joi, 10 iunie 2010

Salata de arpacas

In ordine aleatoare, de aceasta reteta sunt "vinovate" doua persoane: Anna Olson si Radu Popovici.O varianta a retetei am vazut-o intr-o emisiune tv, prezentata de Anna Olson. Dar, poate nu o postam, desi am facut varianta mea imediat. La Radu pe blog a fost o tema foarte interesanta si dezbatuta: ce alimente, mancaruri sau ingrediente nu ne plac si ne fac sa zicem "bleah!"? Merita sa vedeti si sa va dati cu parerea. In fine! Am pornit de la ideea ca unor persoane nu le place nimic preparat cu grau fiert, pentru ca le aduce aminte de coliva si de semnificatia ei rituala. Deh, eu am crescut intr-o zona si intr-o perioada in care graul fiert, "imbunatatit" cu miere si alte arome era considerat un dulce uzual. Cand am crescut am avut o alta perspectiva, dar, stiti cum e: cand esti mic iti raman intiparite niste amintiri si nostalgia dupa ele este puternica. Mie imi place graul fiert, dar aceasta reteta nu este un dulce. De aceea am fost surprinsa de idee. Bine, Anna a folosit un altfel de grau decat arpacasul nostru de acum, praz in loc de ceapa si ceva ingrediente care nu mi-au inspirat papilele gustative. Deci, am adaptat si am reusit aceasta "salata". Merita sa testati si voi, ca sa vedeti despre ce este vorba.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie, pentru 2 portii generoase:
200 g grau arpacas frumos si ales bine
1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben
sare, piper proaspat macinat
1 lingura de ulei de masline
3 fire de ceapa verde
1 dovlecel
zeama de lamaie dupa gust
fulgi de chili
5-6 fire de oregano proaspat
1 catel de usturoi tanar
100 g mazare congelata


Se fierbe arpacasul, bine spalat in multe ape, cu 600 ml apa, la foc mic-mic. Eventual se pune ceva sub vasul in care se fierbe, ca acest proces sa fie lent. Fierberea dureaza circa o ora, dar graul nu trebuie sa fie prea fiert, trebuie doar sa infloreasca. Se mai lasa acoperit circa 30 de minute si se strecoara intr-o sita de surplusul de lichid.










Se toaca legumele cuburi potrivite, iar ceapa felii in diagonala. Dovlecelul se curata de coaja si de seminte inainte de a se toca.










Oregano se spala. Vi-l arat, pentru ca este din "gradinita" mea de condimente si vreau sa ma laud cu el.











Se pune graul scurs intr-un vas si se pune deasupra oregano rupt in bucatele mici 









Se pune ceapa taiata, numai partea alba, catelul de usturoi intr-o tigaie cu lingura de ulei. Se inabusa circa 30 de secunde la foc mediu.









Se adauga dovlecelul cuburi, se pune sare si piper si se inabusa circa 1 minut.










Se adauga ardeiul tocat si partea verde a cepei, taiata fasii in diagonala.










Se rastoarna de cateva ori continutul tigaii si se pune fierbinte peste graul din vas.










Se adauga mazarea congelata si se amesteca usor, adaugand zeama de lamaie si potrivind gustul.










Se lasa acoperit cateva minute, ca sa se patrunda gusturile si mazarea sa se incalzeasca bine. Se aseaza pe o farfurie, garnisind cu un varf de oregano.











Este surprinzatoare, toate legumele sunt crocante si combinatia are un gust placut si aromat. Eu i-am pus si ceva fulgi de chili, proaspat macinati pe deasupra.











Chiar daca va place picant, nu adaugati ardei iute in salata pentru ca-i schimba gustul! Ceva chili macinat este potrivit, pentru ca se simt toate legumele, fiecare cu gustul ei.











A, sunt doua portii generoase din aceste cantitati, deci impartasiti cu cineva experienta asta!

21 de comentarii:

  1. Miscoaca rau reteta. Ce nu-mi place este mazarea. Coaja umfla la burta. Da pina la urma ai folosit griu si nu arpacas. La noi este arpacasul alb de tot. O zi buna,Cami

    RăspundeţiȘtergere
  2. Cami si aici se gaseste, dar mai rar si numai in piata, arpacas din cel alb. N-am avut timp sa caut, din pacate!Acesta este grau-arpacas si se gaseste peste tot in magazine. Gustul insa este grozav. In ce priveste mazarea, poti sa renunti la ea, dar i se schimba gustul. Asa este o combinatie mai plina, mai bine definita.

    RăspundeţiȘtergere
  3. elena draga mea,m-ai dat gata cu atat de multe retete minunate!!!combinatia este super si foarte frumos colorata.data viitoare cand vine mami in Pakistan trec pe lista de necesitati grau arpacas,aici nu se gaseste din pacate.data trecuta am cerut malai pentru mamaliga :))
    pupici

    RăspundeţiȘtergere
  4. squisito questo piatto!complimenti!!

    RăspundeţiȘtergere
  5. draga elena,o salata exceptionala,am marit poza si arata si intr-un mare fel!trebuie sa o fac,altfel nu am liniste!sper ca ma intelegi...

    RăspundeţiȘtergere
  6. Eu nu am preconceptii.
    Unde mai pui ca la noi,in Ardeal nu se face coliva,asa ca arpacasul nu ma duce cu gandul la nimic rau.
    Salata asta arata bine de tot.
    Cui nu-i place arpacasul,poate sa o faca si cu orez,parerea mea,dar nu cred ca are acelasi gust.
    Pup.

    RăspundeţiȘtergere
  7. Arata foarte bine si ete si o salata completa si satioasa.
    Cat despre grau mie imi place foarte mult, mai ales cel incoltit cu miere si cu mar razuit.
    Te pup.

    RăspundeţiȘtergere
  8. A, caci am si uitat, mult succes la concurs.
    Bay bay.

    RăspundeţiȘtergere
  9. ce bine arata !si eu o saincerc mai ales ca sunt si pe diet ;)))

    RăspundeţiȘtergere
  10. Sarah, o sa fie o surpriza placuta, garantat!

    Federica, grazie per la ricetta e l'apprezzamento per la visita.

    Alison, ma bucur ca ti-a trecut interesul. O sa te surprinda aroma.

    Lia, ma bucur ca mai sunt oameni fara prejudecati fata de grau. Pai, nu sunt de condamnat oamenii care au astfel de asimilari emotionale, pentru ca si mie mi se intampla in alte situatii, dar nu la mancare. Nu pot sa sufar mirosul crinilor albi pentru ca a murit o colega cand eram la liceu si cand ne-am dus toti la inmormantare era plin de crini albi. De atunci mirosul lor in subcontient declanseaza ceva si nu ma pot abtine. Sa incerci, este satioasa si gustul este foarte bun si surprinzator. Cu orez este cu totul altceva! Nici macar cu grau burgul nu e la fel.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Elena, cumpar grau si o fac cu siguranta.Arata beton.
    Sa ai un weekend placut.

    RăspundeţiȘtergere
  12. The salad sounds great. Very colourful and healthy.

    RăspundeţiȘtergere
  13. N-am mancat niciodata o salata cu arpacas, dar recomandarea ta merita incercata.

    RăspundeţiȘtergere
  14. :) Frumoasa schimbare de templete , imi place! Am venit sa preiau leapsa, cu scuze pt intarziere, dar am o lene pe mine de la caldurile asteaaaaaaaaa... Duminica placuta sa aveti!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Reteta buna pentru mine sa nu ma ingras...

    RăspundeţiȘtergere
  16. Buna Elena. Nu ti-am mais scris pentru ca am vrut sa las Kombucha sa faca puiutul. Mi-era teama ca nu va mai face. In dimineata asta m-am uitat la ea si am vazut ca s-a format un pui si este mai consistent. Din momentul asta este totul in regula? Ce importanta avea puiul?

    RăspundeţiȘtergere
  17. Yvonne, astept vesti despre cum ti s-a parut salata asta.

    Ivy, thanks.

    Liana, ma bucur ca te tenteaza, deci nu ramane decat sa incerci. Bafta la concurs!

    Ana, ma bucur ca-ti place acest template. A lucrat cineva la el si mi-a facut aceasta surpriza. In sfarsit imi place, mai ales imaginea de fundal.

    Surac, este consistenta si tine loc de masa de pranz. Iar rece este la fel de buna. Eu o s-o incerc si cu arpacas-arnaut, de care vorbea Cami si cred ca va fi si mai aspectuoasa.

    Adriana, rostul puiul este certitudinea sanatatii "ciupercii". Daca nu ai nevoie sa inmultesti si sa o pui separat o alta cultura, pune-le amandoua ciupercile in borcan, una peste alta. Dar, ar fi de preferat sa o pui seperat si sa mai faci o cultura, iar daca lichidul nu-ti trebuie, lasa-l mai mult si se face otet, dar trebuie din cand in cand granita cu ceai proaspat.

    RăspundeţiȘtergere
  18. Super!
    pe lista mea de "tot felul de chestii" cum zice jumatatea, figureaza arpacasul, orezul brun, naut, linte de toate felurile, hrisca, mei.
    salata asta ma inspira. iar pozele sunt foarte faine.

    RăspundeţiȘtergere
  19. Imi plac retetele tale! Eu n-am mancat pana acum fenicul si m-ai convins sa iau si eu.
    La reteta asta cu arpacas cred ca acum vara putem pune bulgur, ca sa nu mai il fierbem :).

    RăspundeţiȘtergere
  20. Grow Region Noida - A tranquil metropolis in Noida

    my site: plastic surgery search engine optimization
    Feel free to surf my blog plastic surgeon seo

    RăspundeţiȘtergere
  21. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your
    post's to be exactly what I'm looking for. Does one offer guest
    writers to write content for yourself? I wouldn't mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning here. Again, awesome blog!

    Feel free to visit my website ... diets that really work

    RăspundeţiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Blogroll

Related Posts with Thumbnails