! Fiu-miu, care pleaca in Anglia pentru 6 saptamani, mi-a comandat de pe acum sa repet figura la intoarcere, reprosand ca fac prea rar.

    Mariana, multumesc pentru aprecieri si urare. Dar, de ce fara vin? La cuptor, dupa 15-20 de minute nu mai ramane nici urma de alcool, dar gustul este deosebit! Si are rolul de a scoate grasimea si fragezeste suplimentar totul.

    Hapleablog, multumesc. Vezi ca urmaresc mai ceva ca CIA ce faci pe acolo si am remarcat ceva bunatati la care am pohtit ingrozitor. Tocmai cand ma laudam ca eu nu mi-s pohticioasa!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails